Qatarin emiiri
on ihmeheppu, hieno ja fiksu pienen maan kuningas. Maa on öljyvaltio, pieni niemimaa Saudi-Arabian kyljessä Omanin öljylahdella, lähellä Hormuzin salmea. Eli valtio on koko ajan vaarassa, jos sillä suunnalla räjähtää isompi kriisi. Ja kriisin siemenet on läsnä koko ajan. Eikä oikeastaan siemenet vaan isot idut jo. Vastarannalla on pitkä rannikko Irania ja sen vieressä toinen kumma maa, Pakistan.

Qatar on toiminut ihan eri tavalla kuin sen naapurit ja uskonveljet, muut ”rättipäät”. Käytän sanaa vain tässä, sillä se on epäkohtelias, mutta hyvin kuvaava ja yleinen. Qatarissa on järjestetty paljon kansainvälisiä urheilutapahtumia ja muita juttuja joilla se erottuu edukseen. 2020 siellä pidetään jalkapallon MM-kisat ja nyt rakennetaan hienoa stadionia, jossa pyritään käyttämään hyväksi energiana aurinkoa, jota siellä riittää.

Juuri kertoi YK:n uusiutuvan energian johtaja Christiana Ferciacos (?), fiksu nainen joka on valittu hommaansa osaamisen perusteella, ei ollenkaan Qatarin emiirin periaatteella, että pitää osata asia ja olla sen lisäksi söpö. CF ei ole kovin söpö, mutta osaa asiat ja osaa väitellä.

Hän oli haastateltavana Dohassa, Qatarin pääkaupungissa. Se muuten oli pitopaikkana suurelle talouskokoukselle, Dohan kierrokselle. Christiana kertoi, että Q on ottanut tavoitteekseen kehittää aurinkoon perustuvaa energiaa siten, että 2020 siellä on käytössä 1800 MW aurinkovoimaa. Se on tosi paljon ja enemmän kuin maa itse tarvitsee.  Kiinnostavaa asiassa on, että maa on öljyvaltio, eli sitäkin riittäisi muutamaksi kymmeneksi vuodeksi. Mutta tämä emiirin porukka on tosi fiksua ja katsoo pitkälle.

YK.n Cristiana F sanoo, että Kiina menee tällä vauhdilla ohi kaikista maista uusiutuvien energioiden osaajana ja voivotteli sitä, että USA menettää johtonsa teknologian kärkenä, kun se ei usko uusiutuviin ja väheksyy ilmastonmuutosta. Jos siellä pääsisi valtaan republikaani (miten se on niin vaikea sana ettei korjausohjelmakaan osaa?) pressa se automaattisesti jättäisi jenkit maailman energiakehittelyn kelkasta. CF kysyykin, ostaako USA muutaman vuoden päästä tekniikkaa Kiinasta, kun se itse aktiivisesti jää kehityksestä jälkeen.

Palatakseni Qatariin ja sen emiiriin, joka juuri sanoi tv:ssä (oma kanava) että hänen mielestään Syyrian ongelma pitää ratkaista niin, että sinne muodostetaan humanitaarisia käytäviä, joilla turvataan siviileille apua ja turvaa. Qatar toimii toisin kuin sen naapuri Dubai, joka rakentaa käsittämättömiä keinosaaria ja tyhmiä torneja, koska haluaa olla jossakin maailman paras. Sellaiset ennätykset eivät pitkään kestä, sillä joku toinen kaheli rakentaa taas muutaman metrin korkeamman pytingin, on se jo nähty.

Qatarin emiirin kunniaksi pitää sanoa, että hän on antanut AlJazeeralle täysin vapaat kädet tehdä uutisia. Siksi pojat juuri näyttivät ohjelman jossa oli aika rankkaa kritiikkiä maan oloista. On sillä ukolla kanttia, rättiäni nostaisin jos voisin.