Al Jazeera (jatkossa Aljaz) taustoitti hyvässä jutussa Egyptin armeija omistuksia ja vaikutusvaltaa taloudessa. TV-yhtiöiden tyyliin oli yhtäaikaa 3 henkilöä jotka edustivat eri tahoja. Poliittinen aktivisti Ahmed Saleh edusti kumouksellisia, vanha eläkeläis-majuri armeijan näkemyksiä ja Mona Maksam-Ebed on naispoliitikko edustaen Sos Dem Puoluetta, eli siis kokemusta politiikassa.

Aluksi hiukan faktoja. USA jakaa dollareita vuosittain jättisummia Egyptin armeijalle. Enemmän tukea jenkeiltä saa vain Israel. Tukea annetaan asehankintoihin 3,1 Miljardia$, joka on hyvin tärkeää USA:n aseteollisuudelle, jolla puolestaan on suuri vaikutus omaan hallitukseensa. Tämä rahamäärä on valtaosa armeijan rahoituksesta ja jenkkitukea saa sosiaalityö, koulutus, lääkehuolto jne vaivaiset 250 miljoonaa, kun kaikkiaan dollareita annetaan joka vuosi 5,9 Miljardia.

(tähän täsmennys jonka kuulin juuri, jenkkidollareita palaakin 9,3 miljardia yhteensä.)

Kun armeija (majuri) ja hallituksen propaganda väittää että kapianassa on kyse ulkomaisista voimista, voi näistä luvuista päätellä että väite on totta siltä osin, että jenkeillä on suuri vaikutusvalta, mutta siis armeijaan, ei kadun mieheen tai vallankumoukseen. Saleh toidistikin selvästi, että jos olisi ulkomaisia tekijöitä, armeijalla ja hallituksella olisi kaikki mahdollisuudet se paljastaa, sillä sillä on käytössään koko koneisto, media ja salainen poliisi. Yhtään todistetta ulkopuolisista tekijöistä ei ole tuotu esiin. Pelkkää potaskaa jolla vanhaan tuttuun tyyliin yritetään aikaansaattaa hajaannusta MO:ssa ja epävarmuutta kansan mieleen.

Torikansa vaatii, että armeija siirtyy rajoille puolustamaan maata ja lopettaa kansan ampumisen. Aika oikeutettu vaatimus, vai mitä!!!

Saleh totesi että hän ei ole kunnioittanut armeijaa koskaan, ei edes ennen kumousta, vaan on aina ollut kriittinen siihen, että armeija jo 1952 otti vallan. Se on periaatteellisesti väärin. Valta kuuluu kansalle demokratian kautta, parlamentaarisesti. Armeija on pettänyt lupauksensa joita se antoi helmikuussa sen jälkeen kun Mubarak luovutti vallan armeijaneuvostolle (SCAF) Nyt on menossa juuri siitä syystä vallankumouksen toinen vaihe, sillä kansa on kyllästynyt odottamaan. Ja nyt tulee kapina-aukiolta luja viesti, "me emme luovuta ennen kuin valta on siirretty". Heidän mielestään vaalitkaan eivät ole niin tärkeä asia. (olen eri mieltä)

Fakta on, että armeijalla on hallussaan 40% taloudesta. Armeija pyörittää hotelleja ja lomakeskuksia, valtion mailla ilmaiseksi eikä maksa veroja. Armeijalla on hallinnassaan kaikenlaista teollisuutta ja sen budjetti on salainen. Siviilit eivät tiedä niistä rahavirroista joita kulkee armeijan hallinassa. Se omaisuus pitää siirtää julkiseen talouteen. Mutta se onkin vaikeampi juttu ja vaatii aikaa. SDP:n nainen sanookin, että jäitä hattuun, pitää olla suunnitelma ja vakaata harkintaa, miten asiat hoidetaan. Tästä olen samaa mieltä. (onko sisälläni pieni egyptidemari?) SDP:n mielestä tarvitaan visio, käytännönläheinen suunnitelma ja aikaa sen toteutukseen.

Salehin mukaan armeijalle voidaan myöntää immuniteetti eli syyttämättömyys, kunhan se vain siirtyy kasarmeihin ja luopuu vallastaan. Nyt viruu vankilassa 12000 kansalaista syytettynä kumouksellisesta toiminnasta. Tietenkään mitään oikeudenkäyntejä ei ole järjestetty, ihmisiä kidutetaan. Pahinta on että ne roistot, salaisen poliisiin kätyrit ja roistopoliisit ovat päässe luikahtamaan piiloon ja ketään ei ole asetettu syytteeseen tammi-helmikuun ampumisista. Se oli yksi tärkeä lupaus jonka Tantawi antoi alkuvuodesta ja joka on petetty. Kansan raivo kasvaa koko ajan.

Egyptin taloudelle olisi piristysruiske, jos armeija hallitsema talouden osa siirrettäisiin normaaliin kansan budjettiin. Verotulot, jotka nyt menee kenraalien taskuihin, saataisiin kansantuloon. Armeijan epäreilu kilpailuetu poistuisi ja hyödyttäisi siviilien hallussa olevaa matkailuteollisuutta. Kun salainen poliisi kutistettaisiin järkeviin mittoihin, esim. 10%:iin entisestään, voisi kunnon poliisille maksaa järkevää palkkaa. Salaista poliisia tarvitsee vain diktatuuri kansan vakoiluun ja painostamiseen, sehän on tuttu totuus maailmalta, venäjä meille tutuimapana.