Vihdissä on pohdittu jo vuosia minne laskea viemärivettä käsittelevän puhdistamon lähes puhdas tuotos, joka silmämääräisesti katsottuna näyttää puhtaalta, liristessään putkesta Siuntionjoen latvapuroon Risubackaojaan. Tätä ”puhdasta”vettä ei kyllä tietääkseni ole kukaan juonut. Sitävastoin näin kerran videopätkän, jossa insinööri joi oman biologisen putsarinsa vettä. Silloin kyseessä oli pajunippujen kautta hitaasti valutettu puhdistamovesi, joka tässä biosuotimessa puhdistui todella laadukkaasti.

 

Nyt on YVA menettelyssä 6 eri vaihtoehtoa tarkastelussa, mutta kuten tyyliin kuuluu, ne kaikki eivät ole reaalisia, vaan niistä pitää päättäjän eli kunnan valtuuston tehdä valinta. Ensin ongelmia toki pohtii vesilaitoksen johtokunta. Lopulta raha puhuu, sillä vaihtoehtojen hintalapuissa on huimia eroja.

 

Eilisessä YVAn infossa oli kaksi valtuutettua Siuntiosta, 1 Vihdistä ja minä. Loput olivat virkansa puolesta, ei edes kiinnostanut paikallislehtiä. No eipä silti, kun netistä saa lukea kaiken ja myös ottaa kantaa asiaan.

 

Todelliset vaihtoehdot mielestäni ovat uusia Nummelan puhdistamo ja louhia se kallion sisään piiloon pilaamasta uutta uljasta asemanseudun kaavaa ja joskus tulevaa Nummelan keskustaa. Sillä nyt putsari on suunnitellun, tulevan radan aseman vieressä. Toinen reaalinen voisi olla sitten, jos Espoo ja Vihti niputetaan yhteen, mutta se on todella paljon kalliimpi, sillä siinä vedettäisiin putki Espoon Blominmäkeen tulevaan isoon kallioputsariin. Kun Vihdin Vesi laskuttaa vuodessa vajaat 4 miljoonaa euroa, tämä Nummelan putsarin uusinta maksaa luokkaa 5 M€ ja se pitkä putki ja osuus siihen uuteen isoon putsariin maksaa luokkaa 17 M€. Vesipomo vastaa kysymykseeni, että Itämeren kannalta oma putsari on parempi, sillä sen puhdistustulos on parempi kuin Espoon. Ja sieltä se vesi johdetaan pitkällä putkella kauas merelle.

 

Olen jo kauan vastustanut skeidan siirtelyä paikasta toiseen ja silloin yleensä vielä vesistöjen valuma-alueelta toiselle. Näissä pyritään vaan siirtämään paskat toisten riesaksi. Eurooppalaisissa ekokylissä omat jätteet käsitellään aina lähellä, useimmiten biologisissa putsareissa, joissa tuotetaan kasveja energiakäyttöön ja nesteet menevät kaikki biokiertoon kasvien kautta. Mutta mittakaava on vain satoja asukkaita.

 

Versio tästä olisi liruttaa omassa Nummelan putsarista vesi esipuhdistuksen (jossa on kemiallisen ja biologisen yhdistelmä) jälkeen vielä suureen laskeutusaltaaseen jossa vesi hitaasti virtaa kasvien juurakoiden välitse ja puhdistuen bakteerien avulla paremmalle tasolle kuin se nyt johdetaan vesistöön. Tämän alan tutkimus edistyy koko ajan ja uskon että kuntien rajalta löytyy riittävän suuri, ehkä 20-30 ha alue. Se ei paljoa maksaisi, max miltsin-pari, arvailen. Maan osto, vähän kaivamista ja maapatoja, mutta kasvit pitää heti istuttaa ja se on suuri duuni. Hoitoa sellainen systeemi ei paljoa kaipaa, luonto auttaa.

 

Siihen voisi uutuutena liittää Oulussa hyvin tuloksin kokeiltu pajunippu-putsarien ketju, jossa vesi liruu vielä noin 10m matkan pystysuoraan kasatun pajukerppunippujen läpi. Siinä on erilainen bakteerikanta, koska vesi ja ilma sekoittuu tehokkaasti. Ja ne pajuniput voidaan tarpeen mukaan vaihtaa jos teho vaatii. Niitä voisi olla peräkkäin useita.

 

Suunnitelmaan liittyy useimmissa vaihtoehdoissa viemäriputki läpi Nummelanharjun eli tärkeimmän pohjavesialueemme. Prof Salkinoja-Salonen on todennut, että ”paskaputket AINA hajoavat, ennemmin tai myöhemmin” ja uskon häntä. Ehkä nyt jo osataan tehdä joustavia mutta kestäviä systeemeitä, toivottavasti. Ja niihin jonkinlainen tarkkailu + hälytysjärjestelmä siitä hajoamisesta varoittamaan.

 

Tämä pohdiskelu taas kerran todistaa että vesivessa on tyhmä keksintö ja niistä pitää päästä kokonaan eroon, mutta se on kivinen tie. Dry toilet on kuitenkin vähävetisten maiden kokonaisratkaisu, mutta sen tekeminen on todella haastavaa, kun porukat on ensin totutettu kaupunkeihin ja niiden vesivessoihin. Vesi on vaan aivan liian tärkeä aine sekoitettavaksi ulosteeseen.