Äänet

Yöllä on paljon herkempi äänille ja niille rupeaa etsimään selitystä. Yksi selittämätön on terävä ”haukahdus” tai kirskaus, joka muistuttaa etäisesti jonkin linnun ääntelyä. Sitten keksin että joskus lokki saa aikaan vastaavaa. Mutta kun oli ihan pimeää? Toisaalta se voisi olla kettukin, sillä Abdy kertoi että hänen äitinsä pihasta on öisin kettu vienyt kanoja ja se hänen ehdottamansa sähköaita pitäisi ketut poissa. En kyllä usko ketun edes yrittävän kolmimetrisen aidan yli. Jos sellaisesta yli pääsee sillä pitää olla jokin apuneuvo jota myöten pääsee yli. Kissa voisi päästä helpommin puita yms apuna käyttäen mutta ei se syö kanoja.

Pitkin yötä kuulee autojen ja mp:n ääniä ja aamuyöllä kun liikennettä on vähän, pojannulkit ajavat ihan posketonta vauhtia. Tiessä on kuoppia ja katuvalot kehnot. Kun siinä sitten ajetaan toistasataa, voi käy huonosti, kun vielä koiria ja katteja liikuskelee hämärässä. Ilman kypärää, hana auki ja menoksi, ins Allah on täällä tyyli. Kun noita tyhmiä on niin paljon ei auta vaikka kuolo välillä jonkun korjaisikin, tämä ylinopeustyhmyys on leviävä sairaus ja kovin yleistä kaikkialla. Rokotusta ei ole keksitty. Saisivat sairastua narkolepsiaan kaikkien maiden ylinopeus-mp-kuskit.

Aasi on ohittanut Sinuhetalon nyt pari kertaa mennen-tullen, selvästi kärryjen eteen valjastettuna, sillä sen hinkuyskäinen ääni eteni hölkkävauhtia. Joku on todennut että hirnuvalla aasilla on suvunjatko mielessä. Urosaasilla voi olla mielessä lähes aina? Ei se seuraus vaan tekotapa.

Heräsin aamuvarhain linnun siipien havinaan ja näin pikkuvarpusen oven kamanalla. Löysi tien uloskin kun ääni lakkasi häiritsemästä. Näin ääni väärässä paikassa herättää huomion vaikka aiheuttaja on söpö ja kiva. Palmussa ne viihtyvät. Saa nähdä mitä siitä seuraa kalusteille, joita ehkä siihen palmun alle joskus hankitaan.

Egyptissä kun ollaan, on usein herätys rukoukseen aamupimeällä. Taloa suunitellessa en hoksannut että kolmen moskeijan resitointi kuluu tänne. Ei kai se havainto olisi hanketta estänyt, mutta jotenkin luulin että moskeijat olisivat kaempana kun tien varressa ei ole paljoa asutusta. Hotellin kupeessa, juuri kolossien lähellä on yksi uusi, vaatimaton moskeija, jonka jotkut yksityiset ovat pykänneet, ilmeisesti ilman arkkitehtia. Mutta kun asutus on kaukana, on siihen helppo ratkaisu - lisätään volyymiä ämyreihin.

Kun moskeija ”vakiintuu”siitä tulee osa virallisempaa organisaatiota ja sille voidaan nimetä imaami. Näin ymmärsin hotellipomon jutusta, kun kysyin onko kaiuttimiin huutava ääni aina sama. Ei kuulemma ole vaan ihan tavalliset uskovat vaihtelevat hommassa. Itse olen tosin, muistaakseni Tunisiassa, kuullut samaa kaunista miesääntä moskeijasta. Aina samaa kuukauden ajan, kun hepulla oli tunnistettava ääni ja hyvä ”nuotti”. Jotkut kuulut resitoijat ovat hankkineet rahaa nauhoittamalla resitointiaan. Niitä kuunnellaan kaikkialla ja tähdet ovat kuin meillä iskelmäkuninkaat. Levyjä ja nauhoja myydään miljoonittain ja kun kuulet sitä ”laulua” taksissa tai putiikissa, se ei ole paikallinen Olavi Virta, vaan kuulu muslimiesiintyjä, joita ei kai laulajiksi edes kutsuta.