Kävin viikkoja sitten neuvottelun kunnan teknisen väen kanssa ehdottaen parempaa tonttitarjontaa, ensin jalostaen tonttien laatua tarjoamalla ostajalle valmiin lämmitysratkaisun.

 

OK-tonttien arvon korottaminen

 

Tontinostajan suurin pulma on ratkoa tulevan talon lämmitysmuoto. Uusiutuvien energiamuotojen kanssa on tavis aika ihmeissään. Tietoa on tarjolla, mutta se on hajanaista ja osin ristiriitaista.

Ilmastonmuutosta voidaan torjua viisailla valinnoilla, mutta ne ovat usein mahdottomia yksittäiselle ok-talon rakentajalle.

 

Hyvä lämmitystapa on vesikiertoinen lattialämmitys. Maalämpö on viisas valinta, mutta vain isoon taloon. Sama koskee pellettilämmitystä joka olisi hyvä mutta ei yhteen taloon kovin järkevä.

 

Kimpassa kaikki olisi toisin, mutta miten järjestää sopiva kimppa? Se on kunnan tehtävä. Kunnan on mahdollista uusille asuinalueille suunnitella lämmitysmuoto ja rakentaa sille puitteet, toteuttaa hanke ja myydä se tonttien yhteydessä asukkaille.

 

Maalämpö on edullisempi toteuttaa suurina kokonaisuuksina. Maalämmön jakeluverkko ei vaadi erillisiä varauksia ja laitetiloja, sillä laitteet ovat talokohtaisia ja verkosto on edullisinta rakentaa muun kunnallistekniikan osana. Pellettilaitos toimii paremmin suurena yksikkönä ja se voidaan automatisoida edullisemmin. Se vaatii laitostilan ja jakeluverkon, joka liittyy samoin tonttien esitöihin.

 

Näitä asioita ei voida ratkoa enää tonttien ostajien toimesta, vaan ne kuuluvat kunnalle. Kunta saa sijoituksestaan rahat pois nopeasti ja tontit menevät paremmin kaupaksi, kun edullinen, uusiutuviin perustuva energia on tarjolla.