Business???

Hassan oli sopinut tapaamisen arkkitehti-insinöörin kanssa, voidaksemme neuvotella lähinnä tekniikasta ja toimitustavoista ja keskinäisestä tiedonsiirrosta, tarjouksista yms. Aamulla tapasimme klo 10 hotellissa ja hän yritti soittaa, mutta vastapuolen känny ei vastannut. Voi aina olla akku loppu tms. mutta myös vastapuolen muuttunut tilanne. Sitä ei kuulemma koskaan tiedä. Toinen tieto tuli joltakin tutulta, että alan firmat aloittavat vasta 12 maissa. Töitähän tehdään sitten hyvin myöhään illalla. Rytmi syntyy arvatenkin siitä, että kuumalla kaudella on pakko toimia siten, että vaan hämärissä ja pimeällä kestää tehdä töitä.

Kävimme kahden läpi asioita, joita pidän tärkeinä selvittää ja jotka saattavat muodostaa teknisiä ongelmia toteutuksessa. En halua niitä tässä selvittää.

!2 jälkeen sitten Hassan soitti ja tuli hakemaan kadulta. Paikka oli kävelymatkan päässä, muttaa niin sokkeloisen matkan takana, etten sinne osaa vielä kolmannellakaan kerralla. No huomenna ip mennään uudelleen ja silloin ehkä saan kiintopisteitä. Luulen tarvitsevani niitä, jos bisnes pyörähtää niin kuin toivon. Silloin voipi tulla tarve pysähtyä palaveriin matkalla Luxoriin.

Näin kaikkea kiinnostavaa ja sain näytteenkin mukaan, tosin maksullisen. Sovittiin, että hän teettää vielä pajalla uuden version, josta maksan 500. Onpahan jotakin mitä esitellä kotimaassa. Hinnoista keskusteltiin ja totesin pojilla olevan aika erikoinen ajattelutapa, mutta varmaan suuria määriä käsitellessä pikku virheet tasaavat toisensa ja tämä tapa hinnoitella on nopea ja kätevä.

Täytyy ihailla nopeutta ja varmuutta työssä joka osoittaa että homma osataan ja sitä on paljon tehty. Otin kuvia työvaiheista ja ne auttavat selostamaan asiakkaalle tuotetta. Joitakin viilauksia joudutaan tekemään Suomen vaativampien talviolojen vuoksi ja ne nostavat hintoja vastaavasti. Mutta uskon lähtöhinnan kestävän myös laadun nostamisen ja säilyvän silti kilpailukykyisenä. Tulli on enää ainoa avoimeksi jäävä asia, mutta alustavan selvityksen mukaan se lienee 3% luokkaa, joka ei tule esteeksi hankkeelle.

Paluun jälkeen istuimme Hassanin kanssa syömässä voileipiä Roman viereisessä kahvilassa, jossa pääsin seuraamaan läheltä rukousta ja siihen valmistautumista. Siihen talojen väliin kujalle oli rakennettu kapea tilapäinen moskeija. Tilapäisistä vaan kaikkialla tulee vakinaisia, niin tämäkin näytti jo parikymmentä vuotta vanhalta. Se oli pellistä tehty ja muodoltaan kuin meillä pienet maantien alitustunnelit, ilman sitä maantietä. Paikassa oli vain pääty asiallinen, kivipintainen kaariseinä. Ovi ja tuuletuslaitteet, sisällä loisteputket ja matto.

Kutsun jälkeen porukkaa alkoi kertyä kiihtyvään tahtiin ja ensin tulleilla oli aikaa puhdistautua. Siinä pihalla oli betonirakennelma, alapuoli 60x450cm ”amme” ja tausta betonia. Yläosassa vesijohto, jossa 6 hanaa peseytymistä varten. Rauhalliset pesivät naamansa, huuhtoivat suunsa, käsivarret pestiin myös. Usea suki tukkansa kosteaksi (pyyhkeitä ei ole), joku kastoi sormilla korvansa, jalat myös huuhdottiin. Jalkojen pesua varten sisäänkäynnin edessä oli puupohjaisia yhteiskäyttöisiä sandaaleita, joita käytettiin siten, että ovensuussa otettiin kengät ja sukat pois ja niillä lipottimilla asteltiin pesupaikalle, jossa jalat huuhtaistiin. Joku näytti huuhtovan myös puusandaali jalassa.

Kun myöhässä tulijat kävivät pesulla, alettiin suorituksessa fuskata. Pesu oli nopeampi ja ylimalkaisempi. Nauratti kaveri, joka tuli pesulle sukat jalassa, mutta sandaaleissa. Hän pyyhkäisi märällä kädellä sukkia jalan rintapuolelta, ja pesu oli siinä. Äkkiä sitten kaarihalli täyttyikin rukoilijoista ja myöhässä tulleet ottivat seinän vieren pinosta karkean maton, joka levitettiin kadulle varamoskeijan ovensuuhun. Parimetriä leveän maton takalaidalle asettuivat rukoilija riviin kasvot Mekkaa kohti. Rivi täyttyi hetkessä ja mattimyöhäisiltä jäi kaikki pesuhomma tekemättä.

Myös itse rukoustoimitus vaihteli kovasti. Toiset tekivät kumarrukset ja käsiliikkeet hartaasti, viimeiset hosuen. Kun eka matto täyttyi, levitettiin nopeasti toinen. Rukousta tahditti koraanin resitointi, meikäläisen korvaan epävireinen, pitkäveteinen laulu.

Kun esirukous loppui, oli myöhässä tulleilla vielä rukous kesken, kun ensin tulleet jo tungeksivat ulos. Se hiukan latisti hartautta, toiset polvillaan, toiset hakemassa kenkiään. Sitkeästi myöhästelijätkin muodot täyttivät, vaikka selvästi monessa fuskaten, silmänpalvojat.

Kun Hassan huomasi, että aktiivisesti tarkkailin tilannetta ja hän myös tietää että kirjoitan blogia ja usein kirjaan lapulle muistille tukea (vaikka en sitä nyt tehnyt), hän sai aiheen kysellä kuinka kauan olen Egyptissä pyörinyt. Itse olen laskenut olevani 9:ttä kertaa reissussa ja kun välissä on vuosia että matkailu on suuntautunut muualle, voi ensi kerrasta olla 15 vuotta.

Mutta toivon mukaan viimeiseen kertaankin menee vielä vuosia, ja nyt en tunne tarvetta käydä välillä muissa maissa. Tämä on nyt talvien vieton paikka. Luxor, WB.