luxor 66.2009 illalla kaupungilla

Kävin Heinin kuppilassa tilaamassa lastin juotavaa. Se tuli noin puolessa tunnissa. Sillä välin kävin nostamassa rahaa automaatista ja kävelin tarkistamassa ISIS hotellin oppaan päivystysajat. Alkavat kadun kauppiaat jo tuntea, joten tarjoukset ovat jo harventuneet. "Mushtaach" huutoja tulee edelleen. Niihin on jo tottunut edellisten reissujen aikana. Mun tuntemilla kielillä mustaash tarkoittaa viiksiä, mutta täällä sillä on merkitys parta. Viiksekkäätkin vossikkakuskit ja muut katukaupustelijat huutavat sitä ohikulkevalle turistille. Joku kehuu parran muotoa. Mutta tuntuu aika kornilta, että joku kadulla kommentoi huutamalla turistin ulkonäköä! Minua se ei haittaa, mutta jos kommentointi olisi vaikka nenästä, tyyliin "kotkanokka", se voisi sattua. Omansa laatuista kulttuuria tämäkin.

Heinin baariin tuli jännä jenkki, jolla oli eläkeikäinen englantilaistäti mukanaan. Hepulla juttu luisti

ja hän olikin selvästi tyyppi, joka halusi tilan ja muut haltuunsa. 75 vuotta ikää, iso maha, lyhyt ukko, lippis päässä koko ajan. Väitti olevansa juristi. Ehkei kuitenkaan ole. Mutta juttu luisti ja hän oli tosi tarkka havainnoimaan kuulijoiden reaktiot. Loistava stand up-koomikko, ilman palkkaa. Väitti lentäneensä USA:ta Lontooseen, olleensa siellä 6 päivää ja sitten tulleensa tänne Luxoriin.

Täällä hän oli saanut jonkun kohtauksen jossakin ravintolassa, josta egyptiläinen mies oli hänet raijannut vessasta ambulanssiin. Tämän vahvisti seuralaistäti.

Söi äijä hampurilaisen todeten sen olevan hyvän, mutta pahan hänen terveydelleen. Akka söi lätyn lisukkeilla. Olivat tulleet hakemaan jotakin pikku purtavaa iltapalaksi. Lupasi tulla toistekin, ilmeisesti siksi, että paikka oli ilman musiikkia ja kaikki kuuntelivat häntä. Hein komppasi sopivasti ja mä ja Myriam tuettiin. Pennoset kotiin!

Juuri äsken, 22.30 soitti edellispäivän "tuttavani", ASAB Mahmoud, ja varmisti että tulen häntä tapaamaan. Lupasin käydä huomenna. Hänellä on minulle sopiva työrytmi, aloittaa klo 11 ja on töissä iltaan puoliöille. Opetan hänelle suomenkielen fraaseja ja hän kehuu palveluitaan. Ehkä tarvitsen niitä joskus. Nyt ainakin tiedän erään vuokrakämpän tarjoajan lisää. Olisi näitä tarjoajia varmaan viimekerrallakin tullut, mutta oli tämä tunnistettava pidäke käsipuolessa. "älä nyt vaan rupea juttelemaan ton himmeän kanssa". Oppirahoja tuli taas maksuun, ennakkoluulojen myötä.

Jos tällaisessa maassa ei ole valpas ja avoin kontakteille, ei voi saavuttaa mitään uutta ja edullista.

Netti voisi muuttaa tämän kaiken, mutta arabian kieli on este.