Itärannan puolella sattui taxi joka ei juurikaan osannut englantia. Hän halusi tarkistaa matkan kohteen ja alkoi kysyä multa ”ferrari. ferrari?” ja meni hetki ennen kuin hoksasin hänen sekoittavan ferryn ja Ferrarin.

Bensapulan aikana tarvitaan kaikkia keinoja ja harmitti kun ei sattunut olemaan kamera käsillä, kun ukko ratsasti aasilla 20L kanisteri edessään aasinselässä. Siinä oli taas vankka osoitus siitä, että vanhat keinot pätevät. Toinen kuvauksellinen juttu jossa myöhästyin kuvan otossa, oli kun nuorimies puhui simpukkapuhelimeen ja hoiteli toisella kädellä aasiaan ja varustautui jatkamaan hedelmäkaupustelua. Aikamoinen ristiriita tämä känny ja aasi ja homma korostui vielä rätistä pään ympäri. Paikallista exotiikkaa.

Tilasin taas risupajan Ahmedilta uuden version roskiksesta. Se on vinosuunnikas, päätysivut 20-30cm vastakkain ja toiset sivut 40cm. Korkeus myös 40. Näin saan kaytettyä kaiken kokoisia muovipusseja roskiksina, kun ne voidaan virittää kahvoista aina sopivaan väliin törröttäviin tikunpäihin. Saatan muistaa panna kuvan tähän joskus kunhan saan uuden mallin.

Olin siellä juttelemassa portin ”moraalin vartijoista” eli seinäkkeistä joilla estetään tirkistelyt. Eihän se meitä juuri haittaisi, mutta eipäs anneta aihetta puhua pahaa meistä vähäpukeisista auringonottajista. Nyt se ei ole kovin ajankohtainen asia kun ei ole allasta ja pihatyötkin on kesken, mutta tulee tarpeeseen joskus keväällä. Hänen kanssaan ruvetaan kasaamaan pergolakäytävää keskelle pihaa, jonka varaan sitten istutetaan viinirypäleitä. Siitä sitten joskus napsitaan rypäleitä suuhun kun palataan pulikoimasta, ennen kuin napataan huurteinen.

Risupajan vieressä on kasvimyymälä ja siellä opiskelin puiden ja pensaiden ominaisuuksia ja nimiä. Matala aitapensas, jota tarvitaan 5 kpl metrille, maksaa muutaman punnan kpl. Sitä sanotaan ”kuvernöörinfiikukseksi” kun edellinen toimelias Samir Farag suunnitteli sitä moneen paikkaan, tämänkin kadun varteen. Abdy sanoi että siinä oli toimeensaava kaveri, teki eikä meinaillut. Faragin kädenjälki näkyy myös siinä sfinksikujan aikaansaamisessa samoinkuin rantakadun saneerauksessa. Se hanke on tainnut nyt mennä jäähylle, kun oli niin iso eikä sitä kai Unesco rahoittanut. Länsimaat maksavat kyllä nämä patsaskujan lunnaat.

Mutta kasveista piti puhumani. Nämä fiikuslajit ovat samaa sukua kaikki. Ensi viikolla pitäisi tulla Cairosta uusi kuorma kasveja ja siitä saadaan isolehtinen Ficus decora, joka kasvaa valtavaksi puuksi 6-7 vuodessa. Sen kaveriksi limoviikuna jota kutsutaan fiikus nadaksi. Se jo valittiin, parimetrinen jonka varsi on 3cm paksu ja hinta oli 25LE. Korkeampaa aitakasvia sanotaan fiikus desertiksi. Metrinen taimi maksaa 3LE ja niitä tarvitaan 40-50cm välein. Voi leikata ronskisti, kasvaa nopeasti. Niitä voisi panna ehkä korkeampana sinne allaskulmaan, täytyy miettiä. Talossa lappaa koko ajan miehiä eri asioilla ja heidän mielenrauhansa vuoksi voisi olla hyvä että auringon ottajat voivat olla näkymättömissä.

Yskä on vaivannut Anaforan reissusta asti ja nyt menin tohtori Boutroksen vastaanotolle. Aikavarusta ei tarvittu ja pääsin heti sisään. Mies oli jopa saman näköinen kuin entinen YK:n pääsihteeri. Jossakin saumassa on ihan pakko kysyä ovatko sukua. Nimethän täällä periytyvät vahvasti ja oletan että tämä on koptinimi. Tohtori puhuu selvästi, on fiksu ja kunnioitettu lääkärinä. Nimi on Boutros Wadich Boutros, kun se pääjehu on Boutros Boutros Khali. Vahva oletus on että jotakin sukua ovat! Abdy ei asiaa tiennyt. Hän tiesi normaalia enemmän Suomesta, Nokian lisäksi VOTKAN. Ymmärsi mun mopokypärän päälle.

Kypärästä on useimminkin puhuttu ja sen yleistymisen tiellä on selvästi rättipää-perinne. Totesin vaan että te nuoremmat kun ette sitä enää käytä, voisitte hankkia kypärän. Siihen on sitten henkisiä esteitä. Olen yhden kaverin nähnyt ajavan kalabeija päällä, kypärä päässä. Saattoi olla ulkolainenkin. Ulkomaisten firmojen pikaruokalähettien on kypärää näköjään pidettävä, mutta Cairossa näin että sitä pidettiin vain lätsän päällä takaraivolla hihna auki, jolloin siitä ei mitään suojaa ole. Yrittävät McDonalds ja muut pitää yllä mainetta hyvinä työantajina, mutta lähetit ei sitä turvaa arvosta itse ollenkaan.

Sovittiin että huomenna mennään katsomaan Hamdyn katolle auringonlaskua. Se on tärkeä näkymä uuden talon yläkerroksiin ja haluan varmistua että näkyy asuntoihin. Sanoin asiasta Abdylle kun ajeltiin tohtoriin ja samassa tulikin Hamdy vastaan. Paiskattiin kättä ja jatkettiin matkaan. Abdy sanoi että täällä on sanalasku ”kun ajattelet jotakin, se tulee vastaan” ja kehotti ajattelemaan tuhatta taalaa.

Kun ajettiin kolossien ohi, sanoin taas Abdylle, että katso nyt, ei mitään vartijoita missään! Helppo nakki rysäyttää paukkulastissa patsaiden juureen ja posauttaa kiviukot taivaan tuuliin. Tuumi vaan että hän kyllä tappaa räjäyttäjät ennen ja pyysi mua vahtimaan milloin ne hullut tulee. Arveli näiden kyllä ensin yrittävän Cairossa, mutta siinä se idea juuri onkin, että tullaan tänne missä se on mahdollista. Abdy on kertonut että on olemassa suunnitelma jossa liikenne ohjataan kokonaan pois patsaiden läheltä, koska tärinä myös vaarantaa niiden kuntoa. Toivottavasti toteutuu ennen kuin jihadistit ehtii toimia.

Päivi kävi ja katseltiin hänen tönönsä paikka googlen kartalta. Kaikenlaista ehdittiin pakista ennen kuin hänen kuskinsa Asab tuli hakemaan. Piti tarkistaa jokin tärkä asia työmaalla. Surtiin sitä että hän on tehnyt poltetusta tiilistä kaikki talon ulkoseinät, kun ehdotin että tekisi ylemmät kerrokset edes savitiilillä. Nyt voisi tehdä vain sisäseinät sillä ja sen tasaava vaikutus sisäilmaan ja lämpötiloihin ei ehkä ole tarpeeksi. Täällä näkyy olevan sama henki kuin meillä rakentamisessa, tehdään vaan nopeasti ja hylätään vanhaa osaamista. Poltettu tiili on toki nopeampi saada aikaan kun ei tarvita odottaa kuivumisia, mutta siinä menetetään paljon ominaisuuksia. Samaten hänellä ei enää ole käyttöä tällä mun tutulla laatamiehelle, joka tekee kaunista jälkeä ja sopii asiat asiakkaan kanssa eikä tee sutta ja sekundaa, niin kuin hänen laattamiehensä teki.