Ranskalaiset tekivät aika oudon vedon, kun laativat lain Turkin asioiden menneistä sotkuista. Ranskan lain mukaan nyt ei siellä kukaan saa puhua pötyä siitä, etteikö Turkki tappanut 1916 (?) reilut miljoona armenialaista. Turkkilaiset ovat johdonmukaisesti kiistäneet kansamurhan joka on kuitenkin monella tavalla todistettu.

Politiikan arvioija-proffa arveli että tällä tempulla Sargozy sai noin miljoona armenia-taustaista ääntä varmistettua, sillä paljon porukkaa jotka ovat vuosien kuluessa muuttaneet länteen, ovat ajautuneet Ranskaan. Muistetaan vaikka Charles Aznavour. Sarcozy on heikoilla ensi vuoden pressanvaaleissa.

Toinen vaikutyin voisi olla Ranskan vastustus Turkin liittymiselle EU:n. Kun nyt Turkki kutsui lähettilläänsä Pariisista himaan, ovat välit poikki kauan. Sillä täytyy olla vaikutusta EU-neuvotteluihin ja myös turkkilaiseen politiikkaan. Siellä on jo paljon vastustusta liittymiselle.

Suomen eduskunnassa ei saa edes taputtaa. Välihuuto on ainoa väriä tuova asia täysistunnossa. Se on niin vanha perinne mm Brittien parlamentissa, että sitä ei ole haluttu meilläkään estää (ja millä estät?). Vahtimestarit ovat monasti poistaneet lehtereiltä väkeä kun se on ilmaissut jonkin mielipiteen. Aika harvoin meillä näitä protesteja nähdään. Muistan vain takavuosilta itkijänaiset. Taisivat olla vihreitä lähellä?

Mutta Italiassa meno on ihan eri näköistä. Eilen siellä edustajat levittivät isoa panderollia ja puhalsivat tuomaripilleihin. Meteli oli melkoinen. Hiljattain oli rajun puoleinen nyrkkitappelu Etelä-Korean parlamentissa.  Onhan näitä tappeluita ollut ihan hiljan myös Kreikan parlamentissa.

Jatkan tätä luetteloa kun syytä tulee...