Egyptistä tulee harvakseltaan uutisia

 

Uutisena kerrottiin, että turismi on laskenut reilusti, luokkaa 40% ja sitä pahentaa osaltaan se, että suomalaiset matkatoimistot ovat pudottaneet Egyptin kokonaan pois ensi talvena. Sama trendi jatkuu Venäjällä, joka ei toki kai kiellä matkoja, mutta ruplan heiketessä ei vaan ole kansalla varaa matkustella. Uutisen mukaan Egypti on ollut venäläisten suosiossa. Suomalaisia on maassa käynyt vuosittain alle 10 000, lähinnä rantakohteissa. Nyt kuitenkin kaikki olisi edullista Egyssä. Kansa kärsii kovasti tästä matkailun lamasta ja nousu tulee olemaan hidasta.

 

Uusin tieto oli, että EU ei saanut lupia rahdata kaikenlaista viestintävälineistöä maahan ja siksi se ei pysty tarkkailemaan tulevia pressanvaaleja suunnitellusti. Niin että vanhoja tapoja noudattaen suuretkin vaalivilpit ovat mahdollisia. Nyt EU:n puolesta on vain Kairossa pieni ryhmä, joka välittää eurooppalaisille tietoa, joka siis tulee paikallisilta, mediasta ja viranomaisilta.

 

* * *

Sain kiinnostavan ehdotuksen Luxor-WB:ltä. Hassan ehdottaa, kai suvun nimissä, mahdollisuutta olla mukana suunnittelemassa taas uutta savitaloa. Suku rakentaisi, nykytiedoilla parempaan paikkaan kuin Sinuhetalo, uuden pikkutalon, jonka vuokralaiseksi kysyvät minua. Ehdot ovat täysin auki, enkä halua sitoutua enempään kuin toissa vuonna. Sitten tuli vuokrankorotus ja vaatimus maksaa koko ajalta vaikka ei asuisikaan. Mutta en haluaisi tehdä pitkiä sopimuksia, kun ei tiedä miten oma terveys sallii matkailun. Kun tuo selkä vaivaa, iskias kiukuttelee.

 

Idea suunnitella kokonaan ekotalo, ilman sähköliitosta, on houkutteleva. Kompostoiva vessa on uskonnon vuoksi vaikea pala ja siihen pitäisi varata mahdollisuus laajentaa ja tehdä paikallisen tavan mukaan vesivessa myöhemmin. Laajennusvaraa tarvittaisiin myös, sillä pelkkä studio ei ehkä suvulle riittäisi myöhemmin.

Sijainti olisi kiva, sivussa pääkadun metelistä, silti näköyhteydessä Hannun ja Päivin taloihin. Sinuhetaloon matkaa ehkä 400m ja tuttu naapurusto.

 

Toisaalta viime talven asumisen ratkaisu oli hyvä ja sopi minulle, kun ei tarvinnut itse hankkia ruokatarpeita lämminruokaa varten. Vain aamu- ja iltapalatarpeet on helppo hankkia, mutta vihannesten osto on jo mutkallisempaa. Jos asuisin yksin ja aika kaukana suvusta, pitäisi kehittää jokin uusi systeemi ruokahuoltoon. No, onhan aikaa pohtia ja kypsytellä.

 

* * *

Suomalaisen Petteri Piiroisen valmentama egyptiläinen Abd Ihab El Rahman kiskaisi Shanghain Timantti-liigan kisassa huiman keihäskaaren.

El Rahman heitti keihästä 89,21 metriä ensimmäisellä heitollaan. Egyptiläinen paransi omaa ennätystään kuudella metrillä. Heitto oli samalla kauden kärkitulos.

* * *

Egyptiiläinen oikeus on tuominnut 126 Muslimiveljeskunnan ja syrjäytetyn presidentin Muhammed Mursin kannattajaa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen. Oikeus katsoi tuomittujen syyllistyneen mellakointiin ja hyökkäyksiin turvallisuusjoukkoja vastaan Kafr el-Sheikhissä viime elokuussa.

Lisäksi toinen oikeus Kairossa tuomitsi 37 Mursin kannattajaa 15 vuodeksi vankilaan, koska nämä olivat yrittäneet räjäyttää pommeja mielenosoituksessa viime vuonna.

Joku heitti pommin al-Sisin vaalitilaisuudessa, 4 haavoittui. Sisi itse ei ollut edes paikalla.