Nippeleitä

 

Kaksi härskiä isoa peluria piikittelee toisiaan kansainvälisten lakien rikkomisesta. Olihan se hassua, että Kremlissä suututtiin jenkeille, kun nämä uhkaavat pommittaa ISIS-terroristit erämaan pölyksi ja sillä rikkovat lakia, kun ovat itse juuri kaapanneet Krimin ja hyökänneet naapuriin sotavoimalla. Isis on niin paha pala koko sivistyneelle maailmalle kaikessa alkukantaisessa raakuudessaan, että sen juurimista pois kannattavat ”kaikki”, paitsi Putinin jengi. Mitähän ne sillä tavoittelevat, siis kremliläiset?

 

Ulkolinjan leffa ”menetetty Irak?” selosti hyvin taustat, miksi tähän on tultu. Irakin sota oli jatkuva ja pitkä sarja typeriä virheitä mitä USAn hallitus ja armeija teki. Suurinta typeryyttä oli alunperin häätää hallinnosta pois ne, jotka jotakin osasivat ja toinen moka oli lakkauttaa Irakin armeija. Kolmesataatuhatta asemiestä joutui kaduille ilman duunia ja tuloja. Joutilaat nuoret miehet ovat kaikissa maissa ja kulttuureissa olleet suuri sisäinen vaara.

 

Kun nyt Obama joutuu paikkaamaan alunperin Bush tyhmemmän mokia, hän menettää kansansuosiotaan ilman omaa syytä. Mutta kun jenkit tuon typerän operaationsa aloittivat, on se pakko yrittää hoitaa loppuun. Mutta voikin olla vaikea homma, pelottaa jo monia jenkkejä jotka jotain Irakin asioista ymmärtävät. Yleisesti leffa osoitti taas kerran, miten surkean vähäisellä ymmärryksellä jenkit lähettävät asioita ulkomaille hoitamaan miehiä, joilla ei ole mitään historian ja vieraiden kulttuurien tajua, kielitaitoa tai yleensäkään edellytyksiä vaativiin tehtäviin. Kun sitten nämä touhot eivät suostu kuuntelemaan osaavampaan, on sotku sylissä. Irakista lähtivät lätkimään monet kokeneet kenraalit siksi, että hallitus ei kuunnellut heitä.

 

Nyt kun kuulee ja lukee jenkkien lähtövalmisteluja Afganistanista, aina välillä tuntuu, että he olisivat jotakin Irakista oppineet.

Oli todella naurettavaa kuunnella, kun Bush sanoi että nyt USA jättää Irakin hallinnon demokraattisesti valitulle ja toimivalle hallinnolle. Heti kun jenkit lähtivät, tämä Al-Maliki alkoi vainota vastapuoltaan eli sunneja ja järjestelmällisesti potki pois päteviä sotilasjohtajia armeijasta ja korvasi nämä omilla luotetuillaan eli shiioilla. Nämä kuitenkin pötkivät pakoon heti, kun Isisin tappelemaan tottunut pienempi raakalaisjoukkio hyökkäsi.

 

Kyllä kai on vähitellen uskottava, että demokratiaa eivät ymmärrä nämä kulttuurit, joissa on ikiaikaisesti toteltu vahvaa johtajaa. On se nähty taas Venäjällä ja monissa kymmenissä arabimaissa sekä mustassa Afrikassa. Vahvin ottaa vallan ja sanelee, demokratiasta ei ole tietoakaan. Maata hallitsee aina vahvin klaani tai kansa ja sen valta sekoittuu aina uskontoonkin. Uskontohan on osa valtajärjestelmää ja vallan väline. Sehän tulee esiin kun katsoo saudiprinssien elostelua lännessä ihan viis veisaten islamin säännöistä. Jolla on valta ja rahat voi aina soveltaa sääntöjä.

 

Demokratia on järjestelmä, joka toimiakseen edellyttää jonkinlaista perustaa, joka taas rakentuu koulutuksesta, perinteestä, kunnon laeista ja maan tavoista, kulttuurista, sivistyksestä. Suomi on pystynyt verrattain lyhyessä ajassa omaksumaan demokraattiset menettelytavat ja toimivan hallinnon, mutta onko meidän historiamme ison karhun kainalossa edesauttanut sinä, talvisodan kautta?

 

Demokratian happotestinä voitaneen pitää sitä, onko maassa salainen poliisi ja turvallisuusjoukot. Ne on olemassa aina vain oman kansan kurissa pitämistä varten. Onhan meilläkin Supo, mutta aika pieni porukka, eikä ole sisäisen turvallisuuden ministeriötä ja joukkoja. Niissä maissa, joissa on erikseen mellakkapoliisi, on jo askel lähempänä se, että niitä käytetään demokraattisia menetelmiä ja omaa kansaa vastaan. Ihan oma lukunsa on sitten ne maat, joissa on uskontopoliisi ja katastrofitilanteiden ministeriö. Siveyspoliisia tarvitaan ääri-islamin maissa ja hätätilaministeriötä mm Venäjällä. Kun on paljon poikkeustilanteita, tarvitaan niille ministeriö. Vastaava virasto on kyllä jenkkilässäkin, mutta ei kai ministeriä. Pohdinkin kuinka monessa Euroopan maassa on mellakkapoliisin joukot? Niissä ei sitten ole puhdasta demokratiaa!