Pumppuremppa:

Putkimies-Ahmed ei itse ruvennut tekemään pumpulle mitään vaan etsi apua. Oli löytänyt sähkömies-ukon, joka myös osasi englantia ja tuntee pumput. Ensin ihmeteltiin porukassa pumpun ääntä ja väittivät sitä normaaliksi. Kun vastustin ja vaadin siihen rasvausta, kokeiltiin taas ja silloin siitä lähtikin kimeämpi ääni jonka ukko myönsi olevan liian kova.

 

No, pumppu irti ja auki. Nyt nakuttelevat ja puuhaavat jotakin. Purkivat moottorin ja tuntuu siltä että laakerit ovat kuluneet. Sitten kävi niin kuin usein että jokin pieni osa, jonkinlainen sokka katosi ja sitä ei saatukaan kasaan. Nyt lähtivät äijät yhdessä mp:llä hakemaan uusia laakereita ja jotain muutakin. Ehkä se pieni pumppaava siipikin oli vähän ruostunut?

 

Nonniin, nyt tuli uudet laakerit ja pumppusiipi ja saadaan motor kasaan.

Jännittävä kuulla miten ääni vaimenee, ettei siihen vinkunaan tarvii herätä. Abdyn kanssa jo pohdittiin voisiko koko pumpun siirtää seinän taakse. Siellä on vuokrattava juhlahuone, jota en ole havainnut ollenkaan vielä käytetyn. Häitä ei kai sitten Habussa ole paljoa tai ne pidetään kodeissa. Pippaloissa voisi pumpun sulkea tarvittaessa.

 

* Hyvä tuli. Nyt äänet on siedettävällä tasolla ja säädöt pelaa. ”TÄMÄM” on arabiaa, joka on yleissana, jotenkin kuin ok tai selvä.

Yläkerran saksalaisrouva on ollut töissä arabimaissa ja puhuu hyvin paikalliskieltä. Sattuivat tulemaan sopivasti rappuun kun remppa oli menossa ja pyysin heiltä puolet kuluista. Satanen per asunto oli kohtuuhinta. Yli puolet meni varaosiin.

 

* * *

Varaosia vaihdetaan:

Vessanpytty on reistannut, eikä vesisäiliö täyty aina. Onneksi sattui juuri taas kun putkimies oli paikalla. Sovittiin että hakee uuden osan ja vaihtaa sen. Uusi ”uimuri”(?) on turkkilaista laatua ja metallia, hylätty kiinalaista muovia. Metallinen mutteri laitteen pohjaan maksoi 10LE, uimuri 25. Sama oli juttu pumpussa, uudet laakerit tuli Turkista. Laatumaa? Kertoivat että parhaat pumput saa tutusta isosta kaupasta Luxorissa, joka myy italialaisia. Toinen laatumaa!?

 

Ammattimiehissäkin on eroja, joka näkyy esim. työkalujen kuljetuksessa. Sähkärillä oli muovikassi, jossa kaikki vehkeet, kun taas Ahmedilla on pieni muovinen pakki. Siihen mahtuu tarvittavat kalut ja se taas kulkee kivasti mp:n takapakissa. Säkki on melkein kaikilla, laatamiehillä, puusepillä jne kalupakkina. Ahmed käytti mutterin tiivisteenä jotain hienoa luonnonkuitua, kun meillä käytetään ohutta valkoista muovia kierteen tiivistämiseen. Vanha luonnonmateriaali näyttää pelittävän yhtä hyvin.

 

Saksalaiset pyysivätkin heti Ahmedin katsomaan heidän vesilaitteitaan ja hän sai keikkaa myös yläkerrasta. Lupasi tulla ip vaihtamaan mulle vessakalusteen ja samalla tekee heidän suihkulleen jotain. Rva totesi heti että on ammattimies ja sen, että se vanhempi ukko joka kävi ennen ei juuri saanut mitään aikaiseksi.

 

Pääsin jututtamaan heitä myös talon ja heidän kämpän rakenteista. Siellä on katolla kerros savea, mutta se ei kuulemma auta kovin paljoa kesällä. Ovat olleet täällä myös heinäkuussa, kun rouvalla oli jotain hommia täällä. Väitti ettei munkaan kerroksessa olisi savitiiltä ollenkaan, vaan sopiva viileys johtuisi vain siitä että on pohjakerros. Abdy kyllä muisteli että olisi käytetty savitiiliäkin. Lämpötila on parempi myös kylmällä ajalla, siitä oletus.

 

Tauolla juttelin sähkömiehen kanssa ja hän kertoi oppineensa englantia töissä, kun peruskoulussa sitä ei opeteta. Osaa yllättävän paljon tekniikan sanastoa, kun se on sisältynyt töihin, mutta tämä turismisanasto lienee puutteellisempi. Putki-Ahmed on muuten hämmästyttävän nopeasti oppinut englantia vain näissä kuvioissa, sillä hän ei osannut sanaakaan pari vuotta sitten. Nyt kaikki jo sujuu, kun käyttää elekieltä apuna. Valitettavasti mun sanasto ei kartu yhtä nopeasti. Ahmedin veli Karim joka asuu Suomessa, puhuu tosi sujuvaa suomea eli veljeksillä on kielikorvaa.

 

* * *

Ennallistamista:

Malqatassa on jenkkien hommat tehty tältä kaudelta eli oli kovin lyhyt jakso. Tämän viikon vielä saa Hassan tehdä hommia kun työporukan kanssa muotoilee valmiiksi muurien ennallistamista. Niitä on haluttu kohentaa, jotta palatsin muoto saadaan esiin ja toisaalta pientä suojaa eroosiota vastaan. Alueen läpi kulkee käytössä oleva tie ja se hitaasti syö vanhoja muurinrippeitä.

 

Jenkeillä on tyylikäs tapa blogissaan, kun esittelevät ja kehuvat kaikki työryhmän täkäläiset tärkeät tyypit. Ensin oli museoviraston pomon esittely, sitten työpäällikkö Hassanin ja viimeisenä nuori poika joka oli ensimmäisessä valvojan hommassaan, siis ihan noviisi. Viime vuonna valvojana oli nuori nainen. He pitävät kirjaa kaikista löydöistä ja varmistavat ettei mitään kulkeudu ulkomaille tai mustaan pörssiin. Nämä muinaislöydöt olisivat haluttua tavaraa keräilijöille. Ennenvanhaan kun ulkomaiset tutkijatkin rosvosivat tuhansia arvokkaita löytöjä ja veivät useiden maiden historiallisiin museoihin. Tosi arvokkaita patsaita yms on Pariisissa Louvressa, British Museumissa, Berliinissä, USA:n kokoelmissa. Eikä niitä takaisin saada enää vaikka kuinka riidelläänkin.

 

http://imalqata.wordpress.com/2014/02/16/no-matter-how-you-clean-it-up-its-still-mud/