hääpukuja

Eilen kävelimme Medinaa katsellen vaatteita tuliaisiksi. Yksi idea olisi ostaa Caralle mekko äidin ja iskän häihin keväällä. Pitää olla valkoinen ja jotakin keltaista mukana. 2vuotias on morsiusneitona jonkun vanhemman kanssasisaren huoltamana.

Tässä tuli mieleeni vanha juttu -70 luvulta Tukholmasta. Tein silloin yhteistyötä Picko Trobergin, -60 luvulla kilpaa ajaneen kaverin kanssa, rakentaen "VAUHTI" näyttelyitä Hesan jäähalliin, ainakin vuosina 1972 ja -74. Hän rahtasi niihin näyttelyihin kaikenlaisia hassuja autoja jenkeistä, Saksasta ja Kanadasta. Siihen aikaan jotkut autofriikit rakensivat kummallisia virityksiä autoista ja kierrättivät niitä sitten autonäyttelyissä ympäri maailmaa. Pickolla oli mahtavat verkostot ja hän sai ne autoharvinaisuudet pohjoismaihin.

Olin sitten taas kerran Pickon luona kylässä syksyllä ja perheen pieni Malin-tytär kertoi minulle jotakin vaatteistaan, jotka hänellä oli yllään "när vi giftade os med pappa", kesällä. Minä olin huuli ymmyrkäisenä ja vanhemmat sitten selittivät häänsä. Olihan niistä Suomenkin lehdissä ollut juttuja mutta kun ne lehdet eivät minua kiinnostaneet, en ollut asiasta kuullut. Juttu oli niin, että Picko meni vihille monivuotisen avovaimonsa kanssa. Häät olivat seurapiiritapahtuma ja kaikilla oli valkoiset asut. Morsiusneitoina olivat heidän 3 tytärtään, kai iältään jotakin 10 - 7 - 4v. Nuorin sitten selitti minulle että he menivät naimisiin isän kanssa.

Tänään sitten taas satuttiin morsiuspukuja myyvän liikkeen eteen. Sisälle vaan ja kysymään pikkunaisten pukuja. Olihan niitä, eikä hinta päätä huimaa, 50-60LE eli meikäläisittäin ei juuri mitään. (HS erityisliitteen jutussa kerrottiin että häät maksavat Egyptissä vähintään 2700€ eli hyvätuloisen noin 20 kk:n palkan.) Mutta nämä myyjät! Heille ei mitenkään mennyt tajuun, että kun ostamme pukua parivuotiaalle, pitää meidän tietää vyötärön mitta. Minun piti ottaa naru käteen ja "ottaa mitta" Irmasta, ennen kuin asia selvisi. Luulisi pukumyyjän automaattisesti ymmärtävän mittojen merkityksen. Mittanauhaa ei kaupassa ollut. Näillä ihmisillä ei ole mielikuvitusta, kun heille on vaikeata ymmärtää "näyteltyä" tarvetta ostoon liittyen. Meidän pitää hankkia tieto Caran vyötärön mitasta ja sitten yrittää uudelleen. Valkoisia tylliunelmia löytyy ja niihin voidaan lisätä keltaista väriä ruusukkein ja nauhoin. Ehdotin jopa, että sille isolle morsiusneidollekin ostetaan puku täältä, tulisi edullisemmaksi. Voidaan jopa teettää molemmille kun voisin tuoda vasta tullessani. Miten olisi? Mittoja vaan tänne, säästetään paljon. Etsin saman kokoisen elävän sovitusnuken. Vaatturi vaan mitan ottoon ja mitat tänne!? Mallitkin voidaan kuvina meilata.