Demokratian pelko

 

Sanokaa mun sanoneen, että HongKongissa tulee vielä ruumiita. Nuoret mielenosoittajat ovat sitkeitä ja lujatahtoisia, mutta siitä ei ole apua, sillä vastassa on valtion kova koneisto. Pientä esimakua nuoret saivat jo 28.9.2014 kun maistoivat kyynelkaasua ja osa pamppuakin. Nyt on vielä aikaa saada muutos Kiinan politiikkaan sillä erityisalueella, sillä uusi hallinnollinen johtaja valitaan 2017. Nuoret vaativat paikasta aidot ja vapaat vaalit, mikä ei sovi Kiinan Kommunistipuolueelle vaan se haluaa vanhaan tapaan ensin hyväksyä ehdokkaat ja antaa sitten äänestyksellä valita näistä.

Tienanmenin aukiolle Kiinan armeija teurasti 1989 ainakin 1500 opiskelijaa tunnetussa verilöylyssä. Jäljet pelottavat.

 

Samaa demokratian pelkoa sanovat tutkijat olevan Kremlissä ja se on ainakin yksi syy sotaan Ukrainassa. Putin pelkää demokratiasta innostuneiden yrittävän levittää sitä myös Venäjälle, kun onnistuivat Meidanissa heittämään ulos diktaattorinsa. Venäjällä oli viime viikolla pienehköt mielenosoituskulkueet suurimmissa kaupungeissa, joissa vastustettiin Ukrainan sotaa. Silti vieläkin suuri osa kansasta ihailee Putleriaan suurena johtajana. Mutta jos paljon poikia kuolee sodassa se voi äkkiä heilauttaa mielipiteet suurta johtajaa vastaan. Silloin olisi uhkana Venäjälläkin demokraattien esiinmarssi ja uusi vallankumous. Pelkääkö Putin jo?

 

Hyvin samoja ajatuksia ja pelkoja pyörii monen diktaattorin turbaanissa myös muslimimaissa. Isis-terroristit ovat nyt sodassa kaikkia vastaan, eikä se ole kai kovin vaarallista noille yksinvaltaisille öljysheikeille. Mutta kunhan jenkit tukijoineen saavat osan joukoista pommitettua, ehkä niiltä loppuu sisu. Mutta ihan heti ei roistoilta lopu rahat, kun olivat onnistuneet myymään Syyrian öljyjä salaa markkinoille. Paha vaan, jos sieltä palailee kiihkoilijoita useaan Euroopan maahan, on seurauksena jotakin kaameaa. Eikä ihan rauhassa voida olla meilläkään, ellei supolle anneta rutkasti rahaa ja uusia lakeja, joilla pahimmat jihadistit saadaan tarkkailuun ja mieluummin maasta pois.

 

Jotakin kummaa täytyy jihadistien päässä pyöriä, kun heidän läheisensäkään eivät heitä ymmärrä. Se ei kai varsinaisesti ole demokratian vastaisuutta, mutta eihän sellainen kalifaatti, mitä nämä haaveilevat pystyttävänsä, ole mikään demokratiakaan. Kalifia kun ei valita vaaleilla ja lait ovat shariaa, ei mitään löperöjä, demokraattisia ja tasa-arvoisia lakeja, niinkuin nyt Suomessa, jossa passeja ei voida ottaa pois murhaajilta. Ja ne lait tulkitsee jokin sharianeuvosto ja mullahit, joita ei myöskään valita.