Islannin energiat

 

Kävin viime kesänä matkalla Islannissa. Upea maa ja erikoiset maisemat. Reykjavik oli hieno puukaupunki, jossa on osattu pitää huolta vanhoista taloista ja rohjettu käyttää värejä enemmän kuin meillä on totuttu. Kävimme hienolla retkellä katsomassa Gullfossin putousta, jonka jokiuoman vedet ovat jäätiköltä tulevia sulamisvesiä. Opas kertoili kiinnostavia tarinoita mm juuri tästä putouksesta ja sen omistuksista vuosikymmenien ajalta. Näimme Islannin aktiivisimman geysirin, Strokkurin roiskivan kuumaa vettä korkealle muutaman minuutin välein. Kävimme myös maan alkuvaiheen ”parlamentin kokouskivet” upeassa Thingvellirin luonnonpuistossa, jossa on suuri maanrepeämä. Se sijaitsee Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkanemiskohdassa. Alueella on upea hautavajoama, joka on muodostunut kahden mannerlaatan ajautuessa hitaasti erilleen toisistaan.

http://www.sagamatkat.fi/islanti/opastetut-matkat-islantiin/

Kaupungilla omin päin dallatessa osuimme ihan sattumalta upeaan museoon, jossa oli hienoja av-teknisiä esityksiä. Oli pienoismalli maan alkuvuosien asumisesta, soikeasta turvetalosta, jonka laajan olkikaton alla asustivat elikot ja ihmiset. Talossa oli erilaisia tiloja eri toiminnoille. Se upeus oli siinä, että asettamalla kätensä johonkin kohtaan mallissa, sai siihen katosta projisoidun videoesityksen, joka visuaalisesti ja ääniefektein kertoi jotakin tuhat vuotta sitten asukkaiden tekemisistä.

Mieleenpainuva kohde oli myös uiminen lämpimässä lähdealtaassa, jossa vesi oli paikoitellen jopa kuumaa.

Kävimme myös voimalaitoksessa, josta johdetaan lämpö pääkaupunkiin. Koko kaupunki lämpiää maan sisältä pursuavien kuumien lähteiden vedellä. Jopa katuja lämmitetään talvella, jotta liikenne on turvallista sateiden saarella. Lämpö kun ei maksa mitään. Siellä voimalaitoksessa oli keskustelu- ja kyselytilaisuus, jossa kysyin, voiko Islanti viedä tätä valtaisaa energiaa muualle. Vastaus oli että asiaa tutkitaan ja mahdollisuuksia on kaksikin. Voidaan tuottaa sähköä Islannissa ja siirtää sitä Eurooppaan, joko Norjaan tai Englantiin. Matka kumpaankin on samaa luokkaa, muistaakseni noin 600 km.

Luin juuri netistä uutisen, että britit ovat solmineet viikinkien kanssa sopimuksen kaapelista. Kun se on valmis, nousee Islanti sen turvin hitaasti taas jaloilleen. Voi olla, että norjalaiset eivät ole niin innokkaita kaapelia maksamaan, kun heillä on vesivoimaa omasta takaa ja aika runsaasti. Sen lisäksi norskeilla on öljyä. Maailman vaurain maa on pelannut korttinsa oikein ja kerännyt mahtavan öljyrahaston tuleviin tarpeisiin eikä ole tärvännyt kaikkea heti nyt. Mitenkähän olisi Suomessa osattu toimia?

Tämä geotherminen energia on kiinnostava mahdollisuus, mutta sitä on nyt saatavilla vain harvoissa paikoissa, kuten Uudessa Seelannissa. Islantilaiset ovat hankkineet paljon osaamista ja kokemusta maankuoresta saatavasta lämmöstä ja sen hyödyntämisestä. Ovat oppineet myös sen, että näiden kuumien lähteiden kaivelu voi muuttaa kuuman reittejä. Ovat kokeneet yllätyksiä myös noiden geysirien suhteen. (sana on muuten ainoa islantilaistermi, joka on käytössä koko pallollamme. Suomenkielisiä sanoja maailmalla on ainakin sauna ja rapakivi). Maailman korkeimmalle purkautunut lähde, juuri se Geysir, on lopettanut puhaltelunsa. Näitä purskuttelijoita on myös jenkeissä, Yellowstonen luonnonpuistossa. Sen alla on piilossa jättimäinen magmaesiintymä, joka purkautuessaan tuhoaisi koko jenkkilän. Samanlainen magmapussi on myös Italiassa muhimassa Pompeijin seudulla Vesuviuksen alla. Ilmeisesti ei tarvittaisi kovinkaan isoa pommia aikaansaamaan valtava tuhovoima, jos sillä pommilla puhkottaisiin nämä paineiset magmamassat esiin.

Näistä tulivuorista on aika tuore se pöllähdys Islannissa, joka sotki koko Euroopan lentoliikenteen. Se myös todisti sen, että moderni yhteiskuntamme on kovin herkkä häiriöille. Se tuhkapilvi ei olisi aiheuttanut mitään hämminkiä sata vuotta aikaisemmin, mutta nyt meni bisnes sekaisin vähän joka puolella.

Islannissa on riidelty kovasti myös alumiiniteollisuudesta ja sen hyödyistä ja haitoista maalle. Kun Islanti voi tarjota halvalla energiaa, jota taas alumiinin valmistus tarvitsee valtavasti, on luonnollista että aluteollisuus on sinne hakeutunut. En enää muista mitä haittoja teollisuus saarelle toi, mutta kovaa oli suukopu myös maailman vanhimmassa parlamentissa. Alumiini sinänsä on eräs maailman yleisin alkuaine, joten siitä ei juttu kiikastanut.

Islannin historia on mielenkiintoinen. Maailman vanhimmaksi

kansanedustuslaitokseksi kutsuttu 

 

 

Allting, perustettiin vuonna 930. Se sitten tarinan mukaan istui siellä hautavajoamassa. Vuonna 1000 Allting päätti, että Islanti omaksuu kristinuskon. Nämä viikinkiurhot kävivät sitten merkkaamassa Pohjois-Amerikan paljon ennen portugalilaisia seikkailijoita. Eivät vaan lopultakaan saaneet aikaan pysyvämpää asutusta sinne Vinelandiinsa. Erikoista on myös, että maassa on säilynyt vahva runoperinne ja niitä on kirjoitettu muistiin paljon ennen meidän Kalevalaa. Heillä on nämä Saagat, jotka on kirjoitettu muutama sata vuotta suusanallisen perinteen kukoistuksesta. On jännää että yhden pohjoisen maan historia on niin hyvin kirjattu ja se tehtiin jo silloin, kun suomenniemellä vielä asuttiin maakuopissa ja savupirteissä.

Matkaoppaamme kertoi tästä etunimen käytöstä ja perinteestä. Maassa oli takavuosina trendi, joka pyrki ottamaan käyttöön pysyviä sukunimiä, ”vaihtuvien” isän tai äidinnimen korvaajaksi. Nyttemmin on Allting säätänyt lain, että islantilaiset eivät saa ottaa muun Euroopan tavoin sukunimiä, vaan vanhaa perinnettä jatketaan. Ollaan vaan jonkun poikia ja tyttäriä. Meillä siitä tavasta luovuttiin 1700-luvulta alkaen ja viimeisetkin piiat ja rengit saivat sukunimen 1800-luvun alkupuolella. Islanti on kiinnostava maa lääketeollisuudelle, koska siellä on hyvät tiedot suvuista ja pieni yhtenäinen populaatio. Suomi on kunnostautunut samalla alueella, kun meillä on ollut vuosisatoja perusteellinen kirjanpito ihmisistä kirkonkirjoissa. Ja onpa suomalaiset niin kauan asuneet eristyksissä pikku kylissään, naineet ristiin lähisukulaisiaan ja näin säilyttäneet harvinaisia perinnöllisiä tauteja geeneissään. Suomessa on säilynyt useita harvinaisia geenimutaatioita, joita ei muualla ole tavattu. Mutaatioiden kautta ihmiskunta on Darwinin mukaan aina kehittynyt, mutta näissä mutaatioissa on ollut huonoja versioita, koska ei ole löytynyt mitään ylivoimaista ihmistyyppiä. Vain näitä persjalkaisia jörriköitä tai sitten origenellejä erikoisuuksia kuten Matti Nykänen. Ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset jotka seikkailivat viikinkiajoilla laajasti, ryöstivät vaimoja eri puolilta, saivat siten uutta tervettä verta ja kansainvälisyyttäkin. Nämä normennit sitten asuttivat laajalti Englantia ja Hollantia, Pohjois-Ranskaa eli Normandiaa (ja siinä sivussa Islannin) ja se on vaikuttanut myös näiden maiden kieliin. Sen olen selvästi havainnut useita kertoja hollantilaisia kuunnellessani. Heitä melkein voi ymmärtää!

Kuten huomaat, taas oikutteli vuodatuksen tekstieditori ja muotoilut on mitä sattuu...