Herhiläisiä

Jo 6-7v sitten näin mökillä Kesälahdella ison ampparin ja pikku pohtimisella, ehkä kirjojakin selaamalla jota en muista, selkisi että herhiläinenhän se. Tosi kaamean näköinen oudostaan, pelottava. YLE kertoo outojen uusien lajien tulosta etelästä ja kaakosta ja vaikka osa on vain herttaisia uusia perhosia, on joukossa aina tihulaisia, kuten kaalikoi.

Linnunlentoja läheltä

Upea viides osa suurten muuttolintujen elämästä loistavasti kuvattuna: AVARA LUONTO – Maapallo lintujen silmin. Tässä osassa vihdoin näytettiin miten hommat oli kuvattu. Toistasataa ammattilaista, vuosien työ ja paljon vaivaa, erikoislaitteita, hanhien kasvatusta ja totuttamista lentävään kuvausryhmään. Paljon rahaa on BBC pannut tuotantoon mutta se on kannattanut, sillä filmit ovat ylivoimaisesti parasta luontokuvausta koskaan. Valtava työ oli tehty kasvattamalla hanhia ja papukaijoja sekä "opettamalla niille filmintekoa" eli totuttamalla ne laitteiden pörinään ja koneiden läsnäoloon.

Aikaisemmat arvailuni tekniikasta osuivat vain osittain kohdilleen, mutta mukana oli myös pieni lentävä kamerakopteri, kuten veikkasin. Hämmästyttävää oli kevytlentokoneen käyttö ja siis kuvaajan tekemä kameratyö, vaikka olihan siellä mukana jopa kotkanmuotoinen kuvaava lennokki sekä kesy kondorikotka kamera selässään. Kamera vain tallensi kuvaa, ei lähettänyt sitä maahan, kuten sotalennokit tekevät, ja siksi lintu piti löytää ja siitä olikin paljon vaivaa.

Kameroita oli piiloteltu rannoille mutaan naamioiden, jotta saatiin lähikuvia aroista flamingoista. Jutussa ei paljastettu miten Suomen Lapissa (vai Kanadassa?) oli kuvattu lintujen ja karhujen kiistaa lohista. Nekin kuvat oli loistavia, dramaattisia jaksoja. Huippujuttu, joka kannattaa katsoa kokonaan AREENASTA.