Tutustuin Sekemin tuotteisiin jo ensimmäisenä talvena, ruokakaupan hyllyllä. Se valmistaa orgaanisia luonnontuotteita, kuten hilloja ja teetä sekä kaikenlaista alan kamaa. Tunnettu tuotemerkki on ISIS.

Törmäsin Sekemiin ihan sattumalta toisen asian kautta. Haeskelin netissä tietoa kompostoinnista Egyptissä ja sieltä pulpahti tieto, että Sekem on perustanut projektin, jossa rakennettiin jäteveden käsittelyyn suodatuskenttää.

Seuraavaksi löytyi juttu http://www.greenprophet.com/2011/09/egypt-sustainability-sekem/, joka kertoi laajemmin tästä ”orgaanisesta organisaatiosta”. Käänsin sen ensin googlen kääntäjän kautta huonoksi suomeksi jota sitten vähän korjailin. Siksi alunperin BBC laatima artikkeli puhuu oudoin lauserakentein ja minulle vierain kielikuvin aiheesta:

* * *

Hiljattain World Economic Forum raportti on nimennyt 16 menestyvää yritystä ympäri pallomme, maista kuten Costa Rica ja Kiina, jotka ovat osoittaneet suurta ympäristötietoisuutta ja ratkaisseet sosiaalisia ongelmia. Näihin uusiin ”Kestävän Kehityksen Esimerkkien” joukkoon kuuluu vain yksi yritys Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueelta - SEKEM.

 

Dr. Ibrahim Abouleishin vuonna 1977 perustama, SEKEM on ainutlaatuinen yritys, joka yhdistää sosiaaliset, taloudelliset ja ympäristön suojelun asiat luonnonmukaiseen viljelyyn asuinyhteisössä aivan Kairon liepeillä.. Nykyään yhtiötä hoitaa Dr. Abouleishin poika Helmy. Isä aloitti 70-hehtaarin luomutilalla ja idea on nyt laajentunut useiden tuhansien hehtaarien alueelle jossa maanviljelijät suosivat kestävää maataloutta.

Vuosia hän on pyrkinyt parantamaan maaperän laatua kierrätyksen keinoin parantaen aavikkoa maan kaakkoisosassa Niilin Deltan reunalla. SEKEM tuotti ensimmäisen sadon orgaanisia hedelmiä, vihanneksia ja mausteita vuonna 1983. (Pohjustavaa työtä piti siis tehdä 6 vuotta) Nyt he tuottavat luomuhedelmiä, vihanneksia, puuvillaa, viljaa, yrttejä ja rohdosvalmisteita, jotka ovat kaikki kasvaneet ilman torjunta-aineita tai lannoitteita. Tärkeimmät luonnonmukaisen maatalouden opit näissä köyhtyneiden maiden autiomaissa on, että se auttaa parantamaan maaperää, se optimoi veden käyttöä ja tukee myös enemmän työntekijöitä kuin tavanomainen viljely. SEKEM, joka tarkoittaa "auringon elinvoimaa” Egyptin hieroglyfeissä, työllistää tällä hetkellä noin 2000 ihmistä.

SEKEM tiloilla käytetään orgaanisia jätteitä lannoitteina, jotka pystyvät pitämään enemmän vettä kuin kemiallisesti lannoitettu maa, mikä on ihanteellinen juttu veden niukkuudesta kärsivässä maassa. Egyptin maatalousministeriön kanssa yhteistyössä SEKEM osoitti myös mahdollisuudet kasvattaa luomupuuvillaa käyttämällä biologisia feremoneja joilla hallitaan puuvillaa vaivaavia hyönteisiä. Vuoteen 2000 mennessä torjunta-aineiden käyttö Egyptin puuvillan viljelyssä oli laskenut yli 90% ja jättiosa egyptiläistä puuvillaa kasvaa nyt ilman synteettisiä torjunta-aineita.

 

Itse Helmy Abouleish on sanonut, että 100% maailman maatalousmaan muuttaminen ekoviljelyksi, muuttaisi maatalouden vaikutusta merkittävästi ilmastonmuutokseen, sillä viljelysmaat muuttuisivat hiilinieluiksi.

 

Organisaatiossa on tytäryhtiöt maatalouden jalostuksessa ja tytäryhtiö Conytex joka tuottaa lasten vaatteita luomupuuvillasta. Yksi SEKEMin aloitteista on Egyptin ”Society for Cultural Development”. Vuonna 1984 perustettu seura on auttanut rakentamaan päiväkodin, SEKEMin peruskoulussa ja lukiossa pänttää 300 oppilasta, alueella pyörii ammatillinen koulutuskeskus, instituutin aikuiskoulutus, vammaisten lasten koulutusohjelma sekä SEKEMin lääketieteen keskus, joka hoitelee 30.000 ihmistä vuoden aikana.

Työntekijät nauttivat kunnollisista työoloista, saavat oikeudenmukaista palkkaa ja elävät erittäin hyvin hoidettujen tilojen alueella, kauniissa taloissa joita ympäröivät kamomillan ja mintun tuoksut. Vuonna 2003 tämä ympäristöystävällinen liiketoiminta voitti arvostetun ”Right Livelihood Awardin” - eli "Vaihtoehto-Nobelin" - joka annetaan työstä joka on tärkeää maapallollemme ja eräs sen kiireellisimmistä haasteista.