Egyptissä alkaa, muualla jo kuohuaa

 

Nyt Egytissä siihen on sytykkeenä bensan hinnan korotus. Sähkön hinta on jo aikaisemmin nostettu, kertoi uutinen. Saman YLEn jutun mukaan 25% valtion budjetista käytetään molempien hintojen subventointiin. Bensanhinta nostaa tietysti mikrobussien, taxien ja muun liikenteen hintoja. Veikkaan että 80% korotus bensassa ja dieselissä nostaa pikkubussin hintoja vähintään tuplaksi ja kuskit saattavat kerralla jopa yrittää nostaa hinnan 3X, sillä paineita siihen oli jo ennestään.

 

Taatusti tulee Kairossa ja pohjoisen teollisuuskaupungeissa olemaan mielenosoituksia ja poliisi sitten niitä tukahduttaa pampuin, kyynelkaasulla, kumiluodeilla ja vesitykein. Luxorissa saattaa näkyä jotakin pienempää miekkaria.

 

Pressa al-Sisi on näemmä voimansa tunnossa ja on saanut vallan nyt varmistetuksi omiin näppeihinsä. Muslim Brotherhood on ajettu maan rakoon ja sen johto on tuomittu kuolemaan ja pikkutekijät vankilaan. Mutta sillä on toki edelleen laajaa kannatusta ja se tulee näkymään näissä mielenilmaisuissa.

 

Tästä tarpeesta korottaa energiahintoja oli juttua viime talvena Abdyn kanssa kun puhuttiin aurinkolämmityksestä ja -sähköstä. Hän tai joku muu kertoi, että oli myös suunniteltu alennettua hintaa julkiselle liikenteelle, jotta turha pörrääminen moottoripyörillä vähenisi. Mutta sen toteuttaminen ei toimisi maassa, jossa aina löytyy keinot lakien ja määräysten väistämiseen. Korruptio on niin syvällä elämässä ja vaikuttaa kaikkeen, että pian olisi syntynyt pimeä halvemman bensan kauppatapa.

 

Jos vaadittaisiin todistus, että ostaja on julkisen bussin kuski, kohta olisi kaikilla sama todistuspaperi virallisin leimoin.

 

Tämä kuohunta, joka varmasti alkaa, vaikka uutiset eivät vielä siitä kerrokaan, voi johtaa johonkin suurempaan mullistukseen. Pahoin pelkään, että siitä saa sytykettä kapinamieli, jota aiemmat diktaattorit eivät uskaltaneet uhmata. Mutta nykypomo Sisi tuntee asemansa vahvaksi kun sai 96% kansan äänistä pressanvaaleissa. Nyt tai ei koskaan, on ajatus ja niinhän se on että talous ei kestä alihintaista menovettä. Mutta ei se kestäisi myöskään niitä etuoikeuksia, joita armeija on vuosien saatossa keplotellut ja kaapannut itselleen, lue kenraaleilleen.

 

Tähän armeijan tukeen voikin Sisi luottaa, kun ovat samassa veneessä. Kyllä nykypressa sai ja saa osansa amerikanherkusta eli niistä miljardeista taaloista, joilla jenkit joka vuosi hyvittelevät armeijaa. Se järjestelmä on aina vuotanut yksittäisiin taskuihin. Rahalla USA osti aluksi rauhan Israelin kanssa ja pitänyt tilanteet jotensakin hallinnassa Lähi-Idässä. Mutta nyt tilanne pahenee nopeasti joka puolella. Israel mätkii palestiinalaisia, nämä kostavat vääryyksiä tai provosoivat niitä. Irak on sekasorrossa, Syyria samoin ja nyt uusi ryhmä, tämä Al Qaidaakin jyrkempi jihadistijoukkio on julistanut ”islamilaisen kalifaatin” jolle se on ottanut haltuun suuria alueita Syyrista ja Irakista.

 

Jos nyt yhteiskuntarauha järkkyy rajummin Egyptissä, se heijastuu kyllä noihin muihin kriiseihin niitä pahentaen. Tässä kaikessa ei ole järjen hiventäkään ja sotku jatkuu kauan eikä lääkkeitä tunnu löytyvän mistään. Enää ei tätä ratkota rahalla, koska roistoporukoilla on pätäkkää varustautua ja uskoa piisaa. Se kun on kayttövoimana näissä kiistoissa. Tuntuukin oudolta, että ISIS perusti uuden valtakuntansa erämaahan, ja hallitsee ainakin aluksi vain osaa öljykentistä. Ainoa taho, joka ehkä voi hyötyä tästä katastrofista, on kurdit. He saattavat saada nyt alkuun oman valtion muodostamisen. Käyttävät samaa taktiikkaa kuin Putin Krimillä, kansanäänestystä. Nähtäväksi jää, kuka ulkopuolinen taho tai maa voisi tunnustaa sen itsenäisyyden, sillä kaikki naapurimaat, joissa on kurdiväestöä, ovat kauhuissaan.