Solar power

Lämmittimen korjaaminen pohdituttaa. Epäonnistuminen opetti, että ei pidä sekoittaa useampaa systeemiä. Alkuperäinen brasilialainen pullokikka hoitaa pari kallista asiaa eli taustan eristeen ja etusivun lasin. Siihen ei kannata rakentaa peltitaustaa. Tottakai kupariputki ja siihen liitetyt kuumuutta keräävät siipipalat ovat tehokas, mutta ainakin kylmissä oloissa (Suomi, USA) siihen tehdään usein eriste taakse ja lasi eteen. Mutta se rakenne on niin arvokas, ettei näissä kehitysmaissa ole siihen varaa.

Kun vaan löytyy putkilaatu, joka ei itse ole eristävä, luovuttaa siis lämpöä ja on liimattavissa, se yhdistetään pullotuppeen ja se on siinä.

Sen yksi hyvä ominaisuus on kyky läpäistä tuulta, siis elementtinä ja samalla poistaa sen vaikutus. Kun katolla asennetaan iso laite, käy sen kimppuun aina suuret tuulivoimat. Ainahan ei voida asentaa keräintä katon suuntaisena, ainkaan näissä tasakattomaissa. Jossakin versioissa olivat maalanneet pullot mustiksi, mutta pidän parempana panna sen sisään hopeafolio, joka tehostaa lämpövaikutusta. Putket pitää saada mustiksi.

* * *

Viljapelloilla käy kuhina. Vilja on tuleentunut ja ukkoja kyykkii sirpin kanssa katkomassa ja väsäämässä jonkinlaisia lyhteitä. Minut herätti heti auringon noustessa aasin hinkuyskäinen hirnunta ihan ikkunan takana. On se ainakin työllistävää tämä fellahin touhut, ei tule pitkiä jaksoja ettei olisi jotakin puuhaa pellolla. Kovasti vaan käy selän päälle eikä tulisi kuuloonkaan meikäläisille. Siksi kai ukkojen keski-ikä on niin lyhyt, kun työ kuluttaa. Ihmettelen sitä notkeutta jolla kaikki kyykkivät, mutta siihen on kai osaselitys koko elämän kestävä kyykkiminen myös vessassa ja usein nähtävä varjossa istuminen koukkupolvin pakarat kantapäissä kiinni. Hyvää harjoitusta jossa pysyy reisilihakset kunnossa eikä tarvita jumppasaliin kausikorttia tai kunnan seniorijumppaa.