luxor 50.2009 filosofiaako?

Tällainen irtiotto tekisi hyvää kaikille.

Joutuu olemaan itsensä kanssa.

Eniten olen kaivannut päivittäistä juttelua suomeksi. On aika rasittavaa puhua kieltä jota osaa vain heikosti ja vastapuoli yleensä yhtä heikosti, ainakin murteellisesti. Onneksi huumori on aika samanlaista kaikissa kulttuureissa. Samat ongelmat esim avioliitossa tai siis suomalaisittain myös kaikissa parisuhteissa kaikkialla. Hollantilainen elämäntapa on niin lähellä meikäläistä, että siihen samaistuu ja juttu luistaa. Kun kerroin kotomurheista, osasi Hein heti imitoida vaimon nalkutusta.

Asukkaita, turisteja

Nettipaikan ovella törmäsin aasialaiseen, joka oli juuri ollut netissä. Täällä ilmeisesti asuu todella paljon ulkomaalaisia. Suhteessa enemmän kuin hesassa, arvaan. Jossakin oli luku, että Luxorissa asuu 200 000 ihmistä. Luku lie virallinen, mutta siihen ei sisälly kaikki epäviralliset asukkaat. Kuljen päivittäin ohi keskeneräisen talonrungon, jonka ovessa on musta muovi. Sisältä kuuluu aina joko radion tai telkkarin ääni kovalla. Siellä ilmiselvästi joku asuu luvatta, eikä taatusti ole missään kirjoilla. Talkkari-Musa nukkuu alakerran varastotilassa. Ei liene talokirjassa?

Aamulla alaovelle tuli vaaleaihoinen mies, joka englanniksi toivotti hyvät huomenet, otti puhelun ja alkoi pajattaa arabiaa. Olisiko se turkkilainen, jolla on brittivaimo? Vastapäisessä talossa asuu vanhempi nainen, vuokralainen, oletan. Hän puhuu hyvää englantia ja ihmettelee kaikkea touhua kuten minäkin. Teurastukseen liittyen hän esitti jotakin toivetta ikkunastaan kadulla puuhastelevalle teurastastusporukalle ja näytti tyhjää lautasta. Mitään siihen ei kuitenkaan annettu. Nainen näytti mulle merkkejä, joita oli vaikea tulkita. Olimme jo aiemmin yhdessä ihmetelleet työkoneita kadulla ja niiden pitämää meteliä.

Viinaa saa ja juodaan

Viina on kiellettyä muslimeilta, noin yleensä koraanissa. Mutta näissä liberaaleimmissa maissa ryyppääminen onnistuu. Siksi Qatar-air lentää lähes joka päivä sheikkejä egyptiin juopottelemaan, kertoo tarina. Ainakin Qatar lentää aina kun olen golfkentällä. Joka väylällä menee yli yksi kone. Sama ilmiö on kotikentällä Hillissä, se kun on lännestä tulevan lentoliikenteen käytävän alla.

Kysyin auokuski.Husanilta, joka haki minulle viinaa paikalliskaupasta, että ottaako hän viiniä tai muuta viinaa. Sanoi ottavansa joskus. Kun kysyin, mitä Allah siitä tuumaa, häntä alkoi naurattaa.

Pitkällä lomalla, kaukana kotoa, huomaa miten riippuvainen on lähiomaisistaan ja verkostoistaan. Mulla se on kulminoitunut läppärin-netin ongelmiin. Jos ne asiat on hallussa, ei niin paljon tarvitse tukea kuin meikäläinen, joka ei ole kasvanut hiiren varressa. Sanoinkin Samille, että osa mun ikäisistä tutuista on pyörätuolissa, ja olen ylpeä että mulla käsi pelaa ja tekstiä syntyy. Oliskohan jotain ajatustakin teksteissä mukana?

Mutta henkistä tukea toki muuten tavitsee. Olen sen verran sosiaalinen, että jokin yhteys muihin pitää olla. Tämä blogiin kirjoittaminen antaa purkautumistien ja tuntuu että joku kuuntelee. Loppujen lopuksi sillä ei ole väliä, lukeeko joku. Mutta kun joku kommentoi, saa siitä uskoa, voimaa, lohtua. Yksin oot sinä ihminen, yksin. Sanoi joku runoilija, kai Leino.

Petteri, kommentoi! Sano edes joo.