Juttelin koptimiehen kanssa, joka kertoi karmeita juttuja viime päiviltä, joita yritän kirjata. Katson samalla tv:stä haastattelua, jossa Muslimi Brotherhood MB pääsihteeri Mohammed Saad Katatni selittää heidän politiikkaansa ja tavoitteitaan. Kuulin sen jo kerran mutta osa meni ohi korvien. Heti silloin tuntui että heppu laskettelee kauniita pehmoisia. MB on perustanut puolueen nimeltä Freedom and Justice, joka on asettanut ehdokkaat vaaleihin.

"Puolue ei ole uskonnollinen, vaan siviilipuolue. Ehdokkaina on n. 100 koptia! Uskomme vapaaseen yhteiskuntaan ja vapaaseen uskonnon harjoittamiseen. Koptit ovat muslimien lailla ensi luokan kansalaisia. Kuljemme käsi kädessä kohti uutta Egyptiä. Vanha hallinto on syyllinen ongelmiin ryhmien välillä. Kopteille pitää olla samat oikeudet kuin kaikilla kansalaisilla. Ihmisillä pitää olla vapaus valita uskonsa. Kaikki kansalaiset ovat samanarvoisia."

Kysymys: Ilmoititte aikaisemmin että ette tavoittele majoriteettia parlamenttiin, mutta nyt ilmoitatte että tavoite on yli puolet paikoista. "Seli, seli potaskaa." " Meillä on voimakas kannatus. Olemme mukana kaikissa pöydissä neuvottelemassa maan tulevaisuudesta. Tuemme oikeutta esittää mieltä, mutta emme hyväksy väkivaltaa ja siksi tuomitsemme hyökkäykset joita tehtiin lähetystöihin hiljattain".

Kielitaito ei riitä tulkin hommaan, mutta jo tämä näyte osoittaa aika kovaa demakogiaa, raakaa poliittista peliä, pelin politiikkaa.

* * *

Koptin kertomus alkoi siitä, että kaikki ongelmat maassa johtuvat muslimeista. Kova avaus, mutta sille löytyy katetta, jos jutut ovat tosia. Uskon niihin, sillä muiltakin suunnilta on kantautunut viestiä että maassa on noussut rikollisuuden aalto. Kertojan kotiin oli murtauduttu, sotkettu asunto ja viety vaimon kultakorut. Häntä on uhattu, että auto rikotaan, lapsia pahoinpidellään, vaimolle sattuu ikäviä.

Hänen tuttunsa joutui raaàn rikoksen kohteeksi. Perheen lapsi oli kidnapattu ja miehelle soitettiin: Maksa 100 000, niin saat lapsen ehjänä takaisin. Uhri pystyi haalimaan jostakin 30 000 ja sai sillä lapsen vapaaksi. Poliisiin ei edes kannata yrittää turvautua tällaisissa asioissa. Toinen tarina kertoi tuntemattomasta miehestä, joka tuli koptikirkkoon, vaelsi ja otti etupenkistä kädestä lasta ja alkoi viedä ulos. Ovella oli onneksi mies joka tunsi lapsen ja rikollinen otettiin kiinni. Mies vietiin poliisiin, mutta se päästi roiston vapaaksi vähätellen tapahtumaa. Poliisi oli tietysti lahjottu, sillä samalla roistolla tiedettiin olevan tilillään ainakin 13 muuta rikosta ja poliisi levittelee käsiään.

Tutkailen tunnelmia, haastattelen ihmisiä ja kuuntelen tarinoita. Äsken bussissa jututin eri kerralla kahta miestä. Kysyin mikä tulee olemaan äänestysprosentti. Ensimmäinen arvioi että yli 80. Toinen juttukaveri väitti että tulee olemaan korkeampi, sillä täällä on äänestyspakko. Sitä en ole ennen kuullut ja sen kanssa on ristiriidassa se, että aktivistit Tahririlla ovat julistaneet vaalit boikottiin. No kai ne voivat olla samaakin asiaa, ja pakollisuutta jotenkin tukee se, että viime syksyn vaaleissa näin kun autokolonnaa koottiin ja ukot lähtivät saattueena kotikyliinsä äänestämään. Siis kyyti oli järjestetty. Jos äänestäminen olisi vapaaehtoista, ei kai viranomaiset kyytejä järjestelisi.