USA on aika törkeästi ottanut oikeuden avata muiden maiden kansalaisten viestejä, sähköposteja ja jopa nauhoittanut skype-puheluita. Selitys on kaunis eli ”turvallisuus”. Taustalla on tietysti ”sota terrorismia vastaan” mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan.

Jenkkilässä on jo vahva perinne salaisille operaatioille hallituksen toimesta. Jo vanha juttu on laaja salakuuntelu-projekti, jonka nimi oli kai ”echelon” kaikuun viitaten. CIA on ollut yleensä likaisen työn tekijänä, mutta nyt on asialla uusi virasto NSA, jolle on keskitetty laajat valtuudet sisäiseen ja ulkoiseen vakoiluun. Vuotaja on nuori mies Edward Snowden, joka joutuu pakoilemaan koko loppuelämänsä jenkkilän kostoa.

Homma on sukua aikaisemmalle Wikileaks-vuodolle, jossa syytetään Manning-nimistä asevelvollista. Tämä vuoti hirmumäärän dokumentteja julkisuuteen, ja niistä paljastui kaikenlaista rikollista ja hämärää jenkkien armeijan touhuista, lähinnä IRAKin sotaan liittyen. Vuotaja on syytteessä ja häntä uhkaa jenkkitapaan ihan posketon tuomio. Murhaajien teot silitettiin piiloon, mutta komentoportaan rötöksiä paljastanut sai syytteet.

Oma lukunsa on sitten tämä Assange-kaveri, joka Wikileaksin pystytti ja hänen sotkunsa. Koska hänen toimintansa paljasti nämä CIAn hommat, voi hyvin uskoa että häneen kohdistuneet syytökset ovat tekaistuja. Ruotsalaiset leväperäiset naiset on ostettu tai kiristetty lausuntoihinsa.

Itselläni on kokemusta KGBn hommista. Se peitti huonosti hommansa ja pystyin Moskovassa töissä ollessani heti havaitsemaan vakoilun. Mm. hotellien väki kertoi siitä melko avoimesti minulle, kun huoneeni oli pengottu. Puhelinta kuunneltiin, tavaroita pengottiin huoneessa jne. Pari kertaa sekaannuin naisiin, jotka raportoivat tapaamiset ja jutut edelleen, kun tutustuin junassa pariin ulkomaille lähetettyyn naiseen, jotka ilmeisesti oli pakotettu yhteistyöhön oman sexibisneksensä takia. Sexi on vakoilun ikivanha työkalu, mutta minä hoksasin sen ansan väistää. Se käännettiin sitten siihen, että olen kiinnostunut miehistä ja sain kimppuuni huonosti englantia puhuvan nuoren miehen, joka soitteli, tosin huonolla menestyksellä.

Luultavasti sexi on hyvä työkalu vakoilussa myös muslimimaissa, sillä sen ansaan on uskoakseni helppo houkutella sexikielteisessä maassa puutteessa kärvisteleviä ja toisaalta kerran haksahtanut on kovissa pihdeissä uskontonsa vuoksi. Toisaalta sitä hunajaa voikin saada maistaa viran puolesta sotkuisissa jutuissa ja kun on itse vakoilijan virassa ei ole suuria riskejä. Koneistoon on siten helppoa värvätä väkeä.

Tämä on nyt ihan arvailua, ilman yhtään todistetta. Tulipahan vaan mieleen kun olen Luxorissa törmännyt useisiin salaisen poliisin miehiin eri tilanteissa. He ovat hyvin puettuja, siistejä ja puhuvat aika hyvin B.E. ja tuntevat asiat, kuten äänestykseen liittyvät ja toisaalta ovat hanakoita juttelemaan turistin kanssa. Sen vaan aina ”haistaa”, vaikka oma hajuaisti onkin ihan nolla vaikkapa kukkien suhteen.

Tunnenpa ihan ent. naapurina myös yhden SUPOssa töissä olevan kaverin. Ihan mukava heppu, mutta tuskin ihan huipputasoa vakoilussa. Mutta ainahan tarvitaan miehiä vaan seisomaan pimeässä ja siihen tarvitaan enemmän sitkeyttä kuin älyä.

Ihailen näitä paria rohkeaa jenkkilän nuortamiestä, jotka tunsivat velvollisuudekseen paljastaa hallituksen siunaamat CIAn ja NSAn temput. Varsinkin tämä tuore kaveri Snowden tuntuu ihan normaalilta ja fiksulta nörtiltä. On kova askel paljastaa oma hallitus, vaikka se mätä olisikin. Voi Obama parkaa!

Vakoilu on kai nykyisin lähes yhtä syvällä jenkkilän rakenteissa kuin on lahjonta arabimaissa. Oli kiva lukea lehdestä, että Jordaniassa edes yritetään tehdä jotakin korruptiolle ja ovat siihen pyytäneet apua Suomesta. Meikäläiset juristit ja poliisit eivät kyllä osaa arabiaa ja siksi homma on tosi vaikea. Sama vaiva on niillä upseereilla jotka yrittävät kouluttaa Malissa resupekkajoukosta armeijaa. Kolmen tulkin kautta ei kyllä sanoma enää välity!