Ensituntumaa Luxoriin ja asumiseen

 

Matkasta toipumiseen meni eka päivä ja siihen mahtui kaikenlaista hälinää asumiseen liittyen. Koipi on turvoksissa ja polveen sattuu nouseminen. Täytyy taas käyttää toista keppiä. Nyt on vaan levättävä ja pidettävä koipi tyynyjen varassa jotta paine helpottaa ja turvotus laskee. Täällä huomaa taas, miten hyvä laite on rollaattori. Kun liikkuu keppien varassa ei voi kuljettaa juuri mitään, mutta rollassa se onnistuu.

 

* * *

Kämpän vuokrasta neuvottelimme ja siinä syntyi hyvä kompromissi, kun pyysin pakettiin myös aamupalan ja siivousta. Hinta nousi 3000LE:n kuten arvasinkin. Tänään tyttö toi ekan kerran aamupalaksi pari falafel/salaatti leipätaskua, joiden varassa voisi ihan elää jos köyhäilisi, kuten eräs tuttu teki. Mun vuokra sisältää aterian klo 16 sekä aamupalan ja siivoukset. Ei paha kun se on noin 300 euppaa.

 

* * *

Talon vesimoottori on hajonnut ja se on uusittava. Kuulemma saksalaipariskunta tulee jo kuukauden päästä ja he saavat kyllä maksaa osansa kuten viimevuonna sen saman pumpun huollosta. Taitaa olla niin, että noita kiinalaspumppuja ei juuri kannata edes huoltaa. Paineet heittelee verkossa kylän tasolla ja siksi kai risa huuhteluletku vuotaa öisin. Sen kalusteessa lienee vikaa, ehkä huono tiiviste ja kun yöllä vettä ei kuluteta, nousee paine ja mulla lirisee vesi lattialle öisin. Paine on niin surkea etten ole saanut suihkua. Täytynee testata jonain aamuna hyvin aikaisin tai mennä Päiville suihkuun päivällä. Onneksi ei ole niin kovin kuumaa, vain suomalaisen kesähelteen verran.

 

* * *

Tänä aamuna kun ei nukuttanut, kuuntelin tuttuja aamuyön ääniä. Klo 5.11 kiekui ensimmäinen kukko. Vartin kuluttua kiljui hinkuyskäiseltä kuulostava aasi kiimaansa pellon takana. Sitten jo alkoi aamurukous jonka kutsu tuntui hiljaisemmalta kuin ennen. Olisiko nupit säädetty aamulla hiljaisemmalle. Taas kuului tuttu muezin kiekaisu, jolla joku hyväkäs haluaa erottautua. Nämä saarnamiehet ovat täällä kuin iskelmätahdet meillä. Rukouskutsut ja koraanin resitointia äänitetään ja niille on suuri menekki. Lähes aina on autoissakin päällä laulua muistuttava resitointi menossa. CD levyjä myydään kuin lännessä iskelmiä. Parhaat joikujat tekevät tiliä ja siksi tämä yksi heppu on ottanut tavaramerkikseen sen ihme kiekaisun. Aurinko nousi tasan klo 7 Suomen kesäaikaa. Täällä ollaan tunti perässä. Fiksut kun lopettivat tuon täysin turhan kesä-normiaika hömpän ja kellojen siirtelyn.

 

* * *

Aamun ekan rukoushetken jälkeen kuulin useaan otteeseen tikan kimitystä ja kaukana haukkui koira. Ikkunan takaa kuului rääkäisy jota arvelin jonkin saaliseläimen parkaisuksi haukan kynsissä. Mutta en keksi mikä olisi ollut parkuja. Täällä en ole havainnut mitään sopivaa nisäkästä, eivätkä linnut rääkäise. Paitsi kun sain kuulla uudelleen saman äänen, tajusin sen olevankin varis, joka äänteli käheästi ja lyhyesti, ihan epätavallinen raakunta.

 

* * *

Abdy tuli taas käymään ja kysyin etkö ole kaivauksilla, jolloin hän kertoi että ne hommat alkavat ensi kuussa. Nyt hän osallistuu suvun peltojen hoitamiseen, jonka kasvulla ruokitaan puhveli ja vuohet. Aasia heillä ei ole ja kanat saavat ihmisten ruoantähteet. Annoin eilen vuokraemännälle minulta jääneet vaaleat leivät, jotka eivät oikein maistu kun on tottunut kotona ”kunnon leipiin”. Sori Päde, yritys oli hyvä!

 

* * *

Taas kävi Abdy testaamassa wi-fi langatonta ja toi oman routerinsa, mutta sen asennus ei toiminut ja tyydyn tässä olevaan hitaampaan puhelinlinja-yhteyteen, kunnes Bahi ehtii paikalle fiksaamaan liittymän Se vaan on huonossa paikassa ja langaton antaisi vapauksia sijaintiin. Välillä voisi loikoa petissä kone sylissä. Abdylla oli mukana pikkupoikansa Jaser, jonka minä näin ekan kerran. Ajelee moottoripyörällä 1,5 vuotias bensatankin päällä!

Oven lukko on hankala ja sovittiin että se vaihdetaan, kun nykyinen edellyttää että könkkään aina sitä avaamaan. Lupasi tuoda isommat crocksit, kun omat ei mahdu turvonneeseen jalkaan. Nyt en ole voinut edes koiraa ruokkia.