pe 3.12.2010 tavallinen aamu

Tai ainaki melkein. Sain tohtorilta taas uuden satsin lääkkeitä silmätulehduksen hoitoon. Kun aamulla viiden kieppeillä heräsin muetsin kutsuun, nousin ylös sen verran että vedin yölääkettä geelinä silmään myös aamulla, kun arvasin kuitenkin lojuvani petissä muutaman tunnin. Silmätulehdus on nyt kiusannut kolme viikkoa. Silmässä on kuin pieni huntu keskellä ja näen skarpisti kun katson silmänurkasta.

Kuuntelin taas ääniä ulkoa auringon nousun aikaan. Yöllä pimeällä olin kuullut jostakin ihan läheltä 6-7 kimeätä kiljahdusta, lyhyttä haukahdusta. Poikkesi sen verran muista olennoista, että päättelin sen olevan pöllö. Mikään muu ei oikein sovi, aikaan ja ääneen. Yöllä pitävät meteliään myös kissat, joista valtaosa elää villeinä, suotuisassa ympäristössä. Täältä jostakin koko kissojen suku on lähtöisin. Meikäläiseen luontoo se ei sovi, ei kuulu. Kissaihmiset nyt vain ovat sen meille pohjolaankin tuoneet ja Norjaan on vuosisatojen kuluessa kehittynyt oma rotunsakin, norjan metsäkissa. Todisten selkeästi luonnonvalinnasta.

Sitten juuri auringon ensi säteitä tervehtii jokin livertäjä. Se erottuu ensin, ennen kuin varpuset alkavat tirskuntansa. Pulut pitävät pulinaa ja muutama hyväkäs aina käy huoneeni viilennyslaitteen ulkoyksikön päällä meluamassa, yleensä siis inhottavaan aikaan aamulla. (Laitetta ei näillä keleillä tarvitse pitää päällä, onneksi) Luonnon ääniin pitää liittää varis, joka aina välillä raakkuu ja lentelee ahkerastikin nurkilla. Hevosen kopse kuuluu usein, kun vossikat lähtevät tienuuseen. Koiria ei juuri liiku, vaikka muutamalla europpalaisnaisella näkyy lemmikki hihnassa kävelyllä ja parin talon pihassa on haukkuvat vahtikoirat. Aasin kopse kuuluu sitäkin useammin. Vetävät usein tyhjänä lavakärryä, joissa on isot kumipyörät. Ovat paikallinen versio tavarankuljetuspalveluissa. Eilen näin kun ukko veti unenkorviketta lavalla ja aasille oli heitetty jotakin vihreää, näytti ananaksen latvuksilta.

Ennen lopullista ylösnousua olen tehnyt vatsalihasjumppaa joka aamu kun muistan. Nyt nousi 50 kertaa koivet. Alkumatkasta vain neljäkymmentä. Toinen "seniorireilaaja" koisaa vielä, kun naputteli konettaan kovin myöhään. Keitin kahviveden, pussista kuppiin 3+1 Nescafen sekoitusta. Ostin eilen 3 lajia pähkinöitä, sopivat aamukahvin kera. Täältä saa edullisesti pistaasia, cashevia, manteleita ja niiden sekoituksia. Ovat terveellisiä.

Päivän ohjelmaan kuuluu kävely TV-kadulla katselemassa kankaita ja yritän selvittää missä olisi kiinteät hinnat, on niin pirun uuvuttavaa se tinkiminen. Voisi mennä moikkaamaan Saadiakin, kun lienee tuleville matkatutuille tarvetta keksiä reissu Cairoon. Kohta pitää ruveta katselemaan omaakin paluulentoa.