Kiina ja Intia

Maiden välillä väitettiin olevan 4000 km rajaa, mutta se tuntuu liioittelulta kun katsoo karttaa. Jos Suomen ja Venäjän välillä on rajaa reilut 1000 km, näyttäisi paperilla = ruudulla matka samalta. Tosin vuoristossa matkat pitenevät kun rajaa piirretään ylös-alas rinteitä. Joka tapauksessa rajoista tapeltiin tosissaan 1962 ja sen jälkeenkin on rajapalavereita pidetty 15 kertaa, viimeksi 2003.

Kiinalla on selvästi enemmän muskeleita sotimiseen ja riitelyyn, sillä se on juuri ilmoittanut lisäävänsä varustelubudjettiian 11,2 % jolloin se kasvaa 110 Miljardiin USD. Tällä luvulla Kiina on kakkosena varustelumenoissa heti jenkkilän jälkeen. Intian sijoitus 32 M panoksella on maailmanlistalla 10. sija. Kiinalaiset tosin budjetoivat ydinvoimajutut eri nippuun kuin muu armeijan touhu ja asiantuntijat veikkaavatkin että luku pitää tuplata, että ollaan lähellä totuutta. Muistetaan vaan että Suomen koko budjetti on luokassa 55M ja toiset panee tuplasti sen verran tykkeihin, panssareihin ja lentäviin tai uiviin hävittäjiin. Siis ainakin sen tuplan ja jenkit vielä enemmän. Mieletön on tämä maailma.

+)  HS uutisesta pala

"Sisäinen turvallisuus käsittää muun muassa poliisin, tiedustelun, tuomioistuimet ja vankilat. Kiina budjetoi niihin tänä vuonna noin 84 miljardia euroa.
Summaa pidetään mittarina siitä, kuinka tarmokkaasti Kiinaa hallitseva kommunistinen puolue pitää toisinajattelijoita otteessaan. Viime aikoina puoluetta on huolettanut etenkin arabikevään ajatusten leviäminen Kiinaan."

* * * * *

Intia pitää sotaharjoitusta rajaseudulla ja esittelee kalustoaan. Tiibetiläiset ovat yli 40 v. asustelleet sillä puolen rajaa kiinalaisten painostusta paossa Laman kaverina. He pitivät mielenosoitusta, jossa oli julisteita, että rajoista ei voi sopia ilman Tiibettiä. Julisteet tietysti tekstattu englanniksi kansainvälistä mediaa varten. Eihän lännessä ymmärrettäisi mitään kiinalaisista merkeistä. Intian ja Tiibetinkielen koukeroista puhumattakaan.

Raportti kertoi että Kiinalla on 14 rajanaapuria ja jostain kumman syystä mainitsi myös Sri Lankan. Karttaa katsoen sille ei selitystä löydy, sillä välissä on muita valtioita. Lienee jäänne jostakin vanhasta jutusta. Oman lisänsä alueen herkkyyteen tuo se, että Intia ja Pakistan kiistelevät Kashmirin alueesta. Se kiista on ajalta kun maat itsenäistyivät 1947. Kashmir taas rajautuu Kiinaan ja siellä on aseet jyskänneet aika usein. Osansa sotkusta selittää uskonto, sillä Pakistan on muslimivaltio ja Intian pääuskonto on hinduismi. Silti näitä eri uskontoja on Intiassa vaikka muille jakaa.

Sen opimme vuosia sitten silloisella Ceylonin saarella, jossa oli kiinnostavasti yksi pyhättö rakennettu parille eri uskolle yhteinen. Jumalia en enää muista, mutta patsaat oli koristeellisia ja kauniita, temppeli tavan mukaan koristeellinen, värikäs ja kultaa tuhlattu reilusti. Rahaa kun tällaiseen sielläpäin aina löytyy, mutta ei vaikkapa kunnallistekniikkaan.

Kiina on merkillisesti kai ainoa iso maa, jossa uskonnolla ei ole suurtakaan sijaa. Virallisesti ei uskota kuin kommunismiin, mutta se on niin merkillinen versio, että Marx ei sitä tunnistaisi. Kai sen voi olettaa jotenkin syrjäyttäneen uskonnot aikanaan. Nyt pääuskonto on raha. Niin se on kaikkialla, valitettavasti.