Parlamentarismin luominen

Puolueen kasaaminen Suomessa, jossa on harjoiteltu demokratiaa kohta sata vuotta, vie yleensä aikaa muutaman vuoden. Vihreän puolueen syntyminen vei kymmenen vuotta alkuvaiheesta toteutukseen. Meille on tuttua monet yritykset synnyttää eläkeläisten ja köyhien puoluetta. Molemmat kituvat. Meillä on sentään runsaasti kokemusta järjestötyöstä, ammattiliitoista, kunnallisesta demokratiasta, maakuntatason hallinnosta, seurakuntayhtymistä, sairaalakuntainliitoista, kaikenlaista kokemusta.

Egyptin kaltaisessa maassa, jossa vastaavaa kokemuspohjaa ei ole, on varmasti vaikeata synnyttää demokraattisia käytäntöjä, rutiineja hallita joukkovoimalla. Siksi taisin olla liian optimistinen kun aikataulutin Egyptin tulevaisuutta. Kyllä taitaa aikaa palaa ja vesipiiput sauhuta, ennen kuin tässä maassa on jonkinlainen demokraattinen toimintamalli. Suomessa sentään harjoiteltiin kuntakäräjien ja seurakuntien kautta pitäjänhallintoa, vaikka eihän se mitään demokratiaa ollut, kun manttaalit sanelivat äänioikeuden ja maattomat, naiset ja muu joutava porukka ei voinut äänestää. Mutta kuitenkin se kaikki oli valmistautumista aikaan, jolloin Suomessa oltiin lopulta valmiita antamaan naisille äänioikeus ensimmäisenä maailmassa. Tässä maassa siihen on vielä matkaa.

Siksi olisi hyvä suoritus, jos Egypti kypsyisi saamaan aikaan uuden perustuslain syksyyn mennessä ja sitten voitaisiin pitää vaalit. Ehkä siihen mennessä muutkin kuin muslimiveljeskunta olisivat ehtineet saada aikaan jonkinlaista järjestäytymistä, ainakin vaaliliittoja, jos ei puolueita. Jos nuorison mielipiteet hajoavat samaan tapaan kuin meillä, jossa jotkut pitävät netin vapautta ja siihen liittyen vapaata kopiontioikeutta yhteiskunnan tärkeimpänä asiana, tulee vaikeuksia. Netti ja some olivat tämän vallankumouksen tärkein taustatekijä. Mutta jos yhteinen tekijä loppuu siihen, on tiedossa vaikeuksia. Työttömiä nuoria ei voi yhdistää ajatus työväenluokasta, kun kaikki ovat työttömiä. Opiskelijat valmistuvat suoraan työttömiksi. Maassa on 40 miljoonaa nuorta, joiden kupeita pakottaa ja naimaan ei pääse, ellei olla avioliitossa. Se taas estyy siitä, ettei ole rahaa järjestää häitä, asuntoa, elantoa perheelle. Kyllä siinä poikien hätä ja puute purkautuu voimalla. Tytöt ovat hengessä mukana kupeet kipeinä. Ehkä tämä meikäläinen, länsimainen joustava seksielämä on helpompi ihan yhteiskunnallisestikin. (Kun pääsee purkautumaan luonnollisesti, ei tule väkivaltaisia ja/tai poliittisia purkauksia!)

Jospa tämä nuorten paine voisi suuntautua oikeisiin uomiin, olisi siinä suuri, yhteiskuntaan vaikuttava voima.