Ilmastotietoa on joidenkin vaikeaa omaksua

 

Vastinetta Hannu Tanskasen vuodatukseen, joka sinänsä oli taas sitä samaa potaskaa, jota on kuultu hänenlaisiltaan ”toimittajilta” jo kauan. Sattui kivasti että osaava tiedetoimittaja Marko Hamilo uusimmassa Suomen Kuvalehdessä kumoaa juuri nämä epätieteelliset väitteet. Lainaus: ”Ilmastonmuutoksen kiistäjät toistavat julkisuudessa samoja väitteitä ja argumentteja vuodesta toiseen. Kun ne on kertaalleen tieteellisin perustein kumottu, epäilijät vaihtavat väitteitä johonkin toiseen kertaalleen kierrätettyyn väitteeseen”.

Hamilo opastaa lukemaan faktoja

http://skepticalscience.com/translation.php?lang=2 joten tietoa saa myös suomeksi.

Median toiminnassa on tyypillistä, että juttuihin yritetään löytää puoltavia ja vastustavia kantoja ja siksi usein ilmastojuttuihin otetaan Suomessa mukaan joku niistä muutamasta hörhöstä, joka on jotakin tiedettä joskus harjoittanut, kuten geologiaa tai kemiaa, joiden tietopohjalla ei voi ymmärtää todella monimutkaista tieteellistä tutkimusta sääilmiöistä. Joka maassa näitä skeptikkoja löytyy ja heidän lausuntonsa kiertävät mediassa. Tanskanenkin on kääntänyt nämä tieteen osaajien prosenttimäärät nurinpäin, näitä asiaa ymmärtämättömiä on yleensä se 3% johon hänkin kuuluu.

Kiinassakin on havahduttu toimiin ja siellä on pystytetty oma sisäinen päästöoikeuskauppa ja annettu ilmansaastuttajille kuolemantuomioita. Kiinahan tunnustaa ongelmat mutta on jenkkien tavoin eri mieltä torjunnan toteutustavoista. Sternin raportti todisti, että ilmaston muutoksen torjunta on sitä halvempaa mitä aikaisemmin sitä tehdään.

On surullista että tärkeissä lautakunnissa istuu ihmisiä, joiden kyky omaksua tosiasioita uskomustensa sijaan on näin puutteellista. Toinen surullinen tieto on että kunta ei ole kyennyt järjestämään koulutusta uusille valtuutetuille ja lautakunnille kuten edelliskausilla, vaikka eihän se tällaisia käsityksiä voisi korjata. Ja harmittavaa on että voimassa olevaa ilmastostrategiaa ei ole pystytty jalkauttamaan kunnan organisaatioon, jotta kunnassa voitaisiin toteuttaa edes energiansäästöön tähtääviä toimia, joilla on saatavissa suoraa säästöä nopeastikin.