Tuorein on Vihtavuoren ammustehtaan vaaratilanne, jossa robotin avulla yritetään purkaa ongelma ja saada räjähdysainekontti jäähtymään. Varomatka on 900m jota lähemmäs ei palomiehet uskalla mennä ja robotti ei jaksa kiskoa pitkiä vesiletkuja. Siellä on sitten touhussa myös armeijan asiantuntijat. Perussyy ongelmaan oli väärään paikkaan joutunut ammustehtaan jäte. Seurauksena iso hälinä ja 2000 asukkaan evakuointi, joka on meillä harvinaista.

Illalla oli tv:ssä kaameaa selittelyä, josta voi vain vetää johtopäätöksen että TUKES on lepsuillut. Hirveää, että firman annetaan vaarantaa omat työntekijänsä ja naapurinsa, kun vaaraa olisi olennaisesti voitu vähentää helposti. Kaukaa on helppo olla viisas, mutta miksi ei niitä hiton kontteja sijoitettu kauemmas varsinaisesta dynamiittivarastosta? Miksi ei kentällä ole vakiona letkuja, joilla hätätilassa voidaan jäähdyttää kontteja? Kauko-ohjattava suihkulaite ei ole edes kallis rakentaa.

Kun taannoin ilmoitettiin Helsingin Mätäjoen turmelusta, jäin ihmettelemään eikö näitä väärästä hanasta vääntämisisä voida ehkäistä? Jutussa kävi niin, että Teknoksen maalitehtaalla avattiin väärä hana ja jokeen lorisi noin 1000L jotakin voimakasta liuotinta, joka tappoi kalat. Luulisi sentään nykytekniikalla ja osaamisella voitavan kehitellä sellaiset sulut näihin putkiin, että ne eivät toimi väärin.

Aikanaan Nokian suuri ja vaarallinen veden sotkeminen johtui väärän hanan avaamisesta. Koko hanaa ei olisi saanut järjestelmässä ollakaan, mutta virhe oli niin vanha että syyllistä ei enää löydetty. Kun kesäaikoina usein on tärkeissäkin työpisteissä vain yksi ja kokematon toimihenkilö, voi aina sattua vaarallisiakin mokia. Ne pitäisi voida estää tekniikalla, kun vain pantaisiin asiaan hiukan panoksia ja insinöörit keksimään ratkaisuja.

Kun vastaavia onnettomuuksia sattuu jatkuvasti ja eri puolilla ja monissa maissa, olisi siinä markkinarakoa keksijöille kehitellä uusia tunnistimia, joilla voidaan varmistaa että vääränlaisia litkuja ei pääse eteenpäin ja automaatti sen kaveriksi sulkemaan putki. Cleanteciä sekin ja kansainvälinen sopimus siitä, että kaikki kemikaalitehtaat niitä käyttävät olisi sitten poliitikkojen projekti ja sitä kautta viennin edistäminen.

* * *

Hieno päinvastainen uutinen oli se, että oululainen startup-yritys oli saanut myytyä Natolle erän laitteitaan, joilla voidaan seurata kätevästi vammautuneiden ihmisten sykettä. Myös oma armeijamme on niitä ottanut kokeiluun ja YK:n pakolaisia auttavat ja varsinkin katastrofiapua antavat organisaatiot tarvitsevat laitteita, joilla isoja potilasryhmiä voidaan valvoa helposti ja ottaa lisähoitoa saamaan ne joille ongelmia ilmenee. Laite on kertakäyttöinen ja siinä on väri-ilmaisin liikennevalojen tyyliin, joka helpottaa kipusiskojen ja tohtorien työtä maanjäristyksissä ja muissa onnettomuuksissa.