Maailman menoa

 

Finnair on lirissä ja menee konkkaan, ellei ehdi kimppaan. Mutta kuka huolisi? Euroopan suuretkin lentoyhtiöt ovat tosi huonossa hapessa, tappioita ropisee joka yhtiössä. Lufthansa kärvistelee laskevan matkustajamäärän kanssa, sillä arabimaiden, ns. hiekkayhtiöiden puristus markkinoilla on lisääntynyt rajusti. Näillä öljysheikkien omistamilla yhtiöillä on ollut varaa ostaa uutta kalustoa miljarditolkulla ja samalla laajentaa kenttiään. On ihan käsittämätöntä miten ne voivat kasvattaa liikennettään noin hirmuisesti, moninkertaisiksi. Kummaa on vielä se, että siellä pienellä alueella, emiraateissa operoi kolme yhtiötä ja kilpailee vielä keskenäänkin.

 

Niiden asemaa vahvistaa Aasian talouksien nousu ja se, että niillä on sijainnistaan etua kun bisnesmiehet Euroopasta lentelevät mantereen eteläisin osiin. Finnairin vahvuus on ollut suorin reitti Tokioon ja Pekingiin ja niihin osiin Aasiaa, mutta auta armias jos Putin panee sen reitin tukkoon! Silloin on Finnairin laulut laulettu.

 

Aikaisemmin vahvat Eurooppalaiset yhtiöt ovat nyt henkihieverissä. Alitaliasta osti 49% arabiyhtiö ja pelasti sen konkasta. Silti Italian hullutuksiin kuuluu, että valtion posti, ”Italian Itella” on rahoittanut lentoyhtiötä 70 miljoonalla eurolla, vaikka on itse velkainen ja tekee huonoa tulosta. Jo monia vuosia sitten on Euroopan valtioiden lentofirmoja saneerattu ja fusioitu rajusti. Kukaan tuskin muistaa, että Swissair teki nopean ja siistin konkan, KLM yhdistettiin johonkin vaikka lentää vielä samalla nimellä. Onko Sabenaa enää? Mitä tapahtui Espanjalaisille yhtiöille? SAS tekee jatkuvasti tappiota ja pysyy pystyssä vain siksi, että omistajina ovat valtiot.

Kansan ja vanhan miehen muisti ei kauas kanna. Samaa voi sanoa Finskin lentoemojen sihdistä, sillä he ovat sahanneet omaa oksaansa ja jäävät kohta ilman duunia. Joko Finski saa järkätyksi emoja halvemmista maista tai kuolee pois. Silloin on suomalaisten emojen lennot lennelty joka tapauksessa.

 

* * *

Meillä tuskitellaan eläkeiän pidentämisen kanssa ja nyt viimeksi nousi esiin kokoomuksen heitto yleisesti työajan pidentämisestä. Siihen en sinänsä ota kantaa, mutta koko ikäni yrittäjänä voin vain todeta, että yrittäjän päivä se vasta pitkä onkin. En usko että tein koko 43 vuoden aikana yhtään kertaa lyhyempää päivää kuin kaverit ja tytylit joille palkkaa maksoin.

Yrittäjällä on usein iltaduunina paperihommia, laskutusta, tarjouslaskentaa ja kirjanpitoon liittyviä asioita, joita ei päiväsaikaan ehdi. Kun duunari paiskaa oven kiinni, jää pienyrittäjä iltavuoroon. Kun kehitys vie siihen suuntaan, että yhä useampi jatkossa työllistää itsensä, voidaan työaikakeskustelu unohtaa. Jos joudut/voit aloittamaan yrittämisen, selvitä mahdollisuus liittyä yrittäjien osuuskuntaan, niin säästyt monelta riesalta.

* * *

IMG_0342-normal.jpg

Se yksi enkeli on uusi tuttavani Satu, joka antaa jonkinlaisia hoitoja, henkisiä juttuja. Minulle hän on ollut enkeli, joka auttaa ihan käytännön elämässä, käy kaupassa ja tiskaa yms pikku apua. Kaikki asiat, missä tarvitaan kahta kättä ovat minulle vaikeita, koska yhdellä jalalla seisoen on jopa käsien pesu hankalaa, saati sitten tiskaaminen. Rollaattorin varassa voi toki tehdä asioita istuen, mutta silloin ulottuvuus on rajallinen. Vie aikansa oppia kikkoja joilla hommat onnistuu. neljä viikkoa olen opetellut, vasta 2 kotona. Vielä on edessä 6 viikkoa jalka paketissa.

 

* * *

Kreikassa on valtion duunareiden liitto kieltäytynyt yhteistyöstä töiden tehokkuutta kartoittavien eli kellokallejen kanssa. On tosi huvittavaa, että meillä koko se kamppailu käytiin jo 1960-70 luvuilla. Nyt täällä tuntuu normaalilta, että työn tehokkuutta seurataan. Mutta ei Kreikassa. Maassa on edelleen kummallisuuksia työelämässä, kymmeniä suojattuja ammatteja joihin ei noin vaan pääse ja valtion hommat on edelleen palkintovirkoja politiikan kautta. Eläkkeelle pääsee joissakin ammateissa poskettoman nuorena. Tehottomuutta on joka puolella, surkeat menetelmät verojen keruussa.

 

Viimeisin hullutus on sellainen, että konkurssitilassa olevia firmoja ei voida saattaa konkurssiin, koska niille lainanneet pankit eivät halua päästää asiakasta nurin, koska pankin tase huononee siitä. Ja siitä päättävät pankin osakkaat, jotka ovat yksityishenkilöitä. Siellä on vielä kymmeniä pikkupankkeja ja meininki tehotonta ja vanhoillista. Jopa lainsäädäntö ei tunne konkurssia käytännössä ja nyt sitten lakia rustataan nykyaikaan sopivaksi. Siksi maassa on edelleen satoja rappiofirmoja, joita nimitetään zombifirmoiksi, koska ne vain kummittelevat pankkien taseissa, mutta ovat käytännössä ”bankrott”.