Lueskelin Al Ahram lehden viikon takaista numeroa ja sain siitä aiheen lukea tuoreempaa googlen kääntäjän kautta. Aika sekavaksi muuttuu poliittinen texti kääntäjällä, mutta kalpean kuvan asioista saa. Poimin tähän joitakin silmään sattuneita ja erikoisia.

Kaadetun Muban serkku, jolla on ihan sama nimi Mohamed Hosni Mubarak haluaa pressanvaaleihin mukaan. Mies on kenraali, mutta vakuuttaa toimivansa eri lailla kuin kaimansa. Suku ei dikkaa entistä Mubaa, vaan välit on olleet poikki kauan. Tämä Hosni sanoo tukeneensa vallankumousta. Toinenkin tuttu nimi, Amr Mussa on hakenut paperit ja ilmoittautuu vaaleihin ehdolle. Systeemissä on suuri ero meikäläiseen, sillä paperit on ekana päivänä hakenut 158 tyyppiä! Kaippa he sitten itse keräävät kannattajanimet papereihin? Montakohan naista?

Tahririn tapahtumien pyörteissä pojat keksivät uuden törkeän jutun, neitsyystestit. Nyt yksi sotilas joutuu siitä oikeuteen, mutta vain yksi tunnistettiin. Hän on lääkäri. Testit olivat tietysti laittomia ja media nosti kovan metelin.

Persianlahden yhteistyöneuvosto (GCC) tuomitsi Muslimiveljeskunnan antaman lausunnon, kun Emirates on antanut kansainvälisen pidätysmääräyksen Sheikh Youssef Al-Qaradawysta, joka on näkyvä Brotherhood hahmo. Sopan taustalla on se, että Emirates on karkoittanut satakunta Syyrian Al Assadin vastustajaa maasta. Hauska juttu on, että tätä mittelöä on käyty myös Twitterin tilillä (älkää kysykö miten) joten kyllä täälläkin osataan modernit konstit, vaikka itse asia on kovin vanhakantainen. MB puolestaan on antanut ”räyhäävän” lausunnon ja tästä nyt mitellään. Sheikki Yssef on asunut Qatarissa ja on sen kansalainen, koska Muba oli miehen karkottanut.

Kansanedustaja joutuu parlamentin eettisen komitean käsittelyyn, koska on julkisesti sanonut sotilasjuntan kenttämarsalkkaa aasiksi. Kielentuntija on antanut lausunnon, että kielikuva ei ole loukkaava, vaan jotenkin kuuluu normaaliin arabian sanastoon!

100 viisaan valinta laatimaan uutta perustuslakia on mutkallinen juttu. On tehty parlamentille erilaisia ehdotuksia, että siihen valittaisiin ulkopuolelta,

yliopistoista, kansalaisjärjestöistä, kirkoista, pressistä jne väkeä 40 tai 60. Tästä nyt kinataan. Se kina voi jatkua pitkään, jos yhtään olen ymmärtänyt meiningistä. Syksyllä sanottiin, että perustuslakiuudistus on helppo nakki, kun vain osa siitä tarvitsee muuttaa. Mutta kun parlamentin istunnotkin ovat aika hälinää ja huutoa, ei asiat etene ripeästi.

Pressanvaalit alkoivat sillä, että ehdokkaat pitävät kiertuettaan. Kun osa kansanedustajista on ehdokkaina, se varmuudella hidastaa parlamentin työtä. Hommaa hidastaa jopa kokouskäytäntöjen horjuminen ja arabiperinteeseen kuuluva äänekäs väittely.

Kaikki voi päättyä kamalaan sotkuun ja riitelyyn, jopa aseellisiin yhteenottoihin, jos kaiken lopuksi ”everstijuntta” ei voikaan luovuttaa valtaa siviileille sovitusti. Saatetaan ajautua tilanteeseen, että uusi perustuslaki ei ehdi valmiiksi ja uuden pressan tehtävät ja valta on määrittelemättä. Olisihan se silti demokraattisempaa kuin juntan touhut. Mutta vanha valta ei helpolla luovu eduistaan ja saattaa ottaa keppihevosekseen tilanteen sekavuuden ja ”ulkoiset uhat” joilla aina on helppo maalailla. Täällä kun kansa uskoo helposti salaliittoihin ja niitä on usein käytetty maan historiassa.

Presidentin vaalien ”korkea komitea” alkaa karsia so hyväksyä ehdokkaita. Ulkomaista rahoitusta ei sallita ja vaalibudjetti saa on max 10 miljoonaa puntaa.

Sotilastuomioistuimen syyttäjät sanovat, että he tutkivat syytöksiä, että kansainvälisesti tunnettu kirjailija Alaa al-Aswany ja 11 muuta henkilöä on osallinen kapinaan ja että he yllyttivät kaatamaan hallituksen.