Muinainen pääkaupunki, jonka faarao Ekhnaton rakensi, on kadonnut aika kokonaan. Näistä faaraoista on useita nimiversioita, koska heitä ovat tutkineet ja heistä juttuja kirjoittaneet monet eri kielikunnat, kuten ranskalaiset, saksalaiset ja englantilaiset, aikaisemmin myös kreikkalaiset. Aiheesta on paljon Mika Waltarin Sinuhessa, joka kannatta ottaa matkalukemiseksi, tai kuten itse aion, pyytää perässä tulijoita tuomaan äänikirjana, jolloin sitä voisi illan ratoksi kuunnella porukalla. Pääsee helposti tunnelmaan tässä historian kyllästämässä maassa. Näistä historioista on aikeissa kirjoittaa paljon egyptissä reissannut ja vanhoja asioita tutkinut matkakumppanini PAK. Jatkossa siis tulee kahden matkalaisen näkemyksiä tähän blogiin tällä kertaa.

Kirjaan tähän vain sellaisia käytännön asioita, joita Amarnasta kiinnostunut ja retkeä aikova voisi kaivata.

Ainoa mahdollinen tapa täkäläisten mukaan olisi kulkea Minyan kautta. Väliä kulkee myös pikkubussi, mutta päivän retkelle taksikaan ei ole tolkuttoman kallis. Meille keikka maksoi 200LE eli noin 30€, kuski ja auto päiväksi. Matkaa tehtiin noin 200km. Lisäkuluja tuli reilusti toinen mokoma. Englantia puhuva opas pyysi aluksi "jotain pientä" jonka tulkitsimme olevan 100LE ja se tyydytti tätä Nasseria. Yhden haudan avaimenhaltijalle meni 20LE, temppelin sotilasvahdeille 5+5LE.

Lauttasatamassa oli lauma pikkumuksuja, joille jakelin 6 kynää ja kysyntää olisi ollut kymmenille. Jos tänne olet tulossa, kerää nippu toimivia kuulakyniä mukaan jakelua varten. Yllättävästi myös aikuiset ovat halukkaita saamaan kyniä.

Illansuussa olitiin taas aika väsyneinä Minyassa, taas samaan kansankuppilaan murkinalle. Nyt jo sujui paremmin kun tiesi mitä tehdä. Yritin hillitä tarjoilijoiden mekastusta huonolla menestyksellä. Kyllä on alalla vielä oppimista. Nyt oli oikea hetki korkata tuliaispullo huoneessa, kun valot olivat niin kehnot ettei voinut lukea. Siis kelasimme menneitten matkojen kokemuksia ja niitähän on meille kahdelle egypti-friikille kertynyt. Aamulla junaan ja Luxoriin, sillä Saddam sai meille paikkaliput !!! Hinta 44LE/kpl väli Minya-Luxor ykkösluokassa.