Kenia ja naapurit

Tv näytti juhlahetkeä, kun kolme naapurimaata avasi jättihankkeen. Kenia, Etelä-Sudan ja Etiopia ainakin suunnittelevat ja toteuttavat, jos jostakin keksivät rahaa hommaan, sataman Lamun rannikolle. Sataman kautta kulkisi öljy Jubasta vientiin, kun se nyt kulkee putkessa Sudanin läpi ja se vaatii tuotosta puolet. Ehkä Kenian kautta olisi edullisempaa? Etiopiasta rakennetaan maantie ja rata rannikolle. Öljyputken viereen tulee automaattisesti tie myös. Hankkeen kustis on miljardeja taaloja.

Heti oli rannalla mielenosoitus hanketta vastaan. Paikalliset pelkäävät aivan oikeutetusti hankkeen tuhoavan hienon luontokohteen, joka nyt on rauhoitusaluetta. Rannikolla kasvaa mangrovepuusto, joka suojaa rannikon luontoa, koralliriuttoja, kalakantoja. Lamu on nyt hieno luontokohde, jossa tutut ovat käyneet ja kertoivat upeasta rannasta.

Toinen vaara hankkeelle on se, että paikka on niin lähellä Somalian rajaa, jonka yli on jo sotatoimet purskahtaneet. Somalia kun on sellainen surkimovaltio, että sen tulevaisuus on ihan levällään. Siellä on tapeltu yli 20v. ja  sotku jatkuu. Maassa on heiveröinen hallitus, joka tuskalla saa pidettyä pääkaupungin hallussaan. Koko länsi on ollut pitelemässä kurissa merirosvoja ja tällainen uusi öljyreitti olisi herkkupala rosvoille. Suomestakin oli kippo harjoittelemassa kansainvälistä yhteistyö alueella.  Täydestä tankkialuksesta saa muhkeat lunnaat, jos sen onnistuu valtaamaan.  Etelässä touhuaa se Shabaab-terrorijengi, joka ottaa pakolla lapsisotilaita, ryöstää köyhää väestöä, tappaa ja raiskaa. Kenia ja Etiopia ovat aina välillä käyneet sitä kurittamassa, mutta ennuste on huono. Varsinkin kun on kerrottu että roistoporukka on nyt ”virallisesti” osa Al Qaidaa.

Tässä on käsillä oikein tyyppiesimerkki hankkeesta, jolla on laajoja vaikutuksia, hyviä ja huonoja. Satama ja putki auttaisi kovasti uutta valtiota, tukisi Keniankin oloja ja Etiopia saisi yhteyden merelle. Mutta, mutta, se luonnon tuho, joka siitä väistämättä seuraa! Ranta on nyt turismikohde ja kalastajakylä ja asukkaat luonnollisesti vastustavat ikiaikaisiin oloihinsa puuttumista. Unesco on muistaakseni valinnut paikan maailmanperintökohteeksi ja kansainvälistä huomiota saisi sen tuhoutuminen. Voipi olla että Maailmanpankki ja muut rahoittajat miettivät  moneen kertaan annetaanko hankkeelle fyrkkaa. Ilman kansainvälistä rahoitusta ja ehkä miljardin-parin lahjoitusta homma ei pelaa.