Mihin Egypti menee?

Iso kysymys kuuluu, miten kiihkeästi MB takertuu valtaan, jota se on Mursin kaudella hamunnut ja haalinut, nimityksillä vaikutusvirkoihin. Pelkään että MB voi ohjata maaseudun kannattajajoukkojaan harhaan ihan miten tahtoo, koska kansa on niin perin vanhoillista ja oppimatonta monessa mielessä. Lukutaito juuri niissä porukoissa on heikko ja poliittisten asioiden lukutaito ihan olematon. ”Demokratia, mita se on?” kansa kaipaa vakautta ja vahvaa johtajaa (ihan kuin venäjällä!) ja sitä se luulee saavansa MB:n valitsemalla pressalla.

Mursi joukkoineen on kuitenkin epäonnistunut talousasioissa surkeasti eikä joukolla ole esittää mitään järkevää visiota maan tulevaisuudesta. Se on kyllä vaikea rasti kenelle tahansa, niin syvällä rypee talous.

Vanhoilla menetelmillä ei voi jatkaa ja systeemien muuttaminen on tuskaista puuhaa. Korruptio pitäisi ensin kitkeä, mutta siihen ei lääkkeitä löydy ainakaan nopeasti. Armeijan etuudet pitää poistaa, jolloin 40% maan taloudesta tulisi verotuksen ja valtionkassan piiriin. Sillä jo olisi suuri vaikutus, mutta sitä eivät kenraalit sulata. Aikamoinen pattitilanne.

Niin kauan kuin uskonnolla on keskeinen merkitys maan elämässä, ei mitään todellista edistystä tapahdu ja siksi useimmat arabimaat, joilla ei ole öljyä, ovat tuomittu talouskurimukseen, köyhyyteen ja romahdukseen. Öljymaat vielä voivat sinnitellä joitakin vuosikymmeniä kovalla kurilla, mutta ennen pitkää tulee romahdus.

Yöllä 4.7 uutiset kertoivat kovista yhteenotoista Alexandriassa ja muualla ja useista kuolleista. Ilmeisesti Mursin kannattaja ovat tapelleet armeijaa ja poliisia vastaan, koska uutislukija totesi kuolleiden olevan mursilaisia. Joka tapauksessa valta on otettu Mursilta ja annettu neuvostolle, jonka puhis on perustuslakituomioistuimen puhis, eli vanhoillinen lakimies. Vielä ei ole selvillä ketkä kaksi muuta ovat koplassa joka korvaa pressan.

Armeija on verhonnut kaappausta ottamalla mukaan tämän elimen, joka jo vastusti Mursia ja kumosi hänen masinoimansa perustuslain. Jäin vain ihmettelemään millä tempulla juristit vääntävät uuden p-lain siihen muotoon että enemmeistö ei voisi äänestää taas mb-enemmistöä uuteenkin parlamenttiin. Tosin perustuslaki kai voi edellyttää tasapuolisuutta muissa jutuissa, mutta ei vaaleja voi sillä kahlita.