Talkookutsu

Tule mukaan kitkemään pois

haitallista vieraslajia jättipalsamia.

Varustaudu hyttysiä ja nokkosia vastaan,

muuten homma on kevyttä ja helppoa.

Savotta pyörii koko kesän teatterin alapuolen polulla.

Voit hoitaa oman osuutesi vaikka nyppimällä muutaman kasvin ohi kulkiessasi.

Palsamia voi käsitellä paljain käsin.

Tallaa palsaminvarret kasaan jotta kuivuu nopeammin.

Loppurynnistys on su 27.7 klo 11

www.vieraslajit.fi

facebook: Vihdin Luonto

 

Haitat

Jättipalsami voi muodostaa laajoja yhden lajin kasvustoja, jotka vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta. Isoilla, hyönteisiä houkuttelevilla kukillaan se kilpailee pölyttäjistä alkuperäisen kasvillisuuden kanssa. Yksivuotisen jättipalsamin juuristo on hento, eikä se sido maata samalla tavoin kuin monivuotinen kasvillisuus - täten jättipalsamin valtaamat jokivarsikosteikot ym. ovat alttiita eroosiolle.

Sade syövyttää jyrkät rinteet, varsinkin kun rankkasateet yleistyvät. Teatterin rinne on vaarassa, koska vankat juuristot puuttuvat.

Euroopan komission rahoittaman DAISIE-tietokannan mukaan jättipalsami kuuluu Euroopan 100 pahimman vieraslajin joukkoon.

* * *

Tällaisia lappuja vein polun varteen ja yhden kesäteatterin takatiloihin. Toivon että herättää riittävää pohdintaa myös teatteriharrastajissa.

Totesin viime yön lepakkoretkellä että koska rakastan lepakoita, niin vastapainoksi vihaan jättipalsamia.

* * *

Sitten iso harmi = katkoin koipeni kun olin putsaamassa yksin pois edellisiltana jyrkänteen yläpäästä kitkettyjä palsameita. Ne kun piti kasata alas polulle ja survoa varret kasaan, jotta sitkeän harmin elivoimaa saa vähemmäksi ja kuivumista alulle. Näin niitä ei välttämättä tarvitse saada heti kompostiin, jonne ksvit voi heittää ennen kuon siemenet ehtivät valmistua, mikä alkaa tapahtua näinä päivinä. Kerron tarinan jalan hoidosta kuvien kanssa ja katkerasta hellekesästä kipsi jalassa.