Vesipulaa

Nyt ei ole pulaa vedestä keskisessä Euroopassa, jossa kaikkien aikojen tulvat tekee tuhoja. Valtavat sateet ovat nostaneet kaikkien jokien pintoja ja Tonava sekä Elbe ovat ennätyskorkealla. Hiekkasäkeillä ja muilla valleilla yritetään tulvaa estellä, aika turhaan. Kun alavammatkin maat on otettu rakennusmaaksi ja viljelyt suojeltu jokavuotisilta pikkutulvilta rakentamalla jokivesille kapeat uomat kuin kouruun, ei suurille vesimassoille ole enää soita ja tulvaniittyjä joille uoma voisi paisua luonnollisesti.

Kun sitten isovesi tulee muutaman vuosikymmenen välein on katastrofi valmis. Nyt väliä oli vain 11v, joten nyt on pakko tajuta suuri muutos ilmastossa. Valitettavasti vaan ennen ei ole osattu varautua runsaisiin sateisiin ja tässä ollaan vanhojen tyhmien päätösten vuoksi nesteessä. Eikä se neste ole mitään puhdasta sadevettä, koska tulva pääsee sotkemaan viemärit siihen samaan liemeen.

Niilin tulvat

Etiopiassa on todellinen pula vedestä, mutta sitä ratkotaan Niilin avulla. Niilin Sininen haara alkaa Etiopian vuorilta ja tuo 3/5 koko vesimäärästä. Sieltä on eräisin se punertava muta, joka on niin hedelmällisesti ravinnut Egyn pellot vuosituhannet. Uutisissa haastateltiin Egyptin fellahien puhemiestä, joka valitti että jo vuosia on alajuoksulla kärsitty vesipulasta. Aihe on vanha mutta aina ajankohtainen. Vesi on ikuisuusjuttu sielläpäin.

Nyt ovat etiopialaiset ruvenneet rakentamaan jättipatoa ja suurta, jopa 6000 megwattia (3-4 tavallista ydinvoimalaa!) tuottavaa voimalaa Niiliin. Joen juoksua siirretään ensin 500m matkalla, jotta rakentaminen yleensä onnistuu. Nyt ovat egyläiset sitten huolissaan seurauksista ja vastustavat hanketta kiivaasti. Siis he itse saivat tehdä suuren mullistuksen alempana, kun väsäsivät venäläisten avulla oman Suuren Patonsa. Tosin omalle alueelleen josta muut eivät kärsi. Etiopian kaivamiset tulee varmasti näkymään Luxorissa asti veden sameutena.

Ei se vesi siitä maa-aineksesta juuri muutu tai heikkene laadultaan, mutta enemmän tulee siivilöimistä. Kyllä egyptiläiset ihan itse osaavat vetensä pilata saasteilla, nähty on.

Vesi on perusasia

Kaiken kaikkiaan vesi on moness a maassa liian halpaa, kun  kaikilla on varaa kastella kauppojensa ja talojensa edustan kadunpätkä vedellä monta kertaa päivässä. Tosin puhdas  vesi on elämän perustarve jolla ei saa rahastaa. Asia on monimutkainen ja vaikuttaa laajasti elämään, eikä helppoja ratkaisuja ole. Vesi on niin perusjuttu, että sen olemassoloon ei Suomessa juuri osata kiinnittää huomiota kun sitä on saatavilla ja toisissa kulttuureissa sen hankintaan kuluu valtavasti aikaa ja voimia. ”Sopivasti” vettä ei taida olla kuin täällä pohjoisen raukoilla rajoilla ja silti tulvat yllättävät Pohjolassakin.

Jo tämän kesän säät tuntuvat vaihdelleen suuremmin kuin miehen muisti kertoo. Vettä tuli välillä päivätolkulla ja nyt on kuitenkin palovaroitus laajoilla alueilla. Ukkosia on ollut alkukesästä tavallista enemmän, muistelen. Ilmaston muuttuminen näkyy ja tuntuu jo suomalaistenkin elämässä ja arjessa.

Vesi on raakaa bisnestä joillekin

Onneksi meillä vielä osataan tehdä kaivoja, joten ihan ei olla suurten vesibisnestä tekevien jättikonsernien armoilla, kuten on laita melkein kaikissa kehitysmaissa, kuumissa ja kuivissa maissa. Egyptissä pullovesien hinnat ovat nousseet ja porukat on huolissaan. Minua kiusaa jatkuvasti tyhjien pullojen ongelma, jota nämä jättiyhtiöt eivät halua ratkoa eikä köyhien maiden kehnot hallinnot kykene ja osaa niitä pakottaa hoitamaan kierrätystä.

Ranskalaiset yhtiöt ovat jo vuosikymmenet tehneet raakaa vesibisnestä Etelä-Amerikan pikkuvaltioissa. Ovat ostaneet kaupunkien vesilaitokset, panneet toki kyllä verkostot kuntoon, mutta sen jälkeen rahastaneet vedellä suuria voittoja. Slummeissa veden varastaminen verkosta onkin arkipäiväistä, mutta pakon sanelemaa. Egyptissäkin korruptio  lamauttaa vesiasioita ja Luxorissa verkko ja laitokset rappeutuvat osaamattomissa käsissä ja kaikki yrittävät vetää välistä.