Ajoin mikrobussilla asemalle ja lähdin katsomaan paikkoja. Viime reisulla juttelin kauppiaan kanssa, joka kaupittelee isokokoisia patsaita, ruukkuja yms aseman kupeessa. Teki kallista remonttia, jota epäilin Muban suosikin, silloisen pormestarin teettäneen kaupungin rahoilla. Kauppa oli hiukan kutistunut viime talvesta, mutta ukko oli ilmeisesti sama. Kysyin piruuttani taas, mitä hän tykkää Samir Farakista ja ukko vakuutti että on edelleen hyvä äijä. On kuulemma tehnyt paljon hyvää, leventänyt katuaj yms. Siis oli edelleen hänen kannattajansa, vaikka vesseli on syösty vallasta.

Kun oli sunnuntai eivät koptien viinakioskit olleet auki, joten suuntasin "asemakadulle" jolla naistuttavat asuvat. Se johtaa siis asemalta Temppelille, on ihan keskustaa. Siinä alussa on se musta talo - turismin opastuskeskus. Vieressä on paikallinen hyvin varustettu koneliike, paikallinen Musta Pörssi. Pistäydyin sisään uteliaisuuttani ja havaitsin että oli tarjolla ihan kaikki merkit mitä kaivata saattaa, ehkä laajempi valikoima kuin kotona vastaavassa kaupassa. Merkkasin ylös hintoja vertailuun. Kun lasket päässäsi hintaa, jaa kahdeksalla. Karkeasti siis jenkkijääkaapin hinta oli 1620LE ja saan siitä noin 200€.

Vastaavasti 14 kg Hitachi pesukone maksaa 2040 eli 255€, mikrouuni 840 eli 100€, Philips höyryrauta 220 eli 27€ (PAK osti raudan Alexsta hintaa 40LE!!!) Hieno moniliekkinen kaasuhella 1875 eli 231€ ja isoruutuinen tv 1999 eli 246€. On halpaa ja laatumerkeissä löytyy. Siis jos pitää jotakin Philipsiä laatuna, sillä kaikki ne kai nykyisin tehdään Kiinassa, laatu sama, merkistä lisähintaa.

Viiniä olin vailla ja sitä löytyy pikkuruisesta kioskista "Asemakadun" varrelta lähempänä Temppeliä. Käytti kauppias tilannetta hyväksi, kun tiesi muut olevan kiinni ja piti kovaa hintaa, 50LE pullo. No maksettava oli kun mieli teki.

Luxorin temppelin edessä/takana olevalla aukiolla on pystyssä noin 600m2 teltta, johon näytään kasattavan jotakin näyttelyä. Sisällä on tyypillisiä alumiinisia messurakenteita. Kiinnostavaa nähdä mitä siihen tulee.

Puistoravintolasta poistuessa kävi kiinni vanhastaan tuttu kauppias, joka myös pitää sitä ravintolaa. Ukko myy myös siinä aidan vieressä erilaista turistikamaa, pääasiassa tekstiilejä. Hänellä oli siinä niitä samoja liinoja, joita olen luvannut kotiin viedä tuliaisina. Koptikaupan hinta oli 80LE, kun viime talvena ostin paljon kalliimmalla, hölmö turisti. Ukko pyysi aluksi 120 mutta selitin että en ole turisti vaan asun täällä. Täkäläiseen tapaan hän olisi nauttinut pitkällisemmästä tinginnästä, mutta selitin ettei ole rahaa mukana, mutta haluan ostaa niitä liinoja useamman, ehkä n10. Värejä oli hänelläkin kymmenkunta. Kovasti halusi tehdä kauppaa ja selitti ettei ole moneen päivään tehnyt yhtään bisnestä, perhe kärsii nälkää. Puoliväkisin tahtoi nähdä rahani ja kun sitten näki että taskussa oli 250, haalusi heti tehdä kaupan neljästä huivista ja siis samaan tingittyy pohjahintaan 60LE kpl. Maksoin sen 250 ja luultavasti ukolla ei ollut antaa siitä takasin sovittua 10, mutta vakuutti että seuraavan kaupan yhteydessä se kuittaantuu. No, 62,5LE ei ole paha hinta huiveista. Uskon todella että saan kymppini takaisin myöhemmin. Vaikka nämä nauttivat huijatessaan hölmöä ostajaa, turistia, aina kaupassa, yleensä voi luottaa sanaan kun asiat sovitaan.

Vaikka 150v. sitten A.G. Wallinilla oli myös toisenlaisia kokemuksia. Yritän tehdä yhteenvedon Wallinin kirjasta ja omien kokemuksieni valossa arabien ja hänen kohtaamiensa beduiinien asenteista ja käytöksestä.