Säänippelit

On kylmää keskikesän Suomessa ja oli kylmää keskitalven Luxorissa. Molemmat poikkeavia ilmiöitä. Juuri kun paras lomakausi on aluillaan, täällä Uudellamaalla näyttää mittarit vain hiukan yli toistakymmentä, hrr.

Ruotsin säälaitos ennustaa rajuja sateita sinne. Jopa niin paljon että muutamassa viikossa sataa yhtä paljon kuin normaalisti koko kesän aikana. +)

Nettiuutisista napattu:

Atlantin hirmumyrskykausi on alkanut huomattavasti tavallista vauhdikkaammin. Debby on kauden neljäs nimetty myrsky. Yleensä tähän määrään päästään vasta elokuun lopulla.

Espanjassa pankit eivät läpäisseet stressitestejä. Sinne lapioidaan taas €uroja. Se puolestaan saa aikaan stressiä veronmaksajille. Eurosuo siellä ja vetelät täällä.

Pellervon Pasi Holm juuri kertoo, että tasapainoa ei markkinoille saada ennen kuin Euroopassa syntyy kasvua. Aika kova oletus, mutta lienee ihan totta. Mutta kun sitä kasvua ei sitten saada aikaan!? Menee persiilleen koko maaosan talous ja €uro hajoaa. Se sitten heijastuu koko pollaan ja maailman talous sakkaa rajusti.

Vain Kiina pärjää jotenkin omillaan, mutta kun se ei saa kaupaksi kaikkea roinaa mitä siellä tuotetaan ei sielläkään mene hyvin. Ollaan kovaa vauhtia lähestymässä tilannetta, jossa pää tulee vetäjän käteen – maapallo ei kestä enempää. Nyt jo kaivellaan monessa lajissa viimeisiä erikoismetalleja ja kun ne loppuvat, loppuu monen erikoiskaman tuotanto. Kännyköitä onkin jo tarpeeksi ja tutkia ja muita sotakaluja ei lisää tarvita niitäkään. Tämä tulevaisuuskuva tukee vahvasti ajatusta paluusta taaksepäin, Suomessa 1950-luvulle. Ruvetkaamme tinkimään elintasosta ja leppoistamaan elämää.

RIO+20 meni sekin plörinäksi. Nokian kriisi perui Jyrkin matkan sinne ja turha olisikin ollut se reissu, sillä tyhjän saa pyytämättäkin. Kai ainoa merkittävä edistyminen tapahtui kalakantojen suojelun osalta, joka onkin laaja ja tärkeä asia. Kreikan ministerit eivät uskaltaneet tulla edes EU-ministerien palaveriin haukuttavaksi.

Syyriassa on ammuttu alas Turkin sotakone ja sehän ei sovi Natolle. Saadaanko siitä nyt syy hyökätä Syyriaan? Ei hyvältä näytä. Huhut kertovat että Saudit ja Qatar ovat toimittaneet aseita Syyrian kapinallisille. Sen taustalla on niiden ja Iranin huonot suhteet. Syyrian Assad kun on Iranin vasalli. Hommaa on hoidettu niin hissunkissun ettei siitä juuri todisteita ole saatu.

On se vaan kummaa miten aina käy niin, että mielenvikaiset pääsevät pomoiksi epävakaissa maissa. Luen juuri kirjaa toisen maailmansodan tapahtumista. Kirjassa tulee esiin sellaisia kiinnostavia piirteitä myös menestyneissä lännen sotapäälliköissä, Patton, Monty, joissa oli selvästi paljon narsismia. Maailman historiassa on ollut kymmeniä ja satoja täyshulluja johtajia. Niiden nimet ovat jääneet elämään kauhutekojen kautta, alkaen vaikka Tsingiskaanista, Attilasta, Galigulasta ja seuraavan ryhmän hulluista Stalinista Hitleriin (he tosin pääsivät valtaan jopa jotensakin demokratian kaudella). Tuoreimpia hulluja ovat sitten olleet Saddam, Gaddafi, Mubarak ja nyt nämä Assad ja Iranin kahelit. Afrikan historiasta löytyy kasapäin tappajia ja sairaita hallitsijoita Idi Aminin tapaan. Viimeisin otsikko oli että vallassa oleva Goodluck Teilor oli ampunut pari omaa alaistaan.

Hyvää kesää ja parempia säitä kaikille.