Löysin retkellä villapaidan maastosta ja jäin pohtimaan keinoja palauttaa vaate omistajelleen. Vanhat konstit ei enää pelitä. Poliisit kyllä hoitavat jotakin, tärkeämpiä juttuja kuten fillarit ja lompakot. Mutta kun ne asemat ovat tosi kaukana, tulisi halvan esineen viemiselle täältä Lohjalle jo bensakuluja ja taas omistajalle toiset kulut joka saattaa olla jo lähellä vaatteen arvoa. Eikä taida poliisi enää mokomista välittää.

 

Usein näkee paikallislehdissä rivi.ilmoituksia löydetyistä tai kadonneista avaimista ja lompakoista. Joskus näkee ”löytäjä voi pitää rahat, palauta kortit”, sillä kaikkien korttien haalimiseen menee aikaa ja energiaa, usein myös kuluja. Joskus takavuosina SPR myi avaimenperiksi numeroituja esineitä, joiden avulla kadonnut avain löysi omistajalle SPR:n avulla, mutta siitä lienee jo luovuttu.

 

Netistä löysin sitten www-sivut, joille voi ilmoittaa löytämästään esineestä ja kun kävin siellä viime viikolla, ilmoituksen sai jättää maksutta, oli mukia tarjousviikko. En tarkistanut mitä olisi maksanut jos olisin kadottanut jotain. Tämäkin palvelu on parempi kuin se raaka bisnes jota löytötavaroiden kohdalla menetellään esim. VR:llä Hesassa. Löytötavaroiden hoito on ulkoistettu ja aika hemmetin kallis ”palvelu”.

 

* * *

 

T&T lehden nettisivut pelaavat hyvin ja kertovat asiaa. Siellä on erikseen energia-palstakokonaisuus, jossa on kiinnostavia tietoja maailmalta. Nyt oli juttu Etiopiassa käynnistetty Saharan eteläpuolisen Afrikan suurin tuulipuisto. Sitä tarvitaan mm. siksi että vesivoima maassa on heikkoa tuulisena aikana ja näin ne tukevat toisiaan hienosti.

 

Toinen uutinen kertoi parin Californialaisen kaupungin määränneen että kaikkiin uusiin rakennuksiin pitää asentaa aurinkopanelit. Jenkkilässä on myös jättimäinen tuulipuisto, josta on usein kuvia alan jutuissa, mutta en muista onko sekin Californiassa, joka muutoin onkin jenkkilän uusiutuvien eturivissä osavaltiona.

 

EU:n määräykset tuntuvat rajuilta bussien päästörajoituksissa, mutta rajuja päätöksiä on pakko tehdä, jos mielitään edes jarruttaa ilmastonmuutoksia. Tämä viimeisin myrsky on oiva esimerkki, sillä sen voima on ollut ennätysluokkaa Tanskassa ja voipi tehdä meilläkin nopeusennätyksen.

Niille hylättäville busseille tulee sitten vientikysyntää, Venäjälle tai jopa Afrikkaan asti. Jossakin viidakkokylässä, aavikolla tai Moldovassa voi nähdä dösän jossa on vielä suomenkielistä tekstiä tyyliin Ventoniemen Linja tai Vihdin Liikenne.

 

Radio Suomen ajantasa 29.10 klo 10.03 esitti katsauksen maailmanpolitiikan arkipäivä, jossa Boris Pasternak ja Teivo Teivainen vankalla asiantuntemuksellaan ottivat kantaa ilmiöihin pallollamme. Kävivät läpi ruokaturvaan liittyvää geenimanipulointia, joka johtaa mahdottomuuksiin sen takia, että jenkkilä on sallinut patentoida gm kasveja. Teivo sanoi asian johon yhdyn täydesti: ”Monsanton johdon vois panna suoraan vankilaan!”

 

Mielenkiintoinen ja mulle uusi juttu oli, että myös Brasilia, jolla sentään piisaa lääniä omasta takaa, on vuokrannut Mosambikista suuria alueita viljelyyn. Uuden kolonialismin muotohan se on, sillä vuokraava maa ei juurikaan kostu hommassa. Mosambik oli sentään osannut panna sopimukseen pykälän että 90% työväestä pitää olla paikallisia. Kiinalaisethan tuovat vuokraamalleen maalle yleensä omat duunarit. Nyt hankkivat Belgian kokoisen jättialueen, jonka vuokrasivat Ukrainalta. Kiinalaiset ovat aktiiveja näköjään myös muualla kuin Afrikassa. Saattavat tuoda uutta tehoa ?

 

Jotakin häikkää lienee syksyn ensimyrsky tehnyt nettiyhteyksille, kun puolipäivin meni poikki ja jäi leijonadokkari kesken ja sitten ei mikään pelittänyt enää.