LUXorin suomalaiset naiset...

Olipa kiva tavata ”LUXORIN naiset”, suomalaiset ja kerralla. Mukana jutustelua johdattamassa oli Päivi Arvonen Kairosta, jossa hän hankkii ansionsa toimittajana ja valokuvaajana, tehden freepohjalta juttuja suomalaisiin lehtiin. PA on myös SEFEn, suomalaiset Egyptissä -yhdistyksen vetäjänä. Katso  http://www.finnsinegypt.org/tietoa.html.

Tapsimme minulle uudessa paikassa, Karnakin temppelin edustan aukion laidassa olevassa Aladdin-kahvilassa. Sympaattinen piharavintola on avattu viime syksynä, kattoterassi on vanhempi juttu. Hinnat ihan kohtuulliset paikassa. Samassa talossa on sisätiloissa iso ravintola, nyt melko tyhjänä.

Juttelu eteni rönsyillen, kun kaikki hiukan kertoivat omista kokemuksistaan ja sattumuksista egyptiläisten kanssa. Pääasiassa kaikki kuitenkin hyvin myönteisiä juttuja, vaikka onpa varmaan kertynyt monenlaista kokemusta tällekin joukolle. Päivi vähän yritti pitää lankoja yhdessä ja samalla raapi kasaan juttua johonkin julkaistavaksi. Kerroin että tämän naisjoukon vastapainoksi on ensi talveksi tulossa hiukan mieskuntoa, kun Hannu ja Matti saapuvat. Masa (ei vielä tuttukaan) tosin ehkä asettuu Aleksandriaan, kun ei kai vielä ole tutustunut Luxoriin ja tämän kaupungin salaperäiseen vetovoimaan. Sitähän PA myös yritti kysellä, mutta se on vaan niin salaperäinen asia. Kuten Waltari Sinuhessa sanoo: ”ken kerran on Niilin vettä juonut Thebassa, ei voi sitä unohtaa”. Lainaus on muistin varainen, mutta idea selvisi. Nyt ei kyllä kukaan juo vapaaehtoisesti Niilistä, paitsi nautakarja ja kamelit joskus.

Yksi tositarina koski brittinaista, ikä noin 65 ja hänen kanssaan liitossa elävää poikasta, ikä alle 30. Tämä nainen oli ollut yksin asunnossa, kun oveen koputettiin. Avasi ovet ja sisään ryntäsi mies, joka alkoi pahoinpidellä. Roisto ei kuitenkaan ottanut esillä olleita koruja ja rahoja, vaan oli hakkaamisen jälkeen häipynyt. Nuori ”sulho” oli järjestänyt itsensä jonnekin muualle sinä iltana. No, vanharouva pelästyi ja pakeni Englantiin, mikä oli tarkoituskin, sillä parin tuntevat epäilivät heti, että mukilointi oli tilaustyö. Poika oli kyllästynyt vanhaan naiseen ja halusi eroon, antamatta silti pois saamiaan lahjoja ja etuja. Nyt nainen oli kuitenkin taas ilmestynyt ja poika oli vakuutellut tavan mukaiset kauniit asiat. Pari liikkuu taas yhdessä, kun poika sai haluamansa hermoloman. Kyllä tuollaisen liiton osapuolena oleminen ottaa koville nuorelle miehelle, vaikka edut ovatkin melkoiset, saa kokenutta naista, ruokaa, asunnon ja taskurahaa. Voi-voi.

Karnakiin otin kyydin Mahrusilta, * * *( 002) 0100 682 4405 * * * koska aika meni tarkalle enkä olisi heti saanut mikrobussia sinne asti. Juttelimme myös hevoshommista, joita hän teki ennen. On ollut myös Suomessa Tiina tilalla hevosia hoitamassa ja muisti useimmat hummat nimeltä. Hevosten juottamisesta kyselin ja hän myönsi että täällä on karmean takapajuista hevosten hoito ja varsinkin juottaminen. Katso Tiinan kommentti juttuun ”kaljakävely 25.2”. Hän tykkää toimia hevosten kanssa ja haluaisi palata vossikan ohjiin, jos turismi joskus toipuu. Hän kertoi entisistä kollegoistaan eli hevoskuskeista huonoja juttuja. Tuntee myös minulle ja Helille tutun Nobeyn ja kertoi miten mies on mennyt hunningolla. On käyttänyt väärin usean naisen luottamusta ja tuhlannut rahat joita nämä ovat antaneet hyviin hankkeisiin. Koskaan ei niitä takaisin saa, sanoo hän. Kertoi tapauksesta jossa englantilaisnainen oli tullut huijatuksi länsirannalla ja oli perännyt rahojaan juristin välityksellä. Mutta täältä on kuulemma vaikeata löytää edes luotettavaa juristia, vaan nekin yleensä vaan vedättävät ulkolaisen rahat bluffaamalla, eikä turisti saa koskaan rahojansa, menettää vaan lisää huonolle juristille.

Vähintä mitä rahaoja antaessa pitää olla ja tehdä, on velkakirja, johon tulee oikea nimi omalla käsialalla. Kuulemma nämä ketut tekeytyvät kirjoitustaidottomiksikin, saattavat kirjoittaa vasemmalla kädellä ja keksivät kaikenlaisia kikkoja, jotta velkakirja ei olekaan pätevä. Jos ei ole velkakirjaa, ei ole pienintäkään mahdollisuutta saada mitään takaisin. Orfiliittopaperi ei paina mitään, sillä ei ole tekemistä rahojen tai yleensä minkään kanssa. Onpahan vaan lupa asua yhdessä ja sillä kierretään maan säännöksiä.

+)  Tiina G kertoi sähköpostissaan ja antoi luvan liittää tänne palan.
Vanhat kännykät ovat myös olleet sellaisia joita kaikki siellä kysyvät. Mutta jotain korjauksia niihinkin on siellä ensin tarvinnut tehdä. Jospa olisi mahdollisuus tulla rekalla sinne, niin kyllä keräisin sen täyteen tavaraa..   nytkin on vintissä iso kasa tavaraa ja vaatteita odottamassa, tosin kun matkustan itse, silloin ei kamalsti pysty tuomaan, mutta ryhmässä kun lapsilla ei yleensä ole paljon tavaraa, silloin olemme saaneet muutamia matkalaukkuja tavaraa tuoduksi. Jos ei tarvitsisi enää töitä tehdä, niin rupeaisin vallan tekemään tällaista vapaaehtois työtä :)
Voi kunpa olisin saanut olla kanssanne eilen juttelemassa, Arvosen Päivikin ollut makana  :)
Pyramideille olisi myös hinku päästä, sieltä kun saa sitä maagista voimaa..
* * * * *
Eksyin taas pääasiasta, vaikka kyllähän tällaiset kokemukset on hyvä kertoa ja varoittaa. Lue taas Alicen kommentti juttuun 28.12.2012 ”varoituksen sanoja...”. Yleensäkin kommentit kannattaa lukea, sillä ne täydentävät hienosti mun vajaita tietojani ja arvauksia.
En tähän nyt kirjaa näitä naisia, voivat itse tulla esiin jos viitsivät kommentoida. Nimimerkkiäkin on lupa käyttää, pääasia että joskus reagoi, siitä tykkään.
Nyt kyllä olo on helpottunut kun kotimaassa useampi tuttu on avannut skypen, saatuaan uuden läppärin jossa on kamera. Näissä ei enää tarvita edes mikrofonia tai kuulokkeita. Ja pikku kokeilun jälkeen saa yhteyden aika helposti, rohkeasti vaan testailemaan!
Matille ja muille vielä pikakertaus: Läppäri mukaan, skype siihen, lukuoikeutta Hesariin tai yleensä lehtiin joihin on tottunut, lainausoikeus HELMET-kirjastoon. Netistä löytyy myös paljon ristikoita, jos niitä harrastaa ja valtavasti näitä blogeja. Yleensä minua osaavammat bloggarit panevat palstoilleen luetteloita lukemistaan muista blogeista ja sieltä löytyy kaikkea kiinnostavaa.