su 9.1.2011 palasteluja

Aamukahvilla kiinnostuin ostamastani valmiskahvisekoituksesta. Aikaisemmin olin juonut Nescafen tuottamaa 3x1 sekoitusta, jossa on kahvimakua, sokeria ja maitojauhetta annospusseissa. Uusi on nimeltään "Mokate" ja tuottajan löytäminen pakkauksesta oli vaikeaa, edellytti suurennuslasia, joka löytyy varusteistani. Yllättävää on että kilpaileva tuote tehdään Puolassa. Varmistuin siitä puhelimen suuntanumeron perusteella, 48 = Puola.

Tästä tulikin toinen ajatus, joka osoittaa miten jälkijunassa Suomi niminen puolisosialistinen maa toimi silloin kun Euroopan maille jaettiin suuntanumerot. Sellaiset fiksut maat kuin Unkari ja Puola, useat Etelä-Amerikan maat, pohjoismaat ja kehittynyt Eurooppa, olivat liikkeellä niin ajoissa, että niille riitti 2-numeroisia tunnuksia. Suomi on tässä rupusakissa Haitin, Surinamin, Venäjän silloisten osavaltioiden ja Tongan kaltaisten maiden kanssa, joille tarvittiin antaa 3 etunumeroa. Myöskin Malesiaan, Intiaan, Vietnamiin, Afganistaniin ja Filippiineille soitto vaatii vain 2 numeroa.

Al Jazeera osoitti taas taitonsa, sillä nyt se ajaa ulos Sudanin sotarikos-pressan Omar Bashirin haastattelua. Nuorella reportterilla oli kanttia kysyä näistä kansainvälisesti esitetyistä väitteistä valtion rahojen kavaltamisesta, sukulaisten firmoista joiden kautta viedään maan öljyä ym. ja tämä karski diktaattori vastasi häkeltymättä. Valehteli tietysti. Uskonpa ettei ukko olisi antanut haastattelua CNN:lle tai BBC:lle.

Al Jazeeraa katsoessa maailma asettuu paremmin oikeisiin suhteisiinsa. Siellä kun kerrotaan sisällissodan partaalla huojuvasta Norsunluurannikosta, Sudanin jakautumisesta ja kansanäänestyksestä siitä, Algerian ja Tunisia ruokahinta-mellakoista. Meillä suuri uutinen on kun tulee lunta ja peltikolareita.

Ainoa juttu mikä harmittaa Al Jazeeralla on heidän Euroopan sääkarttansa, joka ulottuu Osloon ja Tukholmaan, mutta ei Helsinkiin.

Huvittava yksityiskohta kuvissa Algerian mellakoista oli, kun poliisi heilutti kivilinkoa ja paiskoi jotakin kovaa mielenosoittajiin päin. Tuskin siellä lingossa mitään pehmeätä pyöri? Silti näillä kuvien mellakkapoliiseilla oli täysi ja kovan luokan varustelu, suojakilvet, kypärät ja raskaat saappaat. Karkuun vaan joutuivat juoksemaan kiviä ja polttopulloja, muovikilvistään huolimatta. Juuri tuli uutta kuvaa Tunisiasta kertoen 20 uudesta uhrista mellakoissa.

Asiantuntijat kertoivat, että Wikileaksin todistamana länsimaat sekaantuvat jatkuvasti näiden kriisimaiden sisäpolitiikkaan, vaikka muuta väittävät. Kansainvälisten asiain juristi kiivaili siitä, että länsi tukee näitä huonosti talouttaan hoitavia diktatuureja ja sen seurauksena syntyy jatkuvasti näitä vaikeuksia, mm Egyptissä. Keskustelu oli kiihkeää kun samaan aikaan eri puolilta on kerätty asiantuntijoita eri studioihin, mutta samaan keskusteluun. Ranska ja muut siirtomaavallat ovat tukeneet näitä takapajuisia pohjoisafrikan maita rahalla ja poliittisesti diktaattoreita. Se on näiden asiantuntijoiden mukaan estänyt demokraattisen kehittymisen ja myös talouden tervehtymistä. Silti länsimaat väittävät, etteivät voi sekaantua näiden maiden asioihin. Wikileaks todisti toisin.

Maailmanluokan tapahtuma on, että Afrikan suurin maa äänesti juuri ensimmäistä päivää uuden valtion synnystä. Vaalit jatkuvat vielä 6 päivää ja niitä on seuraamassa yli 3000 ulkomaista vaalitarkkailijaa. Suomalaisiakin on joukossa, sillä uutiset mainitsi yhden nimen. Ei maailmaan kovin useita itsenäisiä, isoja öljyvaltioita synnytetä. Vaikeudet Sudanissa jatkuvat silti vuosikymmeniä ja riidan siemeneksi jää, että Etelässä ovat öljyvarat, mutta ne kulkevat pohjoisen läpi putkissa satamaan. Darfuriin jää sekava sotatila. Suomessa on vaikeata tajuta mittakaavoja, sillä Sudan on alaltaan lähes 8 x Suomen kokoinen. Kaikki kartat vääristävät mittakaavoja johonkin suuntaan ja yleisesti käytössä oleva Mercatorin kartta vähättelee rajusti Afrikan mittoja ja vastaavasti suurentaa Eurooppaa.

Iranissa sataa lunta ja ehkä siksi siellä on tapahtunut lentokoneelle onnettomuus laskussa. Osa matkustajista on ainakin pelastettu.

Wikipedian minulle uusi osasto Wapedia kertoo Egyptistä. Tämänkin sivuston ylläpito on hankalaa, kun sitä ei varsinaisesti kukaan ylläpidä. Lukiessani havaitsin ainakin 2 selvää virhettä. Jopa saman artikkelin eri osissa on eri luku väestön määrästä sekä vanhentunut tieto  parlamentin edustavuudesta. Että se siitä luotettavuudesta. Juorujen tasolla mennään sielläkin ja arvailuja on Wikissäkin. En jaksa opiskella Wikin korjailua, olkoon siellä kunnes joku korjaa.

http://wapedia.mobi/fi/Egypti?t=7. 

Huomasin myös, että sivuilla kerrottiin Luxorin kuvernoraatista vanhentunutta tietoa. Itse olen täällä kertonut asiasta viime vuodenvaihteessa.