Historia-pläjäys

Hassan oli ollut Kairossa kaivelemassa kolmannen Gizan pyramidin nurkilla. Ei ollut mitään uutta kerrottavaa ja sitähän tuo kaivelu enimmäkseen on. Uudet löydökset ovat harvinaista herkkua.

 

Nyt hänen tai ehkä suvun pellolla takapihalla on menossa savitiilien iso tehtailu. 17 000 kpl oli kuivia tiiliä ja satakunta valmistuu lisää joka päivä. Pari ukkoa touhuaa saven ja karjanlannan sekoitusta. Ensin mutakuoppaa sekoitellaan ja haetaan oikea suhde ja sitten ruvetaan ”lyömään”. Metallikehys vaan tasoitettuun maahan, siihen jäykkää mutavelliä olki/lanta seoksella vahvistettuna, hiukan vettä lisää, käsin tasoitellaan, kehys vain pois ja tiili saa jäädä paikkaansa kuivumaan yhdeksi päiväksi. Seuraavan päivänä se on niin kuiva että lyödään leima. Metallilaattaan, jossa on kahva, on alapintaan hitsattu metallikirjaimet JEM ja sillä lätkitään merkit.

 

Tämä on tärkeää siksi, että kun nämä tiilet käytetään kaivauksilla, ne voidaan myöhemmin erottaa aidoista ikivanhoista. Malkatan kaivauksille aiotaan muurata vanhat palatsin muodot näkyviin matalin seinäkkein, jolloin katsoja saa selkeän kuvan alueen rakennuksien koosta ja muodoista.

 

Tämä alue on siis Amenhotep III asuinpaikka, josta Waltari kirjoitti Sinuhessa ja silloin palatsiin pääsi laivalla Niililtä jonkinlaisen kanavasysteemin kautta ja palatsin eteen oli kaivettu iso vesiallas, jota sanoivat järveksi. Sama Faarao oli kovan luokan kunkku, sillä hän rakennutti myös suurimman yksittäisen kulttipaikan eli temppelin siihen Memnonin kolossien tuntumaan, joissa myös on kaivettu jo vuosia.

Kirjoitin siitä tutkimuksesta paljon viime talvena, kts historia.

 

Nykyisin useat kaivaukset avaavat facebookiin sivun, niin tällä Malkatan kaivauksellakin oli viime talvena. Riippuu näköjään tutkijoiden harrastuneisuudesta ja nettitaidoista, mitä saavat julki. Yksi kaivaus on ollut menossa jo monena vuotena peräkkäin ja se pitäisi löytyä www.south-assasif.net tai jotain sen tapaista. Siinä oli vanha haastattelu suvun kantaisästä Muhammed Alista ja siinä oli tulkkina poikansa Hassan.

 

Päivi ja muutama muu olivat retkellä jossakin n.70 km:n päässä, Wadi Hammamat nimisessä kohteessa, joka on ajoitettu esihistorialliselle kaudelle, siis ennen täkäläistä historiankirjoitusta eli ennen faaraoaikaa. Siellä on ollut kiinnostava tapa kirjoittaa ikäänkuin päiväkirjaa kaivertamalla hieroglyfit suoraan kallioon. Niissä selostetaan kunkin kävijän eli ostajan taustoja, suku, omaisuuksia ja syitä käydä paikalla. Siellä on teetetty sarkofageja ja muita kivihommeleita. Lähistöllä on toinen kohde, Wadi Wahir-kultakaivokset joissa arvometalli on otettu esiin jauhamalla kivestä.

 

Siksihän Egyptin kulttuuria pidetään kaiken alkuna, kun se on niin hyvin dokumentoitu. Tosiasiassa on muualta löydetty paljon vanhempia kulttuurikerrostumia, kuten hiljattain Turkista. Historiansa paremmin lukeneet voisivat kommentoida, mutta luulen että kaksoisvirran maat ja Intia ovat ajallisesti varhaisempia. Onhan sielläkin kirjattu asioita nuolenpääkirjoituksin jne, mutta niitä ei kai osata tulkita ollenkaan. Näistä voi jo jotakin olla suomenkielisessä Wikissä, mutta en jaksa vaivautua ja yhteydetkin on liian hitaat.