Tuli heti mieleen Hapsun temppeli kun luin sanan haptinen. Tässä sanakirjan selitys:

Haptinen juttu

yleisimmin tuntoaistia hyödynnetään erilaisten tietokonejärjestelmiensyöttölaitteissa; tässä yhteydessä puhutaan myös haptisesta käyttöliittymästä. Jos järjestelmässä tapahtuu jotain, syöttölaite voi esimerkiksi täristä tai helpottaa tai vastustaa liikettä. 

Vaikka vedenpaisumus

on ikivanha tarina monessa kulttuurissa, on se taas näköpiirissä. Eikä se ole tarua!

Brittitutkijat selvittivät vedenpinnan muutoksia suhteessa hiidioksiditasoon

http://www.co2-raportti.fi/index.php?page=ilmastouutisia&news_id=3673

Muutamassa vuosisadassa meren pinta nousee vähintään 9m, kun hiilen määrä ilmassa kasvaa yli 650 ppm tason. Parisataa vuotta ihmiskunta on puskenut hiiltä taivaalle ahkerasti.

Kun asuu talvensa maassa jossa tapaa joka päivä muinaisia muistomerkkejä tuhansien vuosien takaa, on jotakin mittatikkua aikaan. Siis muutamassa vuosisadassa tulee Helsinki ja monet muut matalan rannan kaupungit häviämään. Hesastakin jää jäljelle vesitornit, Herttoniemen ja Pihlajamäen korkeat talot kallioilla, stadikan torni kai kestää myrskyjä muutaman kymmenen vuotta. Linnanmäen laitteista osa ehditään ehkä myymään Rovaniemelle tai Särkänniemeen.   

***)   Katsoin puolen vuoden takaista SK:n meren nousun visualisointia, eikä se tunnu oikealta. Menkää seisomaan Kauppatorin tai Hakaniemen rantaan ja katsokaa kuinka paljon nousuun on varaa. Muistakaa lehtikuvia siitä, miten 2006 vesi nousi Kauppatorille uhaten jopa pressanlinnaa. Sitä suojattiin silloin sellupaaleilla. Toki siinä vaikutti  aallokko tuhoa lisäävästi, mutta niin se tekee jatkossakin. Vesi on tehokas etsimään reittejä, joita silmä ei edes näe. Jos yhdestä kohtaa vesi pääsee vaikka metroon (Hakaniemi, Rautatientori) se väistämättä valuu muuallekin.

Helsingin alla on valtava luolasto, jossa kulkee kaikki tärkeät asiat, joista normaali arki on riippuvainen. Peruskallio on täynnä pysäköintionkaloita ja tavaratalojen huoltoliikennettä, puhumattakaan metrosta. Se kaikki on menettty jo ensimmäisen metrin nousuun ja se uhkaa jo vuosisadan lopussa. Yhteiskunta nykymuodossaan pysähtyy ja alkaa hirmuinen kamppailu jäljelle jäävistä resursseista, viljelymaasta ja puhtaasta vedestä.

Kartta muuttuu, maita katoaa

Kokonaiset maat häviävät kartalta, valtavat alueet mantereista uppovat mereen. Egyptistäkin pohjoisosa katoaa ja voipi olla että pyramideistä vain osa jää näkyviin. Kuinkahan hiekkakivi sietää merivettä? Suuret temppelit kai sulavat pois meriveteen. Suurin osa niistä onkin onneksi täällä korkeammalla seudulla. No, useimmat pyramidit onkin tehty kovista kivilajeista, joten sitten muutamien satojen miljoonien vuosien jälkeen, kun hiilidioksidi on laskenut nykytasolle ja jäätiköt muodostuvat uudelleen, tulevat taas pyramidit esiin. Taitaa vaan olla katsojat aika vähissä, jos ei lasketa meren eläviä. Jos niitäkään paljon jää jäljelle kaiken saastan keskelle.

Ilmansaasteet pahalla tasolla Cairossa

Viranomaiset ovat tunnistaneet ongelmat, mm nopeasti kohonneet astmapotilaiden määrät. Mittaukset osoittivat pari vuotta sitten että Cairon ilma sisälsi 100X enemmän pienhiukkasia kuin New Yorkin. Vielä Muban valtakaudella laadittiin ohjelma asiaa korjaamaan ja hallitus tarjosi korotonta lainaa taxeille, jos nämä vaihtavat polttoaineen kaasuksi. Osa ohjelmaa oli kieltää ikivanhojen autonromujen liikennöinti, mutta se kielto on nyt unohtunut. Nyt vallankumouksen jälkeen koko ohjelma on jäänyt unhoon, kun sen rahoitus loppui. Mutta lääkärit ja ympäristöviranomaiset ovat edelleen syvästi huolissaan tilanteesta, sillä ilman saasteet ovat nopeimmin nouseva tappaja maassa. Green Prophet sivuston mukaan ulkomaiset lähetystöt suosittelevat henkilökunnalleen menemistä kauas maalle vapaapäivinä, saasteita karkuun.

KIPI oli 3.1 luvussa 10. Aamulla 4.1 oli klo 7.30 ulkolämpö 12 astetta, kun aurinko oli valaissut mittaria puoli tuntia ja kun katsoin 20min myöhemmin se näytti suojaisassa paikassaan jo +22. KIPI kuulemma ollut 10 (kiitos Päivi), nyt 0. Turistilla ei ole oikeita kamppeita mukana ja palelevana pyytää lyhyttä lentoa, äkkiä alas. (arvaus)

Uusi tipututtavuus

Eilen opin tunnistamaan uuden linnun, yellow-vented Bulbul, Pycnonotus xanthopygos. Kirjan mukaan yleinen, yleisväri harmaa, musta nokka ja pää, mustan pyrstön tyvessä keltaista kirjan mukaan, Kirkas lyhyt ääni bli-bli-bli, joka ensin herättikin kiinnostukseni. Esiintyy pareina kuten nytkin palmussa. 08:10 tulivat taas, nyt 3 ryhmä. Päästivät 4-5m päästä tarkkaamaan kiikarilla. Kirjasta poiketen silmän ympärillä ei selvää valkoista rengasta eikä pyrstön tyven keltaisuus ole niin vahvaa, että ansaitsisi värin nimeensä. Siipien kärjet tummenevat melkein mustiksi. Taaskin voimakas ääntely tiedotti että ovat paikalla.

Ilmastonmuutos

aiheutti viime vuonna maailman suurimman jälleenvakuutusyhtiön Munich Ren mukaan 122 miljardin euron tuhot USA.ssa, lähinnä myrskyjen vuoksi. Edellisvuonna määrä oli 400 Milj.€ kun sattui Japanin voimalatuhot, Uuden Seelannin maanjäristykset ja Thaimaan tulvat. Ehkä ihan kaikkea ei voi panna ilmastonmuutoksen piikkiin, mutta sama taho patisti hiljattain jenkkien senaattia toimiin nimenomaan ilmastolain puolesta, saasteita torjumaan.

IL kertoi Teheranin

ilman olevan niin saastunutta pakokaasuista, että jo toisen kerran kuukauden sisällä on jouduttu sulkemaan kouluja ja laitoksia ja ihmisiä on kehotettu poistumaan kaupungista. Näissä köyhissä oloissa usein juuri turha taxiliikenne aiheuttaa ongelmia. Luxorissa on aivan tyhmää se, että turisteja kuskataan yksitellen yli joen savuttavilla paateilla. Jos veneeseen sen sijaan menisi siihen mahtuvat 25-30 matkaajaa, jäisi paljon saasteita syntymättä, mutta kuskeille vähemmän rahaa. Tosin yhden ylityskeikan kate on surkea polttoaineiden hinnan vuoksi. Sama koskee taxien turhaa ajelua, kun nyt ne pörräävät ees-taas turisteja pyydystellen. Ja kun taxien ikä on paljolti 30-40v. on savu sakeaa.