Green Prophet

hyvä uusi tietolähde kertoo, että Egyptissä on löydetty uusi öljylähde läheltä Sharmia. Se tietysti uhkaa turismia siten, että siellä olevat koralliriutat ja samalla sukellusturismi ovat vaarassa. Öljyn poraus merellä tuo aina päästöjä veteen ja ilmaan. Poraustornin putkiston huipulla palaa ikuinen tuli polttaen porauskaasut pois.

Toinen hiukan vanhempi uutinen vuoden takaa kertoo isosta tuulivoimahankkeesta Suezin lähellä.

http://www.greenprophet.com/2010/02/egypt-teams-with-abu-dhabi-on-200mw-wind-farm-near-suez/

Se on hanke josta on sovittu jo 2007 mutta alkaa nyt toteutua, kiitos sen että rahat tulevat Dubaista ja Abu Dhabista. Öljymaat ovat viisaasti ja kauas tähdäten alkaneet rahoittaa uusiutuvien energioiden projekteja muissa maissa.

Ennestään Egyptissä on tuulifarmit Zafaranan ja Hurghadan rannikoilla. Huvittava asia on että ne ovat tuulisimmat paikat Lähi-idässä ja siis samalla turismikohteita, hah. Siellä on tuulivoimaa tuotannossa 430MW ja tuulen voima keskimäärin 9 m/sec, joka riittää hyvin. Egyptissä on tavoitteena tuottaa tuulisähköä 12% energiasta 2020. Se edellyttää 110 miljardia USD investointeja. Suunnitelma saattaa olla vaarassa nykyoloissa.

Mosdar on tämä uuden energian yhtiö, joka yhdessä eurooppalaisten toimijoiden kanssa rakentaa Lontooseen jättimäistä tuulipuistoa, maailman suurinta. Siellä on jo laskettu merelle perustukset 177 myllyä varten ja laskettu teho on 1GW puhdasta energiaa.
Mosdar on Abu Dhabissa päämajaansa pitävä yhtiö, joka rahoittaa tuulivoimaa muualla siksi, että siellä on heikot tuuliolot. Mutta aurinkoa on sitäkin enemmän ja se tulee olemaan maan oma uuden energian ratkaisu. Sille on koko ajan kehittymässä uusia tekniikoita, niin paneeleiden tekniikkaan kuin akkupuoleenkin. Jospa tämä arabien öljyraha nopeuttaisi näitä uusia tekniikoita.
Sheikit eivät katsele maailman menoa kvartaalitalouden lasien läpi, vaan heidän isoilla rahoillaan on aikaa odotella. On todella hienoa että Qatarin lisäksi muutkin rikkaat arabit ajattelevat laajasti ja koko pallomme asioita. Kapitalismi länsimaisessa merkityksessä vain tuhoaa luontoa, ilmastoa ja meriä, lyhyen tähtäimen edun tavoittelullaan. Hienoa että kiinalainen ja arabialainen ajattelu etenee omiin suuntiinsa, joita ei Walt Street määrää. Maailman onneksi.