Seuraava talvi Egyptissä?

Ihmiset ovat ystävällisiä, uteliaita ja avuliaita. Turismipaikoissa kauppiaat ja kuskit ovat tyrkyttäviä ja riesaksi, mutta teollisuuskaupungeissa saa olla ihan rauhassa.
Alexandrian edut ja haitat. Molempia on ja kerron mitä tiedän. Ystäväni on asunut siellä ja ehkä täydentää tänne.

Säät
Pääsääntö on kylmät talvet, mukavat kesät. Tammikuussa 2012 tuli lunta Alexandriassa. Kesän riesa on kairolaiset, jotka tukkivat kaikki paikat kesäisin. Se myös nostaa vuokria kesäkaudeksi. Tutki hiukan säätilastoja.  Yksi mahdollisuus olisi asua helmi-lokakuun ajan Alex:ssa ja muuttaa etelämmäs marras-tammikuuksi. Sharm el Sheik on kallis, mutta Hurghadasta etelään löytyy pikku paikkoja joissa asuu edullisemmin. Samoin sieltä Siinain toiselta reunalta meren rannalta, esim Dahab.

Kieli
Koulu/turistienglannilla pärjää hyvin, ranskalla, saksalla ym huonommin. Sanakirjallakin voisi aloittaa, mutta kun suuri osa porukasta ei osaa lukea, se voi olla vaikeampaa. Kartoista ihmiset eivät ymmärrä mitään, turha yrittää. Tulosta netistä karttoja etukäteen. Itse pidän läppärin kääntäjää auki kun katselen tv:tä. Kanavia on yleensä 500, mutta vain pieni osa on muuta kuin arabiaa. Arabian kunnollista opetusta on vaikea saada ja se tapahtuu tiiviinä kielikylpynä, yhteen pötköön pari viikkoa tiiviisti. Raskasta mutta tehokasta. Ilmankin pärjää ja oppivainen opettelee avainsanoja joilla toimia.

Verot
Kukaan ei ole vielä kysynyt mistä rahani tulevat. Nostan vaan eläkkeeni pankin seinästä, joka toimii hyvin. Ota kuitenkin pari eri luottokorttia, sillä jos yksi murtuu, katoaa tms, saat sillä toisella. Visa on huonompi kuin MasterCard. Kaikki pikku ravintolat ja kaupat eivät kortteja hyväksy ja muutkin ottavat luotto-ostoksista ison palkkion. Eurojakaan ei oikein voi käyttää, siksi kortilla rahaa automaatista.

Vakuutus
Yleensä matkavakuutuksen saa 3 kk ajaksi. Pidennys on mahdollinen mutta melko arvokas. Itse otin uuden tapaturmavakuutuksen, joka suojaa myös matkoilla. Sain sen Stockan luottokorttiasiakkaana. Yhtiö on englantilainen ACE.

Lääkkeet, sairaus
Tässä maassa ei juuri veroja ole ja siksi ei ole sosiaaliturvaakaan. Jos joudut käyttämään lääkäriä tai sairaalaa, maksat itse eikä edes vakuutusyhtiön korttia noteerata, vaikka Tapiola uskoo niin. Lääkäreiden taso vaihtelee, samoin hammaslääkäreiden. (lue kommentteja blogissa)
Lääkkeet sen sijaan ovat edullisempia kuin kotona ja lähes kaikkia pillereitä saa. Ota vain reseptit tai vanhat lääkkeet mukaan, sillä jos ihan samaa lääkettä ei ole, taikoo apteekki (Pharmacy) vastaavan, kun vain saa lääkkeen selosteen. Pelkkä kotelo ei kerro kaikkea. Apteekkarit ovat itse lääkäreitä ja määräävät tropit taudin mukaan. Näissäkin tohtoreissa on tasoeroja. Kysy neuvoa alueen ihmisiltä.

Viisumi, luvat
Viisumin saa lentokentältä 1 kk ajaksi ja sitten sitä voi jatkaa poliisi passitoimistossa 6 kk:n jaksoissa. Mitään ei kysytä, paitsi vähän rahaa.
Työlupia ei saa. Toisaalta tunnen kaverin, joka pyörittää täällä kahvilaa. Muodollisesti se toimii paikallisen kumppanin kanssa, mutta käytännössä kumppani vain pistäytyy joskus. Kukaan ei kysy liikevaihtoa, veroja tms. Pari ulkomaista hierojaa ja kampaajaa toimii täällä, ilmeisesti luvitta.

Lähetystö
julkaisee matkustusohjetta, jota kannattaa lukea jos on hälinöitä. Lähetystö myös pyytää ilmoittautumaan jos asuu pidempään.

Mahatauti, hygienia
Kunhan suolisto ja mahalaukku tottuu bakteerikannan muutokseen, ei yleensä ole vaivoja, ripulia tms. Käsihygienia on tärkeää. Kun usein pesee käsiä, aina kättelyiden (joita on paljon) ja rahan käsittelyn jälkeen ja ennen ateriointia, pärjää kyllä. Pullovesi kuuluu asiaan. Osta laatikkokaupalla.
Mutta käsipesun vuoksi käsivoidetta tarvitsee ja desiäkin kannattaa käyttää koska aina ei pääse pesemään. Desiä saa täältä. Jos ripuli iskee, osta Antinalia. Se on antibiootti ja tehoaa näihin pöpöihin paremmin kuin muut. Se on otettava kuurina. Minulla on taikakeino, joka on toiminut hyvin. Repussa on aina Antinalia, kalsarit ja paperia. On tehonnut 3 talvea, ei yhtään ripulia!
Elisabetiltä opin tempun jota suosittelen. Osta asuntoon heti etikkaa ja pyyhi kaikki paikat joita kosketellaan, kahvat, kytkimet, hanat, vessa. Kun tempun toistaa kerran kuussa, pysyy itse terveempänä. Etikkavedessä voi liottaa tai huuhtoa hedelmät ja vihannekset, joita ei kuorita.

Ruoka,
Katukeittiöt ovat hyvin edullisia ruokapaikkoja. Niiden hygieniassa on toivomisen varaa, mutta itse olen kyllä niitä paljon käyttänyt. Hyvää ja tosi edullista. Paikallisissa ravintoloissa on yleensä hyvä ruoka, mutta useissa on eri hinnat paikallisille eli turisti maksaa tuplahinnat. Jos voi sopia kotiruokailusta, joka lienee helppo järjestää, se voisi olla hyvä ratkaisu pitkään asuvalle jos omat taidot ei riitä. Kannattaa kysellä naapureilta tms tutuilta.

Kaupat, torit
Suurissa kaupungeissa ja turistikohteissa löytyy ruokakauppoja, joissa on kiinteät hinnat ja viivakoodit. Vihannekset ja hedelmät joutuu usein ostamaan torilta tai katukauppiaalta. Kunhan naama tulee tutuksi, loppuu ylihinnoittelu. Siksi kannattaa käyttää samoja kauppiaita, kunhan löytää laatutavaraa. Yhden ihmisen vihannes-hedelmäkassi maksaa 5-10LE. Banaanikilo maksaa 5-7, appelsiini samoin. Ulkomaan herkkuja löytyy, kiivejä, rypäleitä yms. kaikki paljon edullisempaa kuin Suomessa. Tuttavat arvioivat että ruokaan menee täällä vain 20% siitä, mitä kotona.

Viini, olut, viina
Useimmissa paikoissa löytyy viinakioski, yleensä koptien pitämä. Pari testattua viinimerkkiä: Obelisk v/p 40LE, Omar Khaijjam v/p 45LE, five star-votka 50LE. Värillisiä viinoja en käytä, mutta olen kuullut että jokin ruskea väkiviina olisi kelvollista. Joissakin ”votkissa” on havaittu sivumaku ja jotenkin epäilyttävä haju. Iso oluttölkki 7LE. Stellaa saa myös 0,5L pulloissa. Tuontiviinat ovat kalliita. Korkkiruuvia voi joutua etsimään. Jos olet janoinen tyyppi, ota mukaan.

Asunnot, vuokraus
Onnistuu yleensä helpolla. Ottaisin itse hotellin/hostelin netistä viikoksi, pariksi ja etsisin sinä aikana kämpän. Ensimmäistä ei kannata ottaa, vaan verrata useita. TV ja jääkaappi on halvimmissakin. Kaasuhella on yleensä. Huoneistossa pitää olla ilmalämpöpumppu, sekä lämmitykseen että jäähdytykseen, muuten ei pärjää. Kesäisin myös tuuletin katossa on kiva olemassa. Vuokrat vaihtelevat kovasti, 1000-2500LE/kk. Riippuu sijainnista, kerroksista, ilmansuunnasta ja maisemasta. Yleisin vuokrakämppä on 2 MH, OH, K + KH. Vesivessa on tavanomainen, suihkuun vesi usein lämpiää sähköllä. Usein on myös pesukone, joissakin jopa astianpesukone. Näitten sähkölaitteiden vuoksi on tärkeää sopia kuka maksaa sähkön. Energiansäästölamput ovat tavallisia.
Vuokraisäntä usein haluaa 1 kk vuokratakuun. Kämpän löytää kyselemällä kaikilta, tarjoilijat, portsarit, taxit ovat hyviä tietolähteitä. Kun ihmiset ovat hyvin verkottuneita, suvut laajoja, aina löytyy jokin tuttu sopivasti. Pieniä asuntoja ei yleensä ole ja jos löytää ”yksiön” eli studion, sen hinta on sama kuin ison asunnon. Vain siivousta on siten vähemmän. Sen merkitys Luxorissa ja Cairossakin on pölyn vuoksi suuri. Alex:ssa ilmassa ei ole hienoa pölyä eli hiekkaa yhtä paljon.

TV – läppäri
Mielestäni läppäri on välttämätön. Siihen SKYPE ja voit soittaa kotimaahan ilmaiseksi. Se on helppo asentaa ja käyttää, ei tarvitse osata paljoa etukäteen. Ohjelmakin on ilmainen. Kannattaa harjoitella perusjutut kotona nuorten avustuksella jos itse ei vielä hallitse. Kamera ja kuvailu on kivaa. Blogin voi perustaa myös vain sukulaisia varten, salasanan taakse. Ei kannata katkoa kaikkia suhteita kotimaahan ja näillä keinoilla se toimii, jos ei tykkää Facebookista, kuten usein eläkeläiset eivät.
Tarkista tv:n kanavatarjonta, jos sinua kiinnostaa Al Jazeera englanniksi tai BBC World. Kaikkialla ne eivät näy. Samoin läppärin toimivuus eli verkot. Jossakin on kiinteä hidas linja. Täältä saa ostaa ”mokkulan” eli tikun UBS liittimeen. Siihen ostetaan aikaa ja se hidastuu kun limiitti lyhenee. Tikulla voi katsoa videoita, kiinteällä linjalla ei yleensä.

Varusteita, koneita
Täältä Egyptistä saa ihan kaikkea ja edullisesti. Kaikki kodin ja keittiön tarvikkeet löytää kaupoista. Uskomattoman edullisesti löytyy myös kodinkoneita. Vain pölynimureita on vähemmän vaikka niille olisi tarve.
Vain selän raaputinta ei löydä Luxorista, eikä kenkälusikkaa. Kärpäslätkiäkin löytyy sekä itikkamyrkkyjä. Jos kokkaat ota tiskiharja mukaan.

Vaatteet, kengät
Varsinkin Cairosta ja Alex:sta saa vaatteita edullisemmin kuin kotona, samoin kenkiä. Silmälasit saa halvalla. Täällä on alennusmyyntejä ihan kuin meillä kotona. Siksi ei kannata raahata kovin paljon ylimääräistä. Muoviset Croggs-kengät ovat käteviä, toiset kadulle ja toiset kotiin. Talvella (ihan aina!) laattalattiat ovat kylmät, sisätossut ja villasukat on tarpeen. Talvikausi voi olla todella kylmä, siis pitkähihaisia paitoja tarvitsee, villapuseroitakin. Mutta se kausi on sitten Luxorissa 4-6 viikkoa. Kesäisin Luxorissa on niin kuuma, etteivät täällä asuvat ulkolaiset voi täällä toimia, vaan matkustavat kotiin. Alexissa pärjää vuoden ympäri, mutta talvi on viileä.

Kartat
Täältä saa vain surkeita karttoja. Ainoastaan Googlen kartassa on kadut oikein, mutta hotellien sijainti miten sattuu. Joku kertoi että Nasan sivuilta löytyisi parempaa.

Kirjat, lehdet
Hanki Helsingin alueen HELMET-kirjastokortti. Sieltä löytyy riittävästi luettavaa. Itse ostan lukuaikaa Hesarilta ja luen aina päivän lehden.

Puhelin
Ota mukaan 2 kännykkää, jokin vanha Nokia jostakin aina löytyy. Osta täältä Vodafonen tai Mobinilin kortti. Siihen saa aikaa lisää helposti, kun kauppoja on todella paljon. Toinen känny yhteyksiin Suomessa ja toinen paikallisena, tulee edullisemmaksi. Paikallisnumeron saa pysymään vireessä, kun sopii ja maksaa etukäteen ennen Suomeen lähtöä tai sitten jälkikäteenkin, pikkurahalla. Ettei tarvitse aina tiedotella kaikille kun numero vaihtuu. Normaali elämässä täällä on usein tarvetta soitella ja tekstailla, kumma kyllä.

Liikenne
on hirveää sähläystä, johon pitää vain tottua. Kaupunkien sisällä toimii loistavasti mikrobussi-liikenne. Siitä ei vaan saa karttoja, jonka vuoksi on pakko kysymällä selvittää. Maksu on turistilta taas tupla eli 1LE, mutta kun naamaan totutaan, hinta voi pudota paikallislipuksi, eli 0,50LE. Bussin voi pysäyttää mihin vain ja kysyä kuskilta ajaako hän toivottuun suuntaan. Siksi pitäisi tietää jokin maamerkki sen paikan läheltä, mihin pyrkii. Sellaiseksi kelpaa hotellit, virastot, sairaalat, poliisiasemat jne. Itse siis karttaa tarvitsee, vaikka vastapuoli ei siitä mitään ymmärrä. Alexandrian metro on kaput, Carossa se toimii ja on ok. Taxi on halpa mutta maksusta pitää sopia etukäteen. Mittaritaxeja on ainakin Cairossa, jos vaan se toimii?
Kannattaa ottaa heti aluksi 1-2 luottotaxia, joille näyttä asunnon oven, jotta voi tilata ovelle. Saa myös paremmat hinnat, kun kuski tajuaa että tulee pitkä pesti ja vakiokyytejä. Sitten kun luottosuhde on syntynyt, ei aina tarvitse etukäteen kinata hinnoista. Valitse kuski joka todella ymmärtää puhettasi, muutoin voi olla hankalaa. Jotkut osaavat hämäävästi avainsanat, mutta hiukan monimutkaiset asiat eivät suju aina, jos kielitaito ei riitä.
Polkupyöriä vuokrataan kaikkialla. Jos harrastat fillarointia, ota kypärä mukaan. Korealaisen pyörän saa halvalla, noin 400LE. Kysy pyörän kuljetusta lentoyhtiöltä, ei ole kovin kallista. Moottoripyörät ovat poskettoman edullisia, mutta sitä ei rekisteröidä ulkolaiselle. Siihen tarvitsee paikallisen bulvaanin. Samoin autoon. Kypäriä ei juuri ole tarjolla.

Selviytymispaketti
Tarvitset ainakin fikkarin, mieluummin otsalampun. Ilmastointiteippiä rulla pitää olla mukana. Pakkausteippiä saa ostaa ja sillä on kätevä taputella vaatteista pois nöyhtiä ja pölyjä.
Jos olet nikkarityyppiä, ota mukaan pikku pakkaus ruuveja, joitakin työkaluja tai monitoimi-setti. Kaksipuolista teippiä olen kaivannut. Joka kämppään olen joutunut asentamaan pyyhekoukkuja, joita saa ostaa, mutta teipeistä ei ole takuuta. Kynttilöitä on vaikea löytää, ota paketti tuikkuja mukaan. Pelastaa joskus sähkökatkolta tai palelemiselta.

Muuta
Reppu on kätevä, suosittelen. Kiikari on usein tarpeen. Kynille on kysyjiä. Jos on alkanut jo hampaat harveta, kuten iäkkäillä aina, ota mukaan kunnollisia hammastikkuja, täältä saa vain pyöreitä. Tai sitten linkkuveitsi tulitikkujen veistelyyn. Parhaita kantapää-laastareita ei ole, niitä paksuja.
Hanki jostain pieni luettelo arabian sanoja, joita turisti tarvitsee. Auttaa kummasti. Samoin numerot kannattaa opetella heti aluksi. Erikoiskaupoissa on venähdys- ja vammaistukia, selkätukia, vaippoja, jopa rollaattoreita. Huonouninen saattaa tarvita korvatulppia, sillä yölläkin on melua ja liikennettä.

Paikalliset haluavat ostaa vanhoja kännyköitä ja erityisesti läppäreitä. Itse olen lahjoittanut pari vanhaa läppäriä koptien ylläpitämään poikien sisäoppilaitokseen Luxorissa. Korjaavat ja huoltavat kuntoon täällä ja se on edullistakin. Hiiret ym tarvikkeet saa kovin edullisesti.