Ohutta yläpilveä?

Mihin tarvitaan talvisin merisäätä suomeksi luettuna? Jotenkin ymmärrän että joku kesäpurjehtija saattaa juuri silloin osua radion äärelle, kun sitä ikävää luetteloa jauhetaan. Mutta talvisin ovat liikkeellä vain ammattilaiset ja heistä ei puhu suomea kuin aniharva. Nykyisin on tarjolla hieno karttasovellus netissä ja se kaikki tieto on saatavissa vaikka kännykkään.

http://www.marinetraffic.com/ais/fi/default.aspx Yle voisi käyttää nekin rahat vaikka suahilin ja urdun kielisiin uutisiin, olisi enemmän kuulijoita.

***

Tarjosin tätä tekstiä Hesarille, mutta näin vaalien alla ei taida kelvata, vaikka ei liity vaaleihin mitenkään. En näe hesaria enää säännöllisesti, joten tieto julkaisusta lämmittäisi mieltäni.

***

Juttuun liittyen totean vaan että hyvin harvassa kiulussa enää päällystö puhuu suomea. Poikkeuksena jotkut viinaristeilijät, mutta nehän eivät YLEn säätietoja kaipaa vaan ottavat sen infon kätevämmin. Nykyiset purjehtijatkin osaavat pelata noilla nettivehkeillä ja kuka sitä merellä ehtisi vahtia juuri niitä lähetyksiä. Jos YLE mokoman palvelun haluaa tarjota, olisi paljon parempi panna se nettiin ja lisätä englantia. Tarvitseva saisi kun on sopiva hetki, eikä meitä radion suurkäyttäjiä rangaistaisi täysin turhalla pulputuksella monta kertaa päivässä, yhteensä tunnin verran. Heitin nuo mamukielet ihan hatusta, mutta nuokin esiintyvät listalla maahanmuuttajien kielistä. Kotoutuminen tarvitsee kaikenlaista tukea, mm omankielisiä uutisia. Mamujen kotoutumiseen maan kielen oppiminen on avainjuttu ja siinä voisi ehkä uutisia kuunnellessa tarttua jotakin mieleen, kun kuulee nimet ja asiat ensin omalla kielellä. Voisi helpommin hahmottaa jutun sitten radiopuheesta tai lehdistä, jos lukutaito on hallussa.

***

Katselin tuota merien liikenteen karttaa ja se on upea sovellus tiedon tarpeellisesta levittämisestä. En ehtinyt vielä tutustua kaikkiin ominaisuuksiin, mutta pikainen vilkaisu Suomenlahden liikenteeseen kertoi paljon. Punaisia öljyaluksia kulkee meidän vesillä hälyttävän paljon. Vertasin Suomenlahtea Istanbulin seudun Bosborin salmeen sekä Sueziin ja siellä öljytankkereita oli selvästi vähemmän. Tätä karttaa tulen varmaan ihailemaan muulloinkin.