Sekava tilanne jatkuu Afganistanin ympärillä. Hiljattain kerrottiin, että Taliban (TB) avaa toimiston Dohaan, Qatariin. On myös arveltu että USA neuvottelee Talibanien kanssa. Nyt joku tieto kertoi että TB ei luovu sotilasrakenteestaan, mikä kai sitten tarkoittaa että se varautuu pitkiin tappeluihin, ei siviilihallintoon. TB oli pomona Afganistanissa useita vuosia, jotka olivat kamalaa aikaan ainakin maan naisväelle. Tyttöjen koulut suljettiin ja naiset pakotettiin sisälle, työnteko estettiin. Siis islamin pahimpia versioita. Kun sopassa on vielä sellainenkin haamu kun Al Qaida ja sen hirmutyöt monessa maassa, väristykset lisääntyvät. Siksi onkin ymmärrettävää USAn laiton tempaus tappaa Osama Bin Laden. Harvinainen asia, että valtio eli CIA tekee televisiomurhan ja porukka taputtaa.

Irania (IR) ja sen ydinaseen kehittelyä kammoksutaan kaikkialla. Nyt kerrottiin neuvotteluista sen, Afganistanin (AF) ja Pakistanin (PA) kesken. Mikä rooli neuvotteluissa on TB:llä, ei kerrottu. Mutta mitään ratkaisua ei saada kasaan ilman heitä. Kun katselee karttaa, ihan puistattaa. Näillä epävakailla valtioilla on yhteistä rajaa pitkälti vuorilla, joilla ei liiku mikään. Tämä valtiokolmikko hermostuttaa maailman johtavia valtioita, sillä PA on ihan arvaamaton, atomiaseen haltija ja epävakaa poliittisesti. IR on vakaasti takapajuinen ja hamuaa suurempaa vaikutusvaltaa alueella ja ydinpommia  Sen rajanaapuri Syyria (SY) on kaaoksessa, jonka lähtötilanne on, että hallitus ja armeija vainoavat kansaa. Nythän tilanne on ollut tosi kauhea jo kuukausia ja kansanmurha jatkuu.

YK juuri päätti suurella enemmistöllä ”olla huolissaan” tilanteesta, tms kaunista. YK on hampaaton, koska turvaneuvostossa Venäjä (VE) ja Kiina (KI) käyttivät veto-oikeuttaan ja torjuivat tositoimet Syyrian hallintoa vastaan. Mitä ne toimet sitten käytännössä olisi olleet, jää hämärään. Mutta kovin pitkin hampain sinne olisi joukkoja lähetty tai muuta voimaa käytetty.

+)   Kaksi maailmanpolitiikan mahtinaista, Hillary ja Caty pitivät lehdistötilaisuutta. Hiilary kun on kotikulmillaan Washingtonissa, oli niin freessi, tukka kauniista eikä niin kuin jossakin maailmalla joutunut olemaan tukka rasvaisena pressin edessä. Catherine Ashton taas oli oma itsensä, kuvauksellinen kuten aina.
Naiset selostivat pattitilannetta Syyriassa ja väittivät että jotakin valoa olisi saatu kirjeenä Iranista. Soppa kiuhuu, toivotaan ettei yli. "Demokratiaa" vaativat Syyriaan, mutta kun koko käsite ymmärretään niin monella tavalla, ei suuria toiveita voi asetella.

* * *

Ehdotuksia on olemassa siitä, että kansainvälisillä toimilla pystytettäisiin Syyrian alueelle jonkinlainen turva-alue ja sinne johtavia käytäviä pahiten tuhotuista kaupungeista. Niissä kun ei ole ruokaa, vettä, lääkkeitä eikä mitään elämisen keinoja. Ja armeija hyvin raa”asti ja armotta käyttää panssareita ja kranaatinheittimiä pommittaen siviilejä.

On arvioita, että jos SY:ssa puhkeaa jonkinlaisia taisteluita, koko Lähi-Itä räjähtää. Naapureista ainakin Libanonissa ja Irakissa on paljon sukulaisia ja ainakin samaan uskonlahkoon kuuluvia, jotka suurella todennäköisyydellä aloittavat levottomuuksia omissa maissaan. Lisäksi on Hizbollah ja monta hallitsematonta ryhmää aseissa. Ja aseitahan piisaa, siitä ovat asekapitalistit ja asekommunistit pitäneet huolta jo vuosia. Tappamiseen on opittu, kiitos Saddamin ja sen jälkeen jenkkien, jotka hyökkäsivät syyttä Irakiin.  Israel joutuisi aikamoiseen puristukseen, eikä selviäisi ilman jenkkien apua. Sitä taas eivät voisi sietää VE ja KI.
Tämä kaikki on selvää kaikkialla ja siksi nyt touhutaan joka puolella.

Aina nousee esiin kysymys, kuka hyötyy ja mitä tästä kaikesta. Kenen syy? Kyllä perimmäinen syy tähän kaikkeen on öljy ja sen kasvava kysyntä ja laskeva tuotanto. Öljysheikit ja heitä tukenut USA eivät vain ole osanneet pitää öljyä ja aseita erillään ja se lieneekin mahdotonta. Öljy- ja aseteollisuus ovat ainakin jenkeissä sellainen spagetti, ettei siitä selvää saisi edes CIA jos jostain kumman syystä haluaisi. Ei se halua, koska se CIA on liima näille jättiläisille ja rasva sen kitkakohdissa.

Aika karmaiseva porukka näkyi TV:ssä, kun imelästi hymyillen vatkasivat käsiä PA pressa Ghulan Ishaq Khan (jota vaaditaan oikeuteen korruptiosta),  AF Hamid Karzai (jota on epäilty huumebisneksestä ja sen kautta korruptiosta) ja täyshullu IR pressa Ahmadinejad.  

Viimemainittu on uhkaillut sulkea Hormuzin salmen, jonka kautta kulkee  40% maailman öljystä. IR pystyy salmen sulkemaan järeällä sotavoimallaan, mikä taas on hermostuttanut öljyisen kapean lahden toisella puolella Saudit ja pienet öljyvaltiot. Eikä Patrian Saudeille myymillä kranaatinheittimillä sitä estetä. Ne hankittiinkin omaa kanssa kurissa pitämään. Öljysheikkien ja omaa etuaan taas suojelee USA ja toisaalta KI on huolissaan saako riittävästi öljyä. Se kun ostaa noin puolet IR:n öljystä.

Maailmalla riittää siis näitä herkkiä pisteitä paljon. Yksikin räjähdys jossakin niistä voi sytyttää todella ison roihun koko pallolle. Kun soppaa on hämmentämässä tällaiset kahelit, väristykset kulkee selkäpiissä.

Onneksi sentään jenkeissä on nyt kahvoissa järkimies, toivon mukaan Obama saa jatkaa. Ja Kiinassa on vakaata politiikan kentällä. Parhaillaan on sikäläinen varapressa Xi Obamalla kylässä näitä pohtimassa. Putinin asema horjuu, eikä ole satavarmaa että hänelle napsahtaa jatkopesti ilman vaaliväärennystä. Tämä tilanne soisi hänellekin jatkokauden, sillä tilanne voisi lipsua jos ohjiin tulisi kokemattomampaa porukkaa. Tosin näyttää siltä että venäläiset pitää ulkopolitiikan johdossa vanhat jäärät, Vitali Zurkinin YK:ssa ja Sergei Lavrovin ulkoministerinä, jotka ovat pyörineet YK:n käytävillä jo vuosikymmeniä. Vaikka heput ovat poliittisen venkoilun mestareita, osaavat silti liennytyksenkin varmuudella.

Ranskassa saattaa pressa vaihtua, mutta sillä ei ole merkitystä tähän maailman tilanteeseen, onneksi. Etelä-Amerikassa vain Brasilialla on kasvavaa vaikutusvaltaa, suuren väestön ja kasvavan talouden vuoksi. Mutta muut maat siellä vaikuttavat maailman talouteen huumerahan voimin. Ei tosin poliitikkojen toimesta (paitsi lahjomalla heitä) mutta se huumemafia haluaa pitää vakaat olot, jotta bisnes ei kärsi. Toisaalta epävakaat olot jossakin on aina tuonut ostajia huumeille, kun jenkkisotilaat  on ensin niihin totutettu maailman kriisipesäkkeissä. Onhan jo historiasta tuttu kikka hallita politiikassa huumeiden avulla. Britit tekivät niin Kiinassa 1800-luvulla.