Isoja nippeleitä

 

Isojen pomojen voimin on lähtenyt liikkeelle uusin hanke, joka paneutuu ilmaston muutoksen tuomiin ongelmiin ja mahdollisuuksiin.

Sitran, Neste Oilin, Fortumin, Koneen, Outotecin, Caverionin ja ST1:n perustama Climate Leadership Council -yhdistys on käynnistänyt toimintansa.

Yhdistyksen johtoon ovat lähteneet firmojen toimarit, eli raskain sarja jyrää ja tuloksiakin on odotettavissa.

 

Taas törkeä kamaluus Ukrainassa. Varmuutta ei ehkä saada koskaan, mutta on jo vahvoja viitteitä siitä, että teon takana ovat Ukrainan separatistit. Tietysti heille aseet ja ohjukset on toimittanut Venäjä. Täytyy vaan toivoa, että teko oli vahinko, sillä jos se olisi tahallinen teko se merkitsisi ihan yhtä kylmäävää temppua kuin Stalin teki Suomelle Mainilan laukauksilla.

 

Eipä silti, kyllä minä uskon teoriaan, joka selitti ne kahden kerrostalon räjäytykset takavuosina, joista syy vieritettiin tsetsenian kapinallisille, että se olikin Putinin siunaama KGB:n tempaus, josta saatiin syy uuteen sotaan tsetseenejä vastaan. Putin tarvitsi silloin vahvan johtajan mainetta, muistaakseni toisen pressakauden alussa.

 

Onneksi uutisissa sanottiin, että turkkilainen ei enää lennä Ukrainan kautta, joten voinen olla rauhallinen sen oman lentoni suhteen. Aikoinaan tarkistin kartalta, että Syyrian ilmatilakin jää kauaksi reitiltä Istambul-Kairo. Ihan omat säpinät sitten odottavat mahdollisesti Egyssä, mutta en usko että mikään kapina ulottuisi Luxoriin.

 

Kovanaama Netanjahu sitten pani maavoimat hyökkäämään Gazan kaistalle ja tappamaan ”oheisvahinkoina” taas sadoittain siviilejä. Clintonin Billy jo ehti varoittaa siitä, mutta neuvoa ei kuunneltu. Moni kirjoittaja sekä Ahtisaari ovat todenneet, että jenkit eivät painosta Israelia tehokkaasti, vaan lällyilevät kiistassa. Israelin tilanne on se varsinainen sytyke Lähi-Idässä, joka pitää yllä kaikkia seudun sotia. Nyt on taas tilanne kiristymässä myös Tunisiassa, josta arabikevät alkoi, ja nyt kaikki näyttää kovin syksyisen synkältä. Ihan oma lukunsa on Afganistan, joka näyttää vaipuvan taas kaaokseen, kun vieraat sotilaat poistuvat. Surkea homma.

 

Hyvin ei ole maailman asiat tänään. Sotia ja kriisejä kaikkialla missä islamin usko vaikuttaa. Yhtenä kaameimmista esimerkeistä tämä takapajuisten joukkio Boko Haram, jota johtavat sekavat hullut ja pyssymiehet ovat ihan vietävissä mihin vaan, kun ei ole mitään koulutusta, lukutaitoa ja Nigerian hallitus vielä polkee ressukoiden oikeuksia törkeästi. Pahimman lajin uskonkiihko ja naisviha on voimissaan ja parempaa ei ole odotettavissa, niin kauan kuin elinoloja ei pohjoisessa Nigeriassa saada kohenemaan.