Lentolaitteet ja vakoilu

 

Singaporen säännölliset ilmailumessut olivat taas ja komeita laitteita oli esillä. Lentävät laitteet, mutta ennenkaikkea tappokoneet tekevät kauppansa. Näyttelykentällä oli esillä Airbus 350 mutta sitä ei päässyt sisältä katsomaan eikä sen tekniikkaa vielä esitelty. Komea lentovideo näytettiin AJ:ssä. Pitäisi siis olla maailman suurin matkustajakone. Hinta ihan posketon.

 

Toinen lentävä laite, joita on näkynyt joissakin sotaharjoituksissa, olikohan Koreassa, on lentokoneen ja helikopterin yhdistelmä. Laite nousee suoraan ilmaan kahden propellin nostamana, mutta sopivalla korkeudella nämä vispilät ja niitä pyörittävät moottorit käännetään 90 astetta ja sitten ne vetävät konetta eteenpäin, tosin aika hitaasti. Mutta tuo nousu- ja laskutapa antanee niin paljon lisäetua ja mahdollisuuksia operoida hankalissa paikoissa, että nopeus ei ole kovin tärkeä sen rinnalla.

 

Hassu nimi kiinnitti huomioni jossakin nettijutussa. Mailman tuntuu ensin suomelta, mutta tarkempi lukeminen kertoo että sehän on postimies englanniksi. Se on lentelevä pikku kopteri neljällä propellilla, joka siis paikkatunnistuksella voisi jakaa postia. Tämä laite oli kehitetty Israelissa ja sitä oli tarkoitus kokeilla jossakin arabiassa. Samaa ideaa olen kuullut ajatellun lääkkeiden kuljetukseen tiettömillä tai ajoittain kulkukelvottomilla alueilla Afrikassa. Näin siis alunperin sotakäyttöön, tiedusteluun ja vakoiluun kehitetyt vehkeet saadaan myös kansalaisia hyödyttävään käyttöön, ei vain tappamiseen.

 

Näitä laitteita on jo menestyksellä sovellettu median ja viihteen käyttöön. Joistakin mellakoista on nähty kuvaa jota on otettu tällaisella pikku ”surisijalla” joiksi niitä nimitetään englanniksi. Yksi huima otos oli otettu, kun jotkut huimapäät loikkivat korkealta kalliolta liitovarjoilla ja surisija lensi perässä saaden mahtavia kuvia.

 

Jonkinlainen surisija tai pikkuliitokone on Suomenkin armeijalla, mutta sitä haluttiin salata, kun sen avulla etsittiin rikasta perijätärtä kidnappauksen jäljiltä Turun seudulla muutama vuosi sitten ja koko lounainen maankolkka pantiin lentokieltoon. Taisi olla turha varotoimi, sillä kaikki armeijat osaavat jo niitä käyttää ja valmistusta on joka puolella. Katsoin videon brittien kehitelmästä, jota kokeiltiin Australian erämaassa. Laitteen mitat ovat pienkoneen luokkaa ja siinä on mukana lentäjä, vaikka konetta ohjataan maasta ja kaukaa. Mitä lisäarvoa ihmissilmä enää voi tuoda? Koneen kehittämiseen oli poltettu 350 milliä dollareita (tai puntia?) Jos jenkit ovat jo pitkällä itseohjautuvien autojen ja muiden laitteiden kanssa, kevyet lentolaitteet hoitavat vakoilun ja sotilastiedustelun, en oikein voi käsittää että britit haluavat uhrata miehiä vaikeissa paikoissa.

 

Vakoilun ja poliisitoiminnan tarpeisiin oli kehitelty myös kameratekniikkaa, jonka avulla voidaan seurata ja todeta ihmisen liikkuminen laajalla alalla. Siihen liittyi GPS-paikannus ja siis kännykät. Esimerkkinä oli pankkiryöstö, jossa tekijää voitiin seurata teon jälkeen ja jälkeenpäin selvittää hänen reittinsä jopa ennen tekoa. Nämä laitteet ovat jopa laillisia, jos ne on osana lentokonetta. Mutta nämä pikku surisijat vaativat kuulemma jenkeissäkin jonkin luvan. Taas uusi tekniikka, jonka kanssa lait eivät pysy perässä. Kaikenlainen ihmisten tarkkailu on niillä mahdollista. Enää ei riitä Googlen kameratirkistelyt ja NSA:n kuuntelut, nyt ihmiset kuvataan ja tarkistetaan jo omalla takapihallaan. Lentokentillä kuvataan naamat ja kropat, niin että missään ei voi liikkua ilman että isoveli tietää.

 

* * *

Näitä vakoilumietteitä on syytä pohtia, kun näkee tv:stä, että Egyptissä on vangittu paljon toimittajia. Luin lehdestä, että hollantilainen reportteri oli vangittu, mutta lähetystö sai hänet vapaaksi, kun lupasi että tyttö lähtee kotiin. Syyte oli, että hän levitti valheellista tietoa valtiosta. Alankohan minäkin olla liian suulas? Vaikka ei olekaan mediaa taustalla, mutta omia bloggareitahan täällä on jo vainottu. Joku jo ehti todeta että vaikea suomenkieli ei suojaa, kun automaattiset käännösohjelmat haravoivat tietoa netistä. Jos yhdistävät vaikka sanat Egypti, al Sisi, Mubarak jne saavat selville tämän provokaattorin ja väärän tiedon levittäjän. Jos jutut loppuvat, tiedätte mitä tehdä. Suomen lähetystön puhelin on +20 1222 444 671. vitsi, vitsi.