Tärkeä dokkari

 

Aljazeera näytti hyvin tehdyn, perusteellisen dokumentin 7 systerin salaisuus, joka kertoo koko öljybisneksen tarinan. Juttu on karu kertomus raa'asta kartellista, joka on ollut kaikessa takana mitä maailmassa on tapahtunut toisen maailmansodan jälkeen.

 

Seitsemän sisarusta on pilkkanimi öljykauppaa hallitsemasta yhtiöstä, joiden laiton kartelli on hallinnut maailman energiamarkkinaa tähän asti. Shell on yksi näistä roistofirmoista ja nyt Ollila on sen puhis.

 

Milloinkahan Suomen tv näyttää tämän dokkarin? Taitaa olla liian kuuma, jotta uskalletaan? Täytyisi keksiä jokin ovela kiertotie siihen, että se saadaan jakeluun meilläkin. Nyt näistä öljyjättiläisistä meillä toimii vain muutama, ja jos oikein mustan Shellkin myi huoltoasematoiminnan pois.

 

Osa tätä kamppailua oli Opec, joka on toinen laiton kartelli, joka kuitenkin perustettiin vastapooliksi tälle 7 systerin kimpalle ja se toimi aluksi hyvin. Suezin kanavan kansallistaminen oli osa tätä kamppailua ja väliaikaisesti Egypti voitti. Mutta nämä riistäjät vain käyttivät hyväksi tilannetta ja nostivat hintoja ja mahtavia voittoja. Sitten alettiin rakentaa jättitankkereita jotka kiersivät Afrikan ympäri. Egypti menetti tärkeä tulolähteen.

 

Iranin shaahi oli pelaaja tässä isossa pelissä, joka alkoi siitä, että Iranin pääministeri Mossadec yritti kansallistaa Iranin öljyn, mutta öljylobby oli jo silloin vahvempi kuin valtiot ja aikaansai sen, että Mossadec tapettiin. Samalla ammuttiin 5000 kansallismielistä ja kommunistia. N yt Iranissa on taas kansallismielinen hallitus ja vaikea tilanne, öljykriisi ja muuta sekavaa. Irakin Saddam Hussein yritti jotain samantapaista, mutta öljylobby sai jenkit julistamaan sodan, tosin väärillä perusteilla. Oikea peruste oli öljylobbyn tarpeet ja toisella sijalla oli aselobby, joka on samaa sukua, kapitalismin asialla, taustalla sama pääoma.

 

Tämä maailman ryöstäminen alkoi 1928, kun kolmen suuren yhtiön pomot tapasivat Englannissa lintujahdissa. Siinä salaliitossa olivat aluksi mukana Shellin, Exxonin ja BP:n pomot, joiden firmojen nimet silloin olivat hiukan toiset. Kaikesta on sovittu ilman papereita, kuten myöhemmät sopimukset USA:n ja Saudien kesken. Arabit kun eivät papereita käytä. Näin ei myöskään jää todisteita, mutta mukana olleet ja asioista hyvin perillä olevat todistavat asioista.