Egypts dilemma 6.2.2011

AlJazeeran otsikko kertoo jo pessimismistä. Miekkari Tahrir-aukiolla hiipuu ja kohta alkaa karmea parku ja teurastus. Minulla on kurja olo, tekee pirun pahaa katsoa demokratian edes tilapäistä tappiota.

Pikku kypsyttelyn jälkeen tajusin mihin Muba on käyttänyt piilotettuja miljardejaan. Tässä pari arvausta ja hintalappua: Berlusconin lahja typerästä lausunnosta, joka vei Silviolta lopunkin uskottavuuden (0,5 miljardia US$), typerän vanhan kaverin lausunto, jolla USA saatiin näyttämään hölmöltä ja sotkua lisättiin kansainvälisesti ja kansallisesti (100 Milj.US$). Nämä rahat on siirretty Bahamalle toissapäivänä.

Miksi Tunisia onnistui?

Siellä on olemassa ammattiliittoja ja niissä oli kokemusta miten isompia kokonaisuuksia hallitaan. Osattiin jo demokratian käytäntöjä, oltiin valmiimpia. Silti sielläkin vanha korruptio-valtakoneisto kouristeli vastaan pitkään. Nämä salaiset poliisit ovat sitkeitä ja taitavia ja niillä on suuri etu salaisuudestaan. Tunisiassa vaihdettiin nopeasti sortopoliisin johto (Egyptissä sen pomo nostettiin johtoon).

Muslimiveljeskunta on useasti vakuuttanut, että se ei nyt pyri valtaan, vaan tukee muita porukoita. Maasta ei haluta vakuuttelujen mukaan islamilaista valtiota ja shariaa käyttöön. Siitä ehkä nousee seuraava yritys, sillä kun nyt jäivät piiloon, heillä on ehjä koneisto, vaikkakaan ei demokraattinen.

Mitä tekee ElBaradei? Häntä ei uskalleta tappaa tai kiduttaa, mutta olo voidaan tehdä vaikeaksi.

Mitä vaikutti netin sulkeminen?

Se ehkä pelasti Muban, mutta sillä oli kallis hinta valtiolle. Talousmiehet ovat jo heitelleet hintalappuja, mutta vaikutuksen laskeminen on vaikeaa. Ilmeisesti se jarrutti tehokkaasti mielenosoittajien järjestäytymistäkin. Ehkä he olisivat voineet järjestää omat vaalinsa verkossa?

Bush tyhmempi vaikutti tilanteeseen

AlJazeera näytti pari filmikoostetta, jotka oli kasattu jo ennen tätä kansannousua. (Mikä osoittaa AJ hyvää vainua ja verkostoja). Yhdessä pätkässä oli kuva missä Gondi selvästi häpeää pressansa puheita Egyptissä joskus takavuosina. Salama Ahmed Salama, kirjaan lehtimiehen hauskan nimen vain muistiin, kun sattuu olemaan myös systerin nimi, ei se ahmed.

Tv kertoo että turvallisuuspoliisissa on hommissa 450 000 ukkoa, salaisen poliisin vahvuus 400 000. Kaikkiaan sisäministeriössä on hommissa 700 000 ihmistä näiden lisäksi, ymmärsin. Porukkaa tarvitaan, kun menetelmät ovat kehnot ja vanhanaikaiset, eikä paikallishallintoa ole. Osuin arviossani aika lähelle, vaikka meni alakanttiin osittain.

Nämä tuoreet filmit taustoittavat hyvin tapahtumia, olisi tarvetta ostaa ne Suomeenkin. vink,vink.

Nimi oli "Nation in waiting".

Tässä tätä taas tuli, ajatusvirtaa ilman sensuuria ja suurempaa harkintaa. Ne ovat muiden hommia.